Йоханес Брамс-стилови особености и творчество

Стилови особености:

Заедно с Лист и Чайковски, Брамс е един от най-добрите композитори на ХХ век. Той не е почитател на програмната музика. Проявява интерес към фолклора-унгарски,чешки и немски. Затова в музиката му има разнообразна ритмика, ладове и богата хармония. За Брамс са характерни разнообразни образи и големи контрасти в емоционалните отношения.Той използва предимно класически форми от сонатно симфоничен тип, но обогатен с романтична образност.

Творчество:

1. Концерти-написал е два концерта за пиано и оркестър,един концерт за цигулка и оркестър и един концерт за цигулка,виолончело и оркестър.

Концерт за цигулка и оркестър- D dur(ре мажор)

Написан е в класическа тричастна структура.

I част-драматична,в експозицията се развиват три теми. 1 тема – епична,но постепенно се драматизира. 2 тема – съчетава лирика и драма и 3 тема – написана в народностен характер,с унгарски мотиви. Разработката е кратка.

II част е лирична,написана в триделна форма.Близка е до лириката на Менделсон и Шуберт.

III част – рондо в сонатна форма,с унгарски характер.

2. Симфонии-Брамс има четири симфонии,в тях съчетава класическите форми с романтичен стил.По героичния си характер напомнят на симфониите на Бетовен,а по темпераментната си и страстна музика са близки до Шуман, и по народностните мотиви до Шуберт.Брамс възражда класическите традиции в този жанр и възвръща двойната експозиция.Той продължава традицията на Бетовен към симфонизация на концерта.В I част той излага конфликта.В IV част е разрешението на конфликта,а II и  III част са по-скоро почивка от драмата и борбата.

3. Клавирно-инструментално творчество:

клавирно-Брамс не се стреми към показна виртуозност, а я използва за пресъздаване на романтични образи.Написал е много интермеци и капричии-кратки концертни пиеси,с интимна атмосфера,поетичност и преобладаваща лирика.Твори и в по-мащабните, драматични жанрове-три сонати за пиано.Развива жанра на вариациите-вариации и фуга по тема на Хендел, вариации по тема на Паганини – представляват 28 етюда с различна клавирна техника.

Музика за цигулка – налисал е три сонати за цигулка и пиано. Първите две са с пасторален характер, а третата е драматична и напрегната.

Камерни ансамбли-написал е много триа, квинтети и квартети за струнни инструменти.

Вокално-инструментално творчество-той пише множество песни за различни гласове и хорове, кантати. Най-грандиозното му вокално-инструментално произведение е “Немски реквием”, написан на немски език.

HTML код на статия

Автор: Gerinka


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 4.5 от 6 звезди. (от 2 гласа)
Йоханес Брамс-стилови особености и творчество, 4.5 out of 6 based on 2 ratings

Напиши коментар