Как са се разпространявали новините в миналото?

Днес всеки знае какво са новините. Има новинарски предавания по телевизията, има вестници, има интернет. Научаваме толкова много новини, че понякога ни се струва, че някои неща са и безсмислени за нас. В момента новини идват от целия свят, като някои са от такива точки на света, за които даже не сме чували. Политика, катаклизми, България, свят, музика, звезди от екрана и спорта са едни от често споменаваните в тях, като те се радват и на огромна популярност сред потребителите им.

В далечното минало вестоносците са били носителите на добри и лоши новини. Те са изпращани от царе, императори и други владетели до далечни страни, за да известят владетелят му за различни случки, намерения и събития. Тогава до простолюдието тези вести не са стигали, защото не са били предназначени за тях. Единствените новини, на които те попадали били тези, които се носят от уста на уста. В по-близкото минало се създали и “глашатаите” наричани във всяка държава по различен начин, като те обикаляли населеното място и известявали населението за предстоящи събития и новини, които ги касаят.

Не така стоят нещата днес по света. Днес почти всеки човек има достъп до всякаква информация, която го интересува, с изключение на някои страни, които налагат цензура на медиите и така не всичко, от което се интересува определения човек може да получи от тях. В останалите страни всеки може да намира всичко, както и да коментира всичко, което му харесва или не. Това е свободата на словото, което се гарантира и от законите на повечето страни.

В общи линии днес сме осведомени в пъти повече в сравнение с нашите предшественици в миналото. Определено от това има полза, защото научаваме всеки ден новини, били те лоши или добри от света и нашата страна и така разбираме за всички важни събития случващи се на нашата планета, благодарение на хиляди новинарски екипа, които се грижат това да се случва всекидневно и ежеминутно.

HTML код на статия

Автор: ivo94


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар