Мечтаната работа. В началото беше…мечтата!

Кой не е мечтал за перспективна и добре платена работа?!

Мечтите са хубаво нещо, при това са абсолютно безплатни, а понякога дори са и осъществими. И така, получили сте мечтаната работа, но много скоро се оказвате разочаровани.

Какво ви остава?! Изправени сте пред дилемата  цял живот да се занимавате с работа, която не ви доставя удоволствие, а напротив товари ви, късате си нервите и тези на колегите си, или си  казвате: „Това не е за мен !”. Отказвате се и си изграждате нагласата да  градите кариера наново. Перспективите наглед не са никак привлекателни…

Да потърсим причината за Вашето разочарование !

Отговорът се крие в начина, по който възприемате мечтите си. Хората са склонни да идеализират своята мечта, сляпо да й вярват и да я следват. Ето защо те не се колебаят, а смело се хвърлят в „боя”.

Забравяме обаче, че човекът всекидневно се променя, променят се мечтите му, менят се и обстоятелствата.  Някои мечти успяваме да постигнем, а други се оказват не толкова лесни за постигане.

Уви, получавайки така желаното,  разбирате, че не това сте искали и не за това сте мечтали!

Мечтаната работа не прави изключение. Мечтаете за едно, а в работата се натъквате на съвсем друго!

Как да не губим сили и енергия напразно? Как с лекота и удоволствие да се изкачим до самия връх на нашата кариера?

Психологът съветва – „Пригоди мечтите си в съответствие с реалността и тогава съзнателно направи своя избор”.

За да стане всичко това възможно, трябва по много ясен и реалистичен начин да визуализирате образа на бъдещата си работа. Представете си всичко до най- дребния  детайл. Представете си как отивате на работа, какво точно ви чака там, вашето обкръжение, какво точно правите…

Видяхте ли се вече ? Получихте ли работата-мечта?

Може би сте художник, пълен със смели и вълнуващи идеи?!  Вие сте добре дошъл и желан във всеки творчески колектив, заобиколен сте от интересни и талантливи хора…

Или пък сте мениджър в голяма международна корпорация?!  Поверено Ви е обучението, ръководството и консултацията на много хора…

Представихте ли си бъдещата си професия и в най-малкия детайл?! Чувствате ли се готови?

Почакайте! Сега предстои най-важното!

Сега е момента да разберете и детайлно да си представите евентуалните трудности и неприятни моменти, произтичащи от Вашата работа.

Консултирайте се с представители на избраната от Вас професия или прочетете професионална литература. И най-важното –  задайте си  въпроса – “Готов ли съм за тези предизвикателства? ”.

Знаете ли, че:

  • един работен ден на всеки мениджър е разпределен до минута?
  • да е заобиколен от кръга любими хора за него се явява лукс?
  • от неговото решение зависи благополучието на много хора, една негова грешка може да коства свободата и дори живота на други хора?
  • собственикът на ресторант понякога се сблъсква с недоволни клиенти и му се налага да въвежда и  спазва новите изисквания на контролни органи от различни инстанции ?

Ако Вашият отговор е примерно такъв: „А къде по-точно е трудността?! Прекрасно съзнавам , че тя ще е  неизбежна в моята бъдеща работа.”

v  Ако на възможните трудности гледате като на възможност за професионално израстване;

v  Ако бариерите, пред които сте изправени, не ви карат да изпадате в паника, а се приемат като естествени работни ситуации -значи сте на прав път! Избраната от Вас работа ще Ви донесе много радост. С лекота ще постигате поставените си цели. Ще получите заслужено признание от клиенти и уважение от своите колеги!

HTML код на статия

Автор: bogazka


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 6.0 от 6 звезди. (от 1 глас)
Мечтаната работа. В началото беше…мечтата! , 6.0 out of 6 based on 1 rating

Напиши коментар