Истински чип тунинг ли ми предлагат?

Чип тунинг е любима дума на почти всеки, който има кола. Това си е съвсем нормално, всеки иска по-мощна кола, която да харчи по-малко.

Това е лесно за осъществяване само и единствено със смяна на софтуера на колата, наречено по друг начин – чип тунинг. Решенията за такова начинание са много – или с пауърбокс (външен чип тунинг) или пипане в компютъра на колата.

За такива услуги вече има много фирми на пазара с различно качество и различна цена. Едни могат, други немогат… все нормални неща. Важното е този, който ще бърка в мозъка на автомобила да знае какво прави, а не да се учи на Вашата кола.

В тази статия ще споделя някои от най-честите измами прилагани на пазара за чип тунинг с цел да Ви помогна да не бъдете изиграни. Ще ги представям една по една и решения как да се борите с тях.

Нашите чипове са на реномирани фирми от Европа

Много често използвана лъжа. Обикновено има някой студент най-често в Германия и е направил сайт на немски език. Така тукашните тунери с гордост заявяват, че правят оригинални чипове, а в действителност си ги правят сами. За да се предпазите проверете в интернет дали наистина има такава фирма и на колко страници се споменава за нея. Сериозните фирми имат множество подразделения и има страници и дилъри по цял свят. Ако решите стигнете и по-натам, обадете на някой от дилърите и вижте дали наистина има такива хора. Само ако сайта е цитиран по множество страници и на официалната страница има линк към Българския дилър, значи не Ви лъжат.

Гаранцията

Гаранция за чип тунинг няма. Има някои пишат, че дават по 5 години, но в действителност като се зачетете виждате, че става въпрос за софтуера. Никъде не се споменава двигател, компютър и прочие. Това е в кръга на нормалното, ако искате да си счупите колата, винаги може да го направите. Има обаче една особеност – Попитайте дали има гаранция за записа на екюто. Най-рисковия момент е смяната на софтуера. Запише ли се няма да има проблеми.

Много чип тунинг майстори не дават гаранция за записа. Ползват китайски програматори за по 120 лв. и когато объркат нещо, казват че не поемат гаранция.

Конските сили

Ако разгледате сайтовете ще видите, че конските сили се раздавта по 5 за лев. Обещават се в определени моменти умопомрачителни резултати. Истината е, че повечето от тях са правени по формула, например конете се завишават с 25% и готово. Дали обаче чипът ще ги изкара е друга работа.

Ако не сте доволни от конете ще ви предложат мерене на Диностенд, на който така могат да Ви метнат, че дори и да не са чипвали колата могат да я изкарат 300 коня. Ето защо е най-добре да мерите колата и нейното вървене в реална обстановка. Как? Лесно, засечете я преди и след чип, дори и само с часовник.

HTML код на статия

Автор: vanina


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар