Рискувайте!

„Всеки кораб е в безопасност, когато е в пристанището, но не това трябва да бъде един кораб”

Джон Шед

Често ни се струва, че животът ни е низ от случайности или постигнати успехи по-скоро на лотариен принцип, отколкото дължащи се на нас самите. Спомнете си само, колко често говорим за други хора: „на тях просто им провървя”. В действителност се оказва, че успехът в живота на човека следва своята закономерност, която се явява резултат от неговите необичайни действия и постъпки –  постъпки, които никой до сега не е поемал.  Представете си само:  имате работа, която харесвате; подреден дом, за който сте мечтали;  дружелюбни колеги;  разбиращ началник;  график, който ви устройва…

И внезапно на вас ви се предлага да оглавите офис в просперираща, много по-обещаваща компания в друг град… Как ще реагирате?!  Колко време ще ви е необходимо, за да вземете решение?  Готови ли сте да рискувате своята стабилност и сигурност /положение, кариера, установеният начин на живот/, заради нови и интересни професионални предизвикателства, които предполагат очаквания за  по-високи доходи и непредвидими последици. Какво ще предпочете: – новата, атрактивна оферта или ще заложите на досегашната си сигурност и комфорт?!

Успехът е невъзможен без риск

Сигурността,  в действителност,  не зависи от външни фактори. Безопасността зависи от нас самите, тя е продукт на нашето мислене.

И за да избегнем всякакъв риск, ние автоматично ограничаваме нашия живот, правим го скучен и монотонен. Не се замисляме, че рискувайки можем да си спечелим един порядък повече.

Как да се научим да рискуваме

Риск означава предварително  да  допуснем в съзнанието си възможността за евентуално неблагоприятно развитие на нашето начинание и не на последно  място – да се научим да управляваме своите рискове, т.е. да вземем мерки за рязко повишаване на шансовете ни за успех.

Постижима стратегия за управление на риска:

  1. Започнете да събирате информация за самия риск, неговите близки и далечни последици, която ще ви помогне да вземете решение и да предприемете необходимата крачка. Познатият риск е по приемлив от непознатия и внезапния.
  2. Помислете с какви трудности може да се сблъскате при едни неблагоприятно развили се събития.
  3. Решете какви нови умения ще са ви нужни, за да можете адекватно да се впишете в новата обстановка.
  4. Оценете и претеглете ползите и вредите – какво рискувате да загубите, отказвайки се от обичайния си начин на живот.
  5. Помнете, че неуспехът – това е най-краткия път към успеха.  Колкото повече  рискувате в стремежа си да постигнете мечтаното, толкова повече препятствия ще срещате по пътя.

Неуспехът – това е само една стъпка по пътя към върха!

Такъв един подход ще ви позволи да разберете  дали рискът за вас се явява приемлив, за да можете да съпоставите евентуални бъдещи придобивки и възможни загуби.

Наградата намира героя

Пълното отсъствие на риск в живота – това е най-големият риск!

Решението е взето –  предприемате стъпка напред и започвате да действате по план. И ще бъде така, както трябва да е!

Години по-късно, седейки пред камината и връщайки се назад в спомена по отминалото време, с изненада ще откриете, че сте се превърнали в съвсем друг човек-  с необходимия набор от знания и умения, по-ценни дори от предлаганите на пазара.

Дори и само за това си струва да се рискува: да направиш това, което никой друг преди теб не се е престрашил да направи! В крайна сметка, в живота няма гаранции –  съществуват само възможности. Всички велики спортисти, политици и бизнесмени преди да станат такива, са били „загубеняци” и шампиони по брой неуспехи и количества съкрушителни провали!

Рискувайте! Който не рискува, той няма да пие шампанско!

HTML код на статия

Автор: bogazka


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар