Въпроси и отговори

Тук ще публикуваме реално възникнали въпроси при публикуването на статии и техните отговори.

.

Въпрос: Всички статии ли се одобряват?

Отговор: Не. Ние искаме да създадем сайт само с качествени статии, затова имаме сравнително строги изисквания към предложените статии. Преди да предложиш статия за публикуване прочети страница Правила за публикуване на статия.

Най-честите проблеми са:

недостатъчно текст на статията – в този случай статията се връща в статус Чернова и и се поставя етикет “КРАТКА СТАТИЯ”. В този случай автора на статията има възможност да добави текст и да я изпрати отново;

статия която вече е публикувана в друг сайт – вече не приемаме текстове, които са били публикувани в друг сайт. Ако вече текста е бил публикуван в твой сайт или в друга директория за статии, ще трябва да преработиш текста, като заместиш някои думи със синоними, да промениш заглавието, да промениш словореда, да разместиш изречения и абзаци и др. Новосъздаденият текст, трябва да се различава от първоначално публикувания текст с над 80%. Може да ползваш този инструмент за сравняване на два текста, който да ти покаже разликите и да ти помогне да преработиш текста на публикацията преди да я изпратиш към Редактор на statii.net. Препоръчваме ти, да пращаш статията първо в statii.net и да изчакваш докато бъде одобрена, преди да я изпратиш в друг сайт.

***********************

Въпрос: Как да стана Автор?

Отговор: Всеки свободно може да напише и да предложи за публикуване демо статия. Всяка авторска статия, която не нарушава правилата, съдържа достатъчно текст и не е публикувана до момента в друг сайт, ще бъде публикувана при нас. Демо статиите не се заплащат. Трябва да имаш публикувани и одобрени поне 2 статии в statii.net на различна тематика и попълнени данни за контакт в твоя профил, след което трябва да се свържеш с нас през страница Контакти и да изявиш желание да станеш Автор. Статиите трябва да са издържани в журналистически стил, желателно е да са във формат: увод, теза, заключение, и трябва да отговорят на Правила за публикуване.

Наистина ще се радваме, ако смяташ сериозно да се занимаваш с писане на статии и да се присъединиш към екипа от автори.

***********************

Въпрос:  Как мога да спечеля пари от статии?

Отговор: Дори да си автор и да публикуваш текстове ние не заплащаме тези статии докато не се появи поръчка за написване на статия. Когато фирма поръча рекламна статия или поредица от статии, ние се свързваме с един или няколко от нашите автори и договаряме написването на статии срещу заплащане. Цената на статия варира в зависимост от сложността. При избора на това кой от авторите да напише статия се взема под внимание преди всичко дали автора има вече публикувана статия на тема близка до тази, която желае клиента. Затова е добре да имаш публикувани статии във възможно повече категории. Ако повече от един автор е писал по тази тема, тогава се взема под внимание, кой автор има по-висок рейтинг, като се определя по брой качествени статии и оценки на тези статии от читатели. Нашият сайт ти дава възможност да покажеш какво умееш и те свързва с рекламодатели нуждаещи се от статии. Прочети още точка 3. Ако обичаш и умееш да пишеш статии.

Тендецията е този метод на SEO оптимизация и привличане на трафик към бизнес сайтове да става все по-популярен.

***********************

Въпрос: Колко струва една статия?

Отговор: Цената на статия зависи от тематиката, от това дали е подаден ориентировъчен текст от клиента или е подадено само заглавие или тема, Цената зависи още от това дали се пише единична статия или поредица от статии. Обикновено договаряме поредица от поне 10 броя статии, при което цената за единична статия пада, защото се дава отстъпка на клиента. Стараем се нашите автори да са добре заплатени и цената обикновено е над средната за пазара. Много често оставяме авторът сам да определи каква цена иска за статия. Естествено, ако цената е прекалено висока, клиентът ще избере друг автор.

***********************

Въпрос: Как се заплащат статиите?

Отговор: Най-често се заплащат по 10 статии наведнъж, по удобен за автора начин: ePay.bg, Paypal.com, по банкова сметка, пощенски запис или по куриер.

***********************

Въпрос: Вече няколко пъти изпращам моята статия, защо пак е в статус чернова?

Отговор: След като една статия е прегледана от редактор, ако статията не бъде одобрена, редаторът ще промени статуса от чакаща в чернова. Преди да ни изпратиш статията отново, трябва да редактираш текста и да се увериш, че статията отговаря на Правила за публикуване. Внимание! Ако изпратиш една и съща статия повече от веднъж и тя нарушава правила, статията ще бъде изтрита. Ще спираме достъп до сайта на потребители, които имат няколко изтрити статии нарушаващи правилата.

 

***********************

Въпрос: Как да вмъкна снимка в моята статия?

Отговор: След като се регистрираш получаваш в сайта роля “Сътрудник” и няма да можеш да качваш снимки в сайта, но можеш да вмъкнеш снимка, ако тя вече е качена в Интернет на друг сайт.  В горния десен ъгъл на полето за въвеждане на текста на статия, превключи на HTML изглед, след това натисни бутончето [img] ще се отвори прозорче, в което да въведеш URL адреса на снимката, а на следващото прозорче въведи описание на снимката например “Изглед към Витоша от Южен парк”.

.

За да може да  качваш снимките в statii.net, трябва да имаш роля “Автор”, тогава над полето за въвеждане на текст се показва надписа “Качване/вмъкване” и първото бутонче след него е за качване на снимки и вмъкването им в публикации на мястото на курсора. Отваря се прозорец, в който снимката се избира от твоя компютър с натискане на „Избор на файлове“. Избери голяма снимка с възможно по-добро качество и големина над 1024×768 точки. След избор на файла се отваря прозорче, в което трябва да направиш следното:
Напиши заглавие на снимката например: „Изглед от Витоша към София“.
Задава се Размер „Средно голяма“ (ширина 300 точки) и се натиска бутона „Вмъкване в публикацията“.

Допълнителни настройки

След като се появи в публикацията, натисни с мишката снимката и ще се появят две бутончета, натисни лявото и избери от менюто „Още настройки“ най-долу избери отметката „Отваряне на връзката в нов прозорец“. Ако искаш снимката да бъде дясно подравнена в полето „напиши float:right. Накрая натисни бутона „Обновяване“. Понякога текстът отдясно на снимката е кратък и следващото заглавие се качва нагоре и се размества. Ако искаш да оставиш няколко празни редове, така че следващото заглавие да бъде на нов ред ще трябва да напишеш на всеки ред по един знак точка. Тези точки ще избутат текста надолу.

***********************

Въпрос: Как да изпратя лично съобщение?

Отговор: В този сайт всички могат да получават лични съобщения, но само авторите могат да изпращат или отговарят на лични съобщения. Ако получиш лично съобщение от Редактор, на което искаш да отговориш може да използваш  Форма за контакт или имейл адреса, от който си получил известие за ново лично съобщение.

 

***********************

Въпрос: Как да стана Редактор?

Отговор: Ще трябва първо да станеш Автор. Редакторите на statii.net имат много права в сайта, затова тази роля се дава само на автори, с които работим много отдавна, имат много статии и които добре познаваме. Тази роля съответства на роля администратор в някои други сайтове.

.

.

Ако имаш допълнителни въпроси пиши ги като коментари в тази тема или използвай страница Контакти.