История на морското карго застраховане

Морското застраховане е най- ранно практикуваната форма на застраховане. Има основания да се смята, че взаимното застраховане се е практикувало в Китай около 4 000 години преди Христа, но няма доказателства, че е имало подписвачи, предлагащи застрахователна защита по това време. Ранни записки говорят, че морското застраховане е практикувано в Генуа, Пиза и Флоренция през 14 век. Твърди се, че полица издадена във Флоренция през 1523 година, е формирала основите на „Кораб и товар” полицата и същата е била усвоена от Лойдс през 18 век. В интерес на истината в речника на Самюъл Джонсън издаден през 1790 година, се твърди, че думата „полица” произлиза от испанската дума „polica”, която е с латински произход и означава „гаранция за пари” (думата „гаранция” в този контекст се разбира като „обещание”).

По онова време подписвачите са били търсени и на разположение за бизнес в кафенетата на град Лондон. Вероятно най- известното от тези учреждения  е било кафенето на Едуард Лойдс, намиращо се на улица Ломбард.

Правени са опити от страна на търговци да обезкуражат подписвачите, а някои  подписвачи са го приели като противодействие на предложение за формиране на застрахователна корпорация. Предложението е посрещнато с малко одобрение и при всички случаи е било осуетено от появата на „Ефекта на балона” през юни 1721 година. „Ефектът” забранил застрахователното партньорство и ограничил образуването на застрахователни компании, забранил също така и практиката на презастраховане в Обединеното кралство, което по всяка вероятност е попречило на развитието на пазара на морско застраховане в Лондон за повече от 100 години. Две застрахователни организации продължили работата си на пазара по време на този преврат, тъй като те били защитени от Royal Charters на 22 юни 1720 година и били освободени от ограниченията, свързани с формирането на компании, наложени от „Ефектът на балона”. Тези организации били „Royal Exchange Assurance Corporation” ( която се занимава с морско застраховане от 1515 година) и „London Assurance”. Те са били монополисти на застрахователния пазар докато „Ефектът на балона” не бил отменен през 1824 година.

Независимо, че голяма част от застрахователния бизнес днес на лондонския пазар е осъществен благодарение на пазарните позиции на Лойдс, независимо от временните си неуспехи, компанията продължава да играе важна роля в развитието на Лондонския застрахователен пазар. Лойдс е потопена в над 300 годишни традиции и много от практиките, въведени по време на развитието на пазара, на базата на световна морска застрахователна практика, се прилагат и днес. Основателят на Лойдс- Едуард Лойдс, не е бил нито подписвач, нито брокер и не е взимал никакво участие в ръководството по отношение на морското застраховане. В кафенето му ръководно влияние са оказвали неговия авторитет и нравствените му качества. Това става видно след неговата смърт на 15 февруари 1713 година. Следващите собственици на кафенето не са показали морална правота като неговата и скоро са се появили спадове в стандартите и качеството на работата. Тези спадове се основават на хазартни елементи, които притесняват сериозно подписвачи и брокери до такава степен, че те насърчават и финансират Томас Филдинг ( сервитьор в Лойдс) да основе конкурентно кафене, което се казва „The New Lloyd’s” („Новият Лойдс”). В следствие на това възникват  конкурентни проблеми свързани с използването на името „Лойдс” и от двете кафенета. За това, новосъздаденото кафене се заема с търсенето на варианти за легализиране името на компанията. На 13 декември 1771 година група от 79 търговци, подписвачи и брокери се срещат и решават всеки да се абонира със сумата от 100 паунда във фонд, който да бъде създаден в Английската банка и да се предвиди изграждането на ново кафене. Избрана е и първата комисия в състав от 9 членове, които да администрират фонда и да намерят нова сграда. Създаден е абонаментен списък и всяко лице, фигурирало в него, е било длъжно да заплати такса от 20 паунда за административни разходи. Всеки нов член, който бил добавян в списъка е плащал подобна вноска.

HTML код на статия

Автор: September


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар