Велико Търново – Историческото сърце на България

Велико Търново, величественият престолен град на могъщите български царе от 12-14 век, е мястото, което всеки уважаващ себе си българин трябва да посети поне веднъж в своя живот. Старинната българска столица е притегателен център и за много чужденци, особено от източноправославните страни. През средните векове Търновград бил истински славянски Цариград, центъра от който славянската християнска цивилизация се разпространявала на север към Русия и на запад към Сърбия.

В северните предпланини на Централния Балкана, река Янтра образува живописни меандри, заобикаляйки варовикови хълмове с красиви скалисти склонове. Точно на два от тези хълмове – Царевец и Трапезица, били построени каменните крепости на Великия Търновград. Голяма част от стените и всяващите респект бойни кули са възстановени от археолози и реставратори, за да могат само с малко въображение, посетителите да добият пълна представа за някогашното величие на средновековната българска столица.

В подножието на двата силно укрепени скалисти хълма, на бреговете на виещата се река Янтра се издигат редица старинни християнски храмове от средните векове и Възрожденската епоха. Сред тях най-голямо впечатление правят Св. 40 мъченици, в която ще може да се преклоните пред гробовете на могъщите български владетели и боляри, както и Св. Димитър Солунски – църквата в която е обявено възстановяване то на Българското царство през 1185 г.

На новия туристически портал BgTraveller.com ще откриете множество хотели във Велико Търново за всеки вкус и за всеки джоб. Едно от най-романтичните места, в които може да отседнете е възрожденския център на града. С тесни калдъръмени улички, покрай които се издигат традиционни български къщи, построени от камък и дърво. Близо е до пешеходната търговска зона на централната част, както и до крепостите на Царевец и Трапезица. За да изберете най-подходящото място за Вашия престой може да погледнете нашата директория с хотели в Стария град на Търново. Ако и тук не откриете нищо по Вашия вкус, може да отседнете в някои от къщите за гости и малки семейни хотели в Арбанаси, само на 4 км от Велико Търново.

Източник http://www.bgtraveller.com/hotelivelikotarnovo.html

HTML код на статия

Автор: lesedar


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 6.0 от 6 звезди. (от 1 глас)
Велико Търново - Историческото сърце на България, 6.0 out of 6 based on 1 rating

Напиши коментар