Екскурзии и почивки в Гърция – една вековна приказка

Южната ни съседка Гърция – е страна с уникална история, не голяма, но пък изумително богата. Маслиновите гори се редуват с древни градове, скалисти брегове дават място на спокойни и китни заливчета, неописуемите островчета са изпълнени с безбежно спокойствие.

Настоящето, обаче, като че ли бива засенчено от постиженията на древна Гърция. Безброй хора са получили прекрасна представа за страната на Партенона и Перикъл, а не обръщат внимание на модерната, съвременна Гърция. Прогресът и богаството бяха неизбежни, откакто тя се присъедини към европейското семейство. Туризмът пък създаде невероятно разнообразие за всякакви хора – морски воаяжи, луксозни (или не чак толкова) вили, заведения, хотели. А всичко това е заобиколено от огромно културно-историческо наследство.

Посетителите могат да избират измежду разнообразни опции за забавление. Дали ще предпочетат модерните нощни клубове на о. Миконос, древната красота на Делфи, магията на Янина, скалистите хълмове на о. Крит, меланхоличният Солун или пък разпиляната Атина – те биват посрещнати навсякъде от гръцкото мило гостоприемство и античната история.

Гръцката природа се отличава със силни контрасти заради жаркия климат. Най-голямото богатство на страната са безкрайните лазурни брегове. Не рядко над тях се извисяват скалисти зъбери, в които се намират дълбоки пещери. Другата гордост на страната е и с пълноводните си реки и безбройни езера – истински оазиси. Почитателите на екстремните спортове пък имат възможност да опитат рафтинг, каякинг, каньонинг, алпинизъм. Посетителите в защитените зони, от друга страна, трябва да спазват строги правила, за да се спре замърсяването и да не се наруши естествената среда на обитателите.

Гърция е много богата на археологически паметници, които придават на страната изключителен чар и обаяние. Туристите имат възможност да направят незабравимо пътешествие във времето – от Античността до наши дни. Под опеката на ЮНЕСКО са манастирите на Атон, Акрополът в Атина, храмът на Аполон, Делфи, Солун, няколко анастира, Старият град на о. Корфу и още десетки други обекти.

Многобройните музеи се разкриват още от историята – археологически, исторически, показващи византийската ера, на изкуството – класическо и модерно, и други.

Сигурно най-интересен в страната е морският туризъм в Гърция поради безбройните брегове и хилядите островчета. Морският туризъм на Гърция се развива изключително активно от 60-те години на 20-ти век насам. Има плажове в страната, които са наградени със Син флаг, а освен плуване, туристите могат да опитат подводен риболов, гмуркане, круизи и морски спортове. Гърция, обаче, може да предложи много и на любителите на планинските ваканции – приятна почивка сред най-древните естествени гори в Европа, или пък малко адреналин от изкачването на скалистите върхове.

Но какво щеше да бъде Гърция без самите гърци? Нравите на местните също са си цяла туристическа атракция. Спокойният живот, безкрайното време, отделяно за чаша кафе, вечерните разходки и сиртакито в таверните са не по-малко впечатляващи от античните паметници.

Автор: Почивките.инфо

HTML код на статия

Автор: lilacor82


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

1 коментар по “Екскурзии и почивки в Гърция – една вековна приказка”

  1. ina каза:

    Прекрасна държава, която лежи на историята си и живее на субсидии.

Напиши коментар