Мистична сезонност на “Гражданска Отговорност”.

Мистичната сезонност на застраховките „Гражданска отговорност”
Цикличността на продажбите крие и известни опасности

Хераклит може и да е бил много мъдър, но очевидно не е бил запознат с българския застрахователен пазар. Панта рей – всичко тече, всичко се променя, казва древногръцкият философ. Тази сентенция може да е валидна в много случаи, но и при застраховките „Гражданска отговорност”. Водачите на моторни превозни средства у нас до такава степен се свикнали с традициите и със зимните кампании по продажбата на този вид полици, че вече никой не се замисля на какво ли, освен на навика, се дължи тази странна сезонност.
А тя наистина е факт, потвърждаван от регулатора на сектора – Комисията за финансов надзор. Според редовно публикуваните отчети, през 2008 г. над 30% от премийните приходи по този вид полици са реализирани именно през последните два месеца от годината, като на ноември се падат 41.17 млн. лв., или 10.72% от общите продажби, а на декември – 84.27 млн. лв., или впечатляващите близо 22% от реализирания оборот за годината. Все още предстои да разберем колко успешен е бил току що отминалият сезон, на фона на икономическата криза и нарастаналата несигурност на потребителите.
Не само българските застрахователи се оплакват, че расте броят на шофьорите, които поемат незаконен риск и не закупуват задължителните полици – този проблем изглежда засегна почти всички държави.

Източник: http://www.grajdanskaotgovornost-bg.net/mistichna%20sezonnost.html

HTML код на статия

Автор: zastrahovan


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар