Универсалните сокоизстисквачки могат всичко

Може би не желаете да се задоволите само със сок от цитруси и искате да пиете нектар от други диви и овощни плодове, ягодоплодни култури и зеленчуци? Тогава си купете универсална сокоизстисквачка. Конструкцията и принципът й на действие са съвършено различни от тези на цитруспресите. Тук важен възел е не само двигателят, но и центрофугата-сепаратор (ренде), за дъно на което служи дисково ренде. Продуктите се зареждат в прибора през гърловина и след това попадат в центрофугата. При нейното въртене с огромна скорост (8-13 хил. оборота/мин.) рендето бързо раздробява плодовете и зеленчуците до състояние на пюре. Чрез центробежните сили пюрето буквално се изцежда, течността преминава през отворите в рендето, а изстисканите отпадъци (сърцевина, семки, кори, дръжки) в зависимост от модела се изхвърлят навън или остават вътре. Местоположението на отпадния продукт до голяма степен зависи от формата на сепаратора – цилиндричен или конусовиден. В първия случай остатъците от плодовете не се изхвърлят, поради което след след приготвяне на няколко чаши сок ще ви се наложи да прекъснете изстискването и да почистите сепаратора, за да не пречат остатъците на по-нататъшната ви работа. При конусните сепаратори новите порции плодове не пречат работата да продължи без прекъсване, тъй като отпадъците се изхвърлят в специален контейнер.
Болшинството домакински електроуреди, както и сокоизстисквачките за цитруси, са разчетени за неголеми ежедневни порции. Устройствата функционират без прекъсване средно 2-3 минути, след което е нужно да се направи пауза (1 -2 мин.) Но имай изключения.
Някои модели може да поставят рекорд по обема на получения сок и да преработят големи количества плодове. Всичко обаче си има цена – подобна машинка струва доста повече. Това са надеждни и качествени уреди с мощност 120-250 W, готови да преработят голям обем продукти – за един час работа например 25-50 кг плодове. Работоспособността на прибора се дължи на вложения синхронен трифазен двигател, докато другите обикновено са снабдени с четко-колекторни възли, които са едни от най-надеждните части.  Като цяло няма модерна кухня, в която да не присъства такъв уред.

HTML код на статия

Автор: toto


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар