Вакуумни слънчеви колектори – кратко описание

Слънчев колектор
Слънчевите колектори с вакуумни тръби са едни от най-ефективните системи за производство на енергия за битови нужди. Принципът на работа на вакуумните тръби е подобен на термоса. Самата тръба е двустенна, като между двете стъклени стени е вакуум. Външния слой е направен от боросиликатно стъкло, което е с много ниско съдържание на желязо и позволява около 98% от слънчевата енергия да премине в тръбата. Вътрешния слой е покрит със специалното оптично
покритие, което превръща слънчевата радиация в топлинни радиационни вълни с близо 94% ефективност и само 6% енергийни загуби. Вътрешният и външен слой се сливат при високи температури и в края остава малко празно пространство между вътрешните и външните слоеве. Всичкия въздух се изпомпва от пространството между двата слоя (евакуационен процес), за да се създаде термос ефекта, който възспира проводимостта навън и осъществява конвекционалния трансфер на топлината, която иначе би излетяла в атмосферата.
Превърнатата слънчева радиация в топлинна енергия се абсорбира и транспортира от газовете или течностите в ръбата.

Има два основни типа Слънчеви колектори:
-с технология “heat pipe”;
– с термосифон.

Колекторите с технология “heat pipe” са със “сухи” тръби. Вакуумните тръби са със сърцевина от медни тръби, които от своя страна са пълни с топлопреносен газ, който служи за предаване на топлината към главната медна тръба. Вакуумните тръби „heat pipe“ най-често се използват при затворена система с налягане. При системите с налягане водата се задвижва от помпа. Това позволява поставянето на слънчевият колектор  на по-ниско ниво от водосъдържателя.

Слънчевите колектори с термосифон (“мокри тръби”) са за системи без налягане (отворени с-ми). При тях водата отива към потребление само с помощта на земното притегляне. Задължително е водния резервоар да се намира над колектора. Вакуумните тръби при термосифона са пълни с течност (вода), която се явява абсорбатор на слънчевата енергия. Термосифонът използва естественото свойство на горещата вода да се изкачва, и така да
циркулира непрекъснато между слънчевия колектор и водосъдаржателя. При нагряване водата, намалява относителното си тегло и така по естествен път се покачва в резервоара. Междувременно охладената под дадена температура вода от резервоара, протича надолу по тръбите на колектора, до най-долната му част.
Инсталирането на резервоара в горната част на колектора е необходимо условие за възникване на явлението на термосифона.

Средно човек консумацията 40 литра гореща вода на ден.  Използването на слънчеви системи е не само
природосъобразно и безопасно,  а е и средство за облекчаване на семейния бюджет.

HTML код на статия

Автор: mika


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар