Звездната история на куклата Барби

Една от най-обичаните играчки на всички времена в целия свят със сигурност е изящната кукла Барби. Може би много от вас не знаят, а и на Барби изобщо не и личи, че вече е прехвърлила 50-те. Барби не случайно обаче е най-желаната от всички кукли за момичета и е най-продаваната играчка в историята. Но как се е появила чаровната красавица?

Историята на куклата Барби е очарователна като самата нея. Трябва да се върнем назад и да проследим историята на производителя – фирмата Маттел за да разберем къде се крие тайната. През 1938 година, когато е основана компанията Маттел те дори не са мислели да произвеждат играчки. Всъщност Маттел започват като производители на рамки за картини и едва по-късно започват с производството на мебели за кукли.

Елиът Хендлър (единият от основателите) имал дъщеря – Барбара, която, като всяко малко момиченце, много обичала да си играе с кукли. За разлика от повечето момиченца обаче, Барбара предпочитала да не си играе с традиционните кукли за момичета, а предпочитала модели на порастнали момичета. По онова време обаче на пазара такъв тип кукли просто нямало. Всички производители предлагали модели на сладки бебета или ококорени деца. Един ден, при едно пътуване до Европа, господин Хендлър открил в Германия една кукла наречена Лили. Странното е, че Лили изобщо не била предвидена за игри за момичета. Лили била предвидена по-скоро за подарък-шега за млади ергени. Не, нямало нищо непристойно в Лили – просто производителят и дори не подозирал каква радост може да носи тя на малките момиченца по целия свят.

Когато господин Хендлър се завърнал у дома, Лили станала любимата кукла на Барбара. Всъщност Барбара просто не можела да се откъсне дори за миг от куклата. Това дало на Маттел идея. Те купили правата за производство на Лили и я прекръстили на Барби, на Барбара разбира се. Куклата Барби била представена в Ню Йорк на Международния панаир на играчките през март 1959 година. Именно тази дата – 9 март 1959 година е официалният рожден ден на куклата Барби.

Барби била незабавен хит, а игрите с Барби омаяли милиони американски момиченца. Изглеждало, че Барби е някак си самотна и за това следващата година се появил Кен. Хм, досещате се, че Кен не е кръстен просто така. Да, всъщност “кръстникът” на Кен бил синът на господин Хендлър – Кенет.

Първоначално Барби била облечена в бански костюм на черни и бели райета. Дори е имало опция да бъде купена с черна или руса коса. Разбира се гардеробът на Барби бил “напълнен” много бързо с най-различни шикозни и ежедневни облекла. Всъщност тя скоро се сдобила с всякакви аксесоари, за които биха и завидели всички кукли за момичета – къщи, коли, мебели и дори домашни любимци. Самата Барби също многократно влизала в различни роли – от колежанка, през олимпийски шампион дори чак до морска сирена. Игрите с кукла Барби са останали завинаги в спомените на всички нас и дори, когато пораснем у нас все още живее малкото момиченце, което най-много от всичко на света обича игрите с Барби.

Подходящи игри за момичета можете да намерите на ladyigri.com. Всички игри са групирани по категории за по лесна навигация.

HTML код на статия

Автор: biaaro


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 4.0 от 6 звезди. (от 1 глас)
Звездната история на куклата Барби, 4.0 out of 6 based on 1 rating

1 коментар по “Звездната история на куклата Барби”

  1. biaaro каза:

    Имам няколко статии при вас, които искам да редактирам малко, по точно линковете в тях. Как да стане това?

    Поздрави

Напиши коментар