Подготовка на колата за зимата

Много от шофьорите се чудят как да подготвят колата си за зимния период. Важно е никога да не се подценяват зимата и зимните пътни условия. Навън времето все още е приятно, особено през деня, но зимният полъх се усеща все по-често. Зимата се задава и е добре шофьорите да не чакат последният момент, а да се подготвят за нея от рано, съветват монтьори и специалисти. Ранната подготовка според тях е от особенно значение, за да няма човек проблеми с колата по време на предстоящите студени месеци. Специалистите дават ценни съвети за добра подготовка и винаги обръщат внимание на клиентите си.

Най-важното условие според продавач-консултантите в авто-магазините, е смяната на гумите и да си сложат вериги, той съветва всичките си клиенти ако все още не са си сложили зимните гуми да го направят. Цената на веригите е от 30 до 35 лева в зависимост от размера на гумата. Според него е хубаво да имате гумени стелки в колата които струват от 20 до 50 лева, чистачките са от 15 до 20 лева, Много от шофьорите предприемат решителната крачка да си сменят гумите сами, но това не е много мъдро, защото в сервиз, специалистите не само ги сменят, но и проверяват стриктно. Задължително във всеки един сервиз гумаджиите проверяват грайфера на гумите от миналата година, защото по закон минималният праг на грайфера е 4 милиметра, обясни продавача. Той осигурява максимално сцепление при сняг, поледица и мокра настилка. Много е важно гумите да се складират внимателно и преди демонтажа да се отбележи с нещо в каква позиция е била, за да се постави през следващия сезон на същото място. При смяна, махнатите гуми трябва да се почистят добре и е много важно да не се поставят с джанти прави, а закачени на кука на стената или легнали една върху друга. Зазимени гумите без джанти се складират изправени на хладно, тъмно и сухо място.

Много важен при подготовката за сезона е и техническият преглед. Съвестните шофьори трябва да проверят основните системи на автомобила. Има много сервизи, които предлагат изгодни бързи инспекции на запалването, светлинната система, отоплението, акумулатора, стъклопочистващата уредба и спирачките. Защитата от замръзване е също важен етап от подготовката, в колата трябва да има достатъчно течност против замръзване в стъклопочистващата уредба. При зареждането с течността, специалистите съветват да се направят няколко пробни измивания. Това е важно за да напълните инсталацията с антифриз, така че при първият температурен шок да не се получи инфаркт в замръзналите маркучи и дюзи , той струва от 5 до 10 лева на литър концентрат-течност за радиатор, а за чистачките е от 3 до 5 лева също за литър концентрат. На пазара вече се предлага и спрей за стъклата, против замръзване, който струва от 5 до 8 лева и спестява много главоболия. Лопатките за почистване на стъклата от сняг и лед са най-различни видове и струват от 3 до 10 лева, като има и такива с ръкавици за да не ти е студено на ръцете. Най-новото са течните вериги-спрейове, които като се напръска гумата правят по-добро сцепление в заснежено време. Авто комплектите също са неизменна част от колата, по магазините има комплекти от пожарогасител, триъгалник и аптечка за 30 лева, а само аптечките са на 17 лева по европейските изисквания. Отделно пожарогасителя е 18 лева, двулитрови на 25 лева.

Хубаво е да се подменят и чистачките, качествените чистачки гарантират необходимата видимост и осигуряват безопасност на водача и пътниците. Съветът на продавача е непременна проверка на акумулатора, особено ако запалвате трудно дори и при слабо захлаждане. Проверка на фаровете е също много важна, крушки има от 2 до 30 лева за различните коли и марки, като по скъпи са ксеноновите светлини. Ако често пътувате по неосветени пътища, помислете и за оборудване с допълнителни фарове, които осигуряват по-добра видимост дори по време на мъгла. Понякога при минусови температури е необходимо да имате и спрей за ключалки които варират от 3 до 8 лева, като цената им зависи от марката и количеството. Съветът на продавач-консултанта е да не държите в жабката, няма да ви е от помощ, така че го съхранявайте в къщи или в джоба на якето си. За да запазите лака на колата, я пастирайте с подходящ защитен препарат. За да не замръзнат вратите и багажникът ви, предварително намажете гумените уплътнения с талк или с глицерин. От оборудването е важно да имате стъргалка за лед, кабели за стартова помощ, ръкавици, фенерче и одеяло. Размразяващият спрей улеснява изстъргването на леда от стъклата. Ако искате да си спестите сутрешното изстъргване на стъклата, вечер можете да ги покривате с найлоново фолио.

HTML код на статия

Автор: pufy85


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар