Как да не станем жертва на застрахователно престъпление

Как да не станем жертва на застрахователно престъпление

Гражданска отговорност - застраховка

Седем начина да се предпазим от инсцениран инцидент

Застрахователните измами обикновено рядко вълнуват редовия честен гражданин. Смятаме, че те са проблем на индустрията, или на полицията. Това обаче не е съвсем така. Според данни на Асоциацията за застрахователна сигурност, фалшивите искове възлизат на между 5 и 10% от премийните приходи на европейските компании. Това означава, че за България мошениците ощетяват бранша с близо 73 млн. лв. само за общото застраховане. В същото време, по-малко от един от десет случая на некоректни иска биват засичани и разкривани. Всеки момент у нас се очаква да заработи единна информационна система за застрахователна история, която ще затрудни работата на мошениците. За да бъде ефективна борбата с измамите обаче и потребителите трябва да разберат, че всеки незаслужено получен чек от застрахователя ощетява най-вече лоялните клиенти, тъй като компаниите в крайна сметка компенсират загубите си чрез по-високи цени. Нещо повече – съществува съвсем реалния риск лично вие да бъдете невинно замесен в подобна измама. Ако не бъде разкрито, че претърпеният от вас инцидент на пътя е бил инсцениран, застрахователят ви ще изплати обезщетенията по Гражданска отговорност, а вие като виновен шофьор ще плащате по-високи премийни вноски в бъдеще. В България не се води статистика на броя на фалшивите искове, но според американски източници, кризата е насърчила престъпниците. Данни на Националното бюро по застрахователни престъпления на САЩ разкриват, че будещите съмнение искове скачат с 46.3% от 2007 до 2009 г. Затова щатските специалисти дават седем полезни съвета, които могат да ни предпазят да станем жертва на инсценирана катастрофа.

Спазвайте дистанция

Така или иначе, това ви се налага от правилника за движение по пътищата. Добре е обаче да знаете, че внезапното забиване в чужд автомобил е една от най-често използваните схеми. Мошеникът само чака да се доближите неправомерно, и след това без предупреждение натиска спирачките. В крайна сметка, вие сте виновен за инцидента. Затова – бъдете двойно внимателни за дистанцията.

Обадете се на полицията дори повредата да е малка

В България водачите вече не са принудени да чакат КАТ при леки произшествия. Достатъчно е да попълните двустранен констативен протокол. Когато купувате задължителната Гражданска отговорност, застрахователят е длъжен да ви предостави безплатно две такива бланки. Ако все пак сте ги загубили, ще ги намерите лесно в нета – разпечатайте ги и винаги ги носете с вас. Когато звъните в полицията, за да регистрират инцидента, не забравяйте да запишете името на служителя, с когото разговаряте. Не прескачайте процедурата само защото бързате, а щетите изглеждат незначителни. Другият водач може в последствие да предяви иск за нанесени щети, а вие вече трудно ще се защитите и ще докажете каквото и да било.

Снимайте

Вече дори и да искаш е трудно да се снабдиш с мобилен телефон без камера. Дори и качеството на снимките да не е от най-добрите, те могат да се окажат ценен защитник на правата ви. В случай на инцидент, не се притеснявайте, че ще ви помислят за досадник – снимайте всичко и всички наоколо, като обърнете специално внимание на щетите по другата кола, броя и състоянието на пътниците в нея.

Бъдете подозрителни

Препоръчително е да вярвате в доброто в хората – но с мярка. Ако до вас се доближи непознат и ви предложи да ви закара до лекар, адвокат, или да издърпа колата ви, не се доверявайте на мотивите му. Той може да е част от схемата на мошениците.

Не се изкушавайте да излъжете

Може да ви се струва, че да преувеличите щетите е дребно нарушение, но не е така – това е наказуемо престъпление. Ако попаднете на недобросъвестен доктор, който приятелски ви предлага да ви издаде медицинско, въпреки че ви няма нищо, не се съгласявайте.

Не се разсейвате

Знаете, че говоренето по мобилния телефон на пътя е забранено. Понякога обаче довършваме набързо последния разговор, докато излизаме от паркинга. Точно това чакат измамниците – да ви видят с GSM в ръка, или да изглеждате разсеян по друга причина. Достатъчно е някой недобросъвестен шофьор да стои наблизо. Той само чака да го доближите, маха ви да минете, и след това внезапно изскача на пътя ви.

Внимавайте с брокера

В България вече има регистрирани случаи, в които застрахователни брокери не внасят получените пари за Гражданска отговорност. Ще разберете, че полицата ви не е валидна чак когато подадете иск. Внимавайте как избирате своя посредник. В интернет има достатъчно портали за онлайн продажби на застраховки, като www.zastrahovamse.com. Чрез тях можете не само да изберете най-подходящата оферта, но и да претърсите форумите за оплаквания от пострадали потребители.

Източник: www.zastrahovamse.com

HTML код на статия

Автор: social


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

1 коментар по “Как да не станем жертва на застрахователно престъпление”

  1. Застрахователните измами и злоупотреби в България в процентно съотношение са сравнително малко в сравнение с тези на запад. Но и тук застрахователите са /макар икономически по-слаби от западните си колеги/ по-влиятелни.

Напиши коментар