В точните науки е излишна… точността!

Да, наистина подценявам точните науки! По-точно подценявам начинът на изучаването им в училищата днес.

Я ми кажете какво е “дизюнкция”? Без да гледате в учебника!
А каква е формулата за понижаване степента на синуса?
Или нещо по-елементарно – формулата за обем на сфера?
Я?!
Май и отличниците поглеждат в справочника…
Какъв е извода? – Образованието ни е надценило…

А можем ли например да се похвалим, че знаем какво да направим, ако например ни кърви носа? Или пък дебелеем неудържимо?
А дали повечето хора знаят как могат да накарат парите си да работят? А дали повечето хора знаят законите, които по принцип са длъжни да спазват?
А колко хора познавате, които знаят какво и куца на нашата политическа система, която е “демокрация”, в която “демосът” не знае как да управлява…
Познавате ли много хора, които са въздържани в емоциите си, владеят риторика, познават всички световни религии (не за да вярват, а за да знаят), познават и спазват моралните и етични норми, обичат историята…?
Няма такива, нали?

Защото такива “маловажни” неща са изместени от “точните” науки! Даже историята е превърната в безинтересна “точна наука”, защото се налага на децата да знаят датите! А колко по-интересна може да бъде тя, ако не е толкова точна… Или поне да не се изисква от детето да цитира с точност датите, освен ако е решило да се развива като историк или археолог.

Точните науки са ни необходими, даже бих казал жизнено-необходими, но без… точността, без детайлите. Тук става въпрос за повечето хора. Точността е задължителна в собствената професия! Който желае да се развива в областите физика, химия, математика, астрономия, архитектура, ще се нуждае от задълбочено изучаване на “точната” част от точните науки и той би изявил желание за такава допълнителна подготовка. В неговия живот “точността” ще бъде полезна и необходима. Но другите биха освободили времето си за желаните от тях знания и умения, за желаната от тях “точност” на други науки.

Но какво ще остане тогава от математиката!? Та тя е изцяло “точна” наука? Няма ли да се изучава? – Нищо подобно!

Математиката е наука с богата и занимателна история, която е безкрайно интересна. Има случки с велики умове, които помагат да запомним техните мисли и дори пораждат въпроси. А какво по-хубаво от това една наука да поражда въпроси, да има дискусия, логически изводи, весели задачи и шеговити изрази? Математиката носи наслада, когато е представена интересно, когато зад формулата стои интересна история или анекдот.

Доказатества? (Точните науки много обичат доказателствата 🙂

Как децата научават най-лесно нещата?1. Когато задават въпроси. Значи сегашните методи в образованието не им позволяват да задават свободно въпросите си. Необходимо е “часовете” от лекция да се превърнат в беседа.
2. Когато играят. Значи трябва да възприемат училищната дейност като игра, за да имат интерес. 3. Когато работят (или играят, беседват, спортуват) в група. Това подпомага изграждането на социално активни хора. Намалява влиянието на компютърната изолация и усамотяването.

Какво децата научават най-лесно? – Което им е интересно. Значи трябва да се открие какво му е интересно на всяко от децата (индивидуално), за да му се предложи необходимото (общото) знание по най-запомнящият начин за него.

Предложението е следното: Да се изучава в училище (особено до седми клас) като задължителен “неточния” материал на всички науки, а “точната” част да бъде изучавана при желание от детето.

HTML код на статия

Автор: gizdak


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

1 коментар по “В точните науки е излишна… точността!”

  1. zaharia каза:

    Съгласявам се напълно. Много излишни неща са принудени децата да учат в училище, а повечето от тези неща нямат никакво практическо приложение. Но то от край време си е така, и по мое време учехме дивотии. Нужна е радикална промяна и на учебната програма и на методите на преподаване.

Напиши коментар