Колко плащат по света за застраховка Гражданска отговорност?

гражданска отговорност, застраховка, застраховки

Някои държави предлагат интересни решения на проблема с нередовните водачи

Финансовата криза, която засегна бюджета на много български домакинства, се съчета с плавното поскъпване на застраховка Гражданска отговорност. Тези два фактора доведоха до нарастване на процента на нередовните водачи, които шофират без задължителната полица. Подобна тенденция се забелязва не само у нас – засилващата се безработица отвъд океана също изкуши собствениците на автомобили да нарушат правилата.
В някои държави обаче въпросът със задължителната полица е решен радикално, като потребителите може и да губят свободния си избор на застраховател, но за сметка на това за тях е невъзможно да си спестят плащанията. Наистина, въпреки че в повечето страни по света застраховка Гражданската отговорност е задължителна, оттам насетне правилата, покритието, както и цените, варират в широки граници. Обща глобална тенденция обаче е нарастването на единичните суми по предявените искове. Оказва се, че това не е непременно лоша новина – според изследване от 1994 г., по-високите разходи в случай на пътен инцидент водят до значително намаление на броя на катастрофите.
Една от държавите, в която собствениците на автомобили не могат, дори и да искат, да си спестят разходите за „Гражданска отговорност”, е

Австралия.

Там застраховката, издадена от Комисията по пътни инциденти, е включена в таксата за регистрация на автомобила. Малко по-различно е законодателството в Нов Южен Уелс, където потребителите могат да избират между седем одобрени застрахователя. „Зелената бланка”, както е известна полицата поради цвета на страниците, на които е отпечатана, е задължителна, за да се сметне за легално превозното средство. В Куинсланд собствениците на автомобили също закупуват „Гражданската отговорност” на свободния пазар, макар че цената на застраховката се определя в тесни граници от правителството. Всички тези схеми обаче важат само за покриване на нанесени щети на живота или здравето на трети лица. За покритието на материалните щети шофьорите трябва да разчитат на отделна полица, която може да включва и рискове като пожар, кражба, и др.

В Канада,

Седем провинции (Британска Колумбия, Саскатчуан, Манитоба и Квебек) осигуряват обществени системи за автомобилно застраховане, докато потребителите в останалата част от страната разчитат на частни компании. Във всички провинции обаче е задължителна основната авто-застраховка, като всяко регионално правителство решава какви са минималните нива на покритие на щетите, и на какви условия могат да разчитат хората, закупуващи допълнително покритие.
Застраховката „Живот и загуба на трудоспособност” за шофьорите също е задължителна за всички провинции, освен Нюфаундленд и Лабрадор.
При „Гражданската отговорност”, макар че е задължителна навсякъде, съществуват известни разлики в условията полицата. Както и в България, така и в Канада щетите върху колата на водача обикновено не се покриват. Изключение прави само провинция Саскатчуан.

В Германия Застраховката Гражданска отговорност

е задължителна във всички федерални щати още от 1939 г. За закупуването на тази, както и всички останали автомобилни застраховки, водачите разчитат на няколко частни компании. Размерът на покритието зависи от няколко фактора, сред които географският регион, типът автомобил, както и от поведението на пътя и допусканите в миналото нарушения. В

За Унгария Гражданската отговорност също е задължителна,

както във всички държави от Общността. Застраховката покрива всички материални щети до около 1.8 млн. евро. В случай на наранявания или смърт, обезщетенията може да достигнат до около 4.5 млн. евро. Застраховките „Гражданска отговорност”, закупени на единния пазар, както и тези от други държави, които не са членове на Европейския съюз, но с които са сключени двустранни и многостранни споразумения, важат и в Унгария. Гостите на страната, които не са покрити от подобни съглашения, са задължени да си купят месечна,  подновяема полица при преминаването на границата.

В Румъния Законът задължава всички шофьори

да притежават Raspundere Auto Civila; – еквивалентът на „Гражданска отговорност” в северната ни съседка. В

Южна Африка

Процент от приходите от продажба на бензин се внасят във Фонда за пътни инциденти, който компенсира трети лица, пострадали при катастрофи. Във

Великобритания Още от 1930 г. законът задължава всеки,

които използва пътни превозни средства да притежава застраховка, покриваща щетите върху живота или здравето на трети лица. Днес точните правила се дефинират от Закона за пътния трафик от 1988 г., последно модифициран през 1991 г. Нормативната уредба задължава всички шофьори да са застраховани, или да внесат определен депозит (500 хиляди лири стерлинги от 1991 г. насам) към главното счетоводство на Върховния съд. Така се покриват щетите, нанесени на трети лица (включително пътниците), както и евентуалните материални щети, причинени вследствие на използването на превозно средство на обществената пътна мрежа или други публични пространства.
Полиците с минимално ниво на покритие, което да задоволява законовите изисквания, се продават рядко и за разлика от обичайно предлаганите продукти, са с лимит на щетите от едва 1 млн. паунда.
Характерно за Обединеното кралство е условието, че макар застраховката, покриваща пострадали трети лица да е задължителна за обществената пътна мрежа, тя не се изисква за частните площи. Изключение се прави и за някои превозни средства, собственост на местните власти, лесничеи, образователни институции, полиция, пожарна, линейки, охранителни служби и др.
Жертвите на пътни инциденти, причинени от водачи без валидна полица, или неизвестни лица, се обезщетяват от Бюрото по авто-застраховки (Motor Insurers’ Bureau). Тази служба води и база данни, в която се съхраняват подробности за всички застраховани превозни средства в страната. В

В САЩ застраховка Гражданската отговорност

е задължителна в повечето щати, макар че конкретните условия могат да варират в различните региони. Във Вирджиния например водачите са длъжни да заплатят на местните власти 500 долара годишна такса, ако решат да не заплащат за редовна полица. Наказанията за шофиране без застраховка се различават значително в различните щати, но обичайно включват сериозна глоба, временно или постоянно отнемане на книжката, а на някои места – дори лишаване от свобода. В някои щати, например Северна Каролина, властите изискват Гражданска отговорност да бъде сключена преди издаване на лиценза.
Проджект мениджъра на Аризонска отдел по транспортни изследвания Джон Симънс дори предлага новаторска идея – регистрационни номера на автомобилите да включват името на застрахователя. Идеята е валидността на номерата да изтича при изтичане на срока на застраховката, и така властите ще могат лесно да засичат нередовните водачи.

HTML код на статия

Автор: zastrahovamse


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар