Зъбните импланти – чудото!

Зъбният имплантат е чуждо за организма тяло, изработено от алопластичен материал, което по хирургичен път се поставя (присажда) в челюстните кости и замества изгубените зъби, за да служи за опора на зъбни протези.

Човешкият организъм приема и се приспособява към различни видове имплантати, които напълно или частично заместват органи и изпълняваните от тях функции. Изработени са от материали, които не предизвикват имунни и токсични реакции. Произвеждат се и се имплантират очни лещи, стави, сърдечни клапи, кръвоносни съдове, коси, слухови костички, електростимулатори, електронни чипове и мн. др.

Наистина използването на имплантати в зъболекарството е биологичен феномен – чудо, което е било и си остава много примамливо за пациентите и специалистите, защото зъбните имплантати заместват загубените зъби и помагат за възстановяване на дъвкателния апарат (много често по най-добрия начин). Желанието за използването им се подклажда и от наличието на квалифицирани специалисти и много добрите резултати в световен мащаб и у нас.

С помощта на имплантатите се създават условия за приложение на различни видове зъбни протези (фиксирани – неподвижни коронки и мостове и снемаеми – подвижни частични и цели протези).

Като основоположник на зъбната (зъбопротезната) имплантология в  продължение на повече от 30 години направих всичко, което беше по силите ми, за да подготвя специалисти-имплантолози: преподаване с демонстрации, написване и издаване на научни и учебни книги („Имплантати и зъбни протези”, „Зъбопротезна имплантология – към стоматологията на 21 век”), голям брой научни публикации и т.н. Набрах много клиничен опит в имплантологията.

Остана нещо несвършено през годините, свързано с „подготовката” на бъдещите пациенти, нуждаещи се от зъбни имплантати. Считам за свой дълг да запозная интересуващите се от зъбната имплантология по възможния достъпен и популярен начин чрез предлагания справочник за пациента „Чудото зъбни имплантати”. В него давам описание на най-важното за естествените зъби и имплантатите, както и за зъбопротезирането без имплантати и с имплантати. Надявам се читателите да одобрят начина и формата, които съм избрал за илюстративното представяне на съдържанието.

За повече информация: www.dentalimplants-eu.com

Източник: http://dentalimplants-eu.com/index_files/implanti.htm

HTML код на статия

Автор: Anton Nikolaev Popov


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 4.0 от 6 звезди. (от 1 глас)
Зъбните импланти - чудото!, 4.0 out of 6 based on 1 rating

Напиши коментар