Интериорен дизайн – какво да очакваме и какво ще получим.

интериорен дизайн на къща
интериорен дизайн на къща

Интериорен дизайн – какво да очакваме и какво ще получим.

Съществува заблудата, че интериорният дизайнер е шармантен тип, който веейки своето шалче, изпъстрено в цветовете на дъгата, ни посочва къде да си разположим най-новия шезлонг, дело на Карим Рашид, за хиляди левове. Разбира се това съвсем не е така (като изключим частта с шалчето ) и в тази статия ще се опитаме да ви разясним „Що е то интериорен дизайн”.

От къде се започва?

Колкото по-рано се обърнете към специалисти в областта на интериорното проектиране, толкова по-добре.  Идеалният момент е когато обсъждате идейния проект на архитектурата. Тогава избрания от вас интериорен дизайнер ще има възможност своевременно да предвиди всички онези иновативни инсталации ( вградена прахосмукачка например), които улесняват бъдещото обитаване на дом, офис, хотел и т.н. Ще ви бъде полезен с решението колко голяма дневна ще ви е нужна или къде ще е най подходящо мястото за витата ви стълба например. Всичко това съобразено с вашите нужди и изисквания.

В момента, в който започнете да си скубете косите и да се чудите от къде да го захванете, а от всякъде започват да ви заливат с въпроси зидаро-мазачи, електричари и всякакви други техници, сами ще разберете, че е трябвало да се свържете с интериорен дизайнер по-рано. Но това не е повод за притеснение, все още не е късно. Интериорния дизайнер трябва да е готов да поеме щафетата във всеки един момент и да ви предложи навременни и правилни решения, съобразени с вашите нужди.

Какво трябва да очаквате при първата си среща с човека, който ще проектира вашия интериорен дизайн? Той трябва да ви изслуша, да се запознае с архитектурата на помещението, което ще проектира, да обсъди с вас всички възможности и разбира се да ви обещае, че всичко, ще стане прекрасно. Но дали ще е така? Това ще стане ясно накрая, когато видите изпълнен вашия интериор.

Има няколко задължителни стъпки, които трябва да следвате за да сте сигурни, че интериорния ви проект ще се реализира така, както го виждате на картинката.

Първа стъпка – взимане на точни размери от място.

Следва най-приятната за всички участващи в процеса фаза – Идеен проект. В него трябва нагледно да ви бъде представено конкретно разпределение на мебелите, цветове, стил на интериора, материали, характерни детайли и декорации.

Обсъдете детайлно всичко. Не се страхувайте да задавате въпроси особено за нещата, които най-много ви интересуват, като например ще има ли достатъчно място за съхранение в кухненските шкафчета. Изложете спокойно вашите забележки ( ако има такива ) и в срок от няколко дни интериорния ви дизайнер трябва да ги коригира или да ви даде най-доброто решение за конкретния случай. Не забравяйте, че интериорния дизайнер ще ви даде най-добро предложение ако още на първата ви среща му споделите всичко, което очаквате от вашия интериор.

Следващата важна стъпка е работния проект. На този етап ще получите набор от чертежи, необходими за да се реализира интериора, който сте одобрили в идейната фаза.

Основните чертежи, които трябва да получите са следните:

План вътрешни преградни стени – представлява чертеж на  оразмерените стените и  местата на тяхната предварителната обработка, като гипсокартонени обшивки, шпакловки, зидарии и т.н.

План на ВиК изводите – те трябва да са съобразени със спецификата на интериора. Посочват се позиции за топла, студена вода и канали.

План  Ел разпределение –фиксират се изводите за осветление, ключове,  контакти и захранване за уредите. Отбелязвани са  кръгове и сенарии на осветление, Lan и телефонни изводи и всички останали слаботокови инсталации.

План софит – това е чертеж на решението на тавана с показани основните и допълнителни обработки, осветлението и т.н.

План подови настилки – подбират се типове настилки. Решение за начина на редене и преходите между тях.

План довършителни работи стени – посочват се обработките на стените и е маркирано в коя разгъвка е разработен детайлен чертеж на съответната стена.

Разгъвки на стените  – стените в интериора се изчертават в поглед отпред. Изобразяват се декоративни мазилки, обшивки, мебели, осветителни тела, произведения на изкуството и всичко, което е заложено във вашия интериорен дизайн.

Проектиране на мебели – в набор от чертежи се разработват детайлно всички мебели за интариора. Всеки детайл от вашето обзавеждане трябва да е подробно изчертан, така че всеки един производител да може да се справи с изпълнението.

План разпределение – в този чертеж  окончателно са фиксирани  и оразмерени позициите на мебелите и елементите от целия интериор.

След издаването на всички работни чертежи, интериорния ви дизайнер ще ви издаде количествени сметки и спецификации за всички елементи в интериора.

Но това не всичко. Предстои етапа, в който нещата се случват т.е. изпълнението на вашия интериорен проект.

За да получите качествено изпълнение на интериорния дизайн е необходимо да се възползвате от услугата „авторски надзор”. За нея би трябвало предварително да се договорите с вашия интериорен дизайнер. Това е момента, в който той ще започне да следи за изпълнението на всичко, заложено в проекта. Ще оказва съдействие на техници и майстори, ще контактува с доставчици и производители.  Ще следи за цялостното изпълнение на проекта до момента, в който можете вече да се нанесете.

Ако сте прочели всичко, описано до тук, сами разбирате че, интериорният дизайн е комплексна услуга, която включва много и различни по характер дейности. Всеки един интериор предполага различен подход,  в зависимост от целите, за които се проектира.

Резултата, който трябва да се получи е дом, работна среда или място за отдих, отговарящо на вашите представи и мечти.

С шалче или без, дизайнерът ви трябва да ви предложи  уникални решения, подходящи за вас.

HTML код на статия

Автор: studiol


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар