Седемте най-странни застрахователни иска

Финансовите концерни непрекъснато провеждат анкети сред потребителите, разпитвайки за техните предпочитания. Потребителите от своя страна винаги изказват едно на пръв поглед лесно изпълнимо желание: достъп до разбираеми, прозрачни и гъвкави продукти. Въпреки това, да приведеш личните си финанси в ред си остава тежка задача, а да подбереш точния вид застраховка, която отговаря адекватно на нуждите ти, изглежда почти непосилно. Опитваме да балансираме между двете крайности: да платиш твърде много, или да се окажеш без достатъчно покритие, и да съжаляваш „след дъжд качулка”. Наистина, навлизането на конслултантските онлайн портали за избор на застраховки и по точно за гражданска отговорност улесни потребители от целия свят при подбора и сравнението на различните полици. Въпреки това форумите са пълни с оплаквания от хора, които са разбрали твърде късно, че договорът им не покрива съвсем реално застрашаващи ги рискове. Този феномен не е типичен само за България. Винаги, когато по новините слушаме за поредното бедствие, където и по света да се е случило, се оказва, че жертвите не са разполагали със застраховка, която да компенсира щетите им. Може би именно затова агенция Forbes подбра и публикува седем изключения от правилото. Това са най-странните случаи, в които пострадалите са били благодарни, че са платили премийната си вноска навреме.

Наистина ударен от гръм

Клиент на MetLife мирно паркирал трите си коли, новички фордове, на алеята пред къщата си в Масачузетс. Ситуация, която трудно може да се нарече опасна. Боговете обаче обичат изненадите. Ударила светкавица, която прескочила от единия автомобил към следващия, изгаряйки всеки кабел по пътя си, и накрая направо взривила алуминиевите улуци на къщата. Щетите били над седем хиляди долара – и сключеното „Каско”, заедно със застраховката „Имущество”, покрили всеки цент от тях.

Поуката: Най-накрая намерете сили да изчистите боклука от гаража и дръжте колата си там. Въпросният човек не е бил мързелив – просто нямал гараж.

Кучетата са лоши шофьори – особено териерите

Жена от Кънектикът, горда собственица на кабрио Jaguar от 58-ма имала и друг любимец освен автомобила си – териер. Той вероятно е ревнувал, че трябва да споделя вниманието на господарката си с някаква си кола и скочил в скута й, докато паркирала. Тя натиснала по погрешка педала на газта, минала през вратата на гаража си, ударила друг ценен ретро автомобил, който от своя страна се забил в хладилника, бутнал каса бира, която се изляла отгоре му, а след тази беля съборил и стената на гаража. Щетите надминали 150 хиляди долара – покрити без възражения, макар вероятно с малко тъга, от MetLife.

Поуката: Избягвайте да се разсейвате, докато шофирате, и дръжте домашните любимци – особено териерите – обезопасени, когато са в колата. А и извън нея.

Мястото на барбекюто е на двора – моля!

Не само в България спира тока. Това се случва и в САЩ. И както българите, така и някои американци се смятат за тарикати. Един хитър наемател решил да не се обезкуражава от липсата на електричество и все пак да си сготви вечеря, като вкара скарата си у дома. Не чак толкова хитро решение, в крайна сметка. Последвалият обилен дим нанесъл сериозни щети на апартамента – за щастие, разходите по ремонта били покрити от полицата му. Понякога готвенето е опасна работа дори и на двора – пламъците от едно барбекю успели да повредят скъпите мебели на балкона над него.

Поуката: Все пак, помнете какво ви е казвала майка ви, и внимавайте, като си играете с огън! Дори когато имате идеалната застраховка.

И добрите самаряни имат нужда от застраховка – а може би най-вече те

Това, че понякога оставаме на тъмно, не е единствената прилика между българите и американците. И едните, и другите понякога решават, че може и да им се размине да шофират без „Гражданска отговорност”. Организацията с идеална цел Insurance Research Council изчислява, че една шеста от водачите на пътя отвъд океана не разполагат със задължителната полица. От това може да пострада всеки – но както казват, лошите неща проявяват тенденцията да се случват на добри хора. Сред тях бил един добър самарянин от Сан Франциско, ударен след като помогнал на дете да пресече пътя. Договорът със застрахователя му обаче предвиждал случая той да пострада от водач без полица, и така успял да вземе обезщетение от един милион долара.

Поуката: Затраховайте се за всеки случай, дори и да сте убеден, че добродетелите ви са ви спечили право на божествена защита.

Климатиците падат, падат от небето

Ако живеете под наем, може би сте убеден, че нямате нужда от застраховка имущество. Тя обаче би защитила вещите ви от кражба или пожар. Или от падащи климатици… Наемател от Сейнт Луис бил убеден в способностите си на майстор по всичко и решил да си спести средства, като сам инстралира климатика си. Изглежда обаче е изпуснал някой болт, защото през нощта уредът се сринал, смазвайки по пътя си още два свои събратя, а всички те се приземили върху паркираната отдолу кола. Резултатът – щети за 20 хиляди долара.

Поуката: Може да ви се струва, че не притежавате кой знае какво, което си струва да застраховате. Докато не го загубите…

Твое е – значи си отговорен

Заможна фамилия подарила на порасналия си син апартамент в Бостън. Той изглежда не бил чак толкова пораснал, защото едно от първите неща, които направил, било… парти. Група приятели се събрали на плоския катранен покрив. Но докато празнували, телефонът на единия от младежите звъннал, той учтиво решил да се отдалечи от компанията, докато разговаря, и…. забравил къде точно е стълбата и прекрачил през ръба на покрива. Последиците били фатални. Застрахователната полица на родителите обаче успяла да покрие съдебния иск за пет милиона долара, което роднините на загиналия завели срещу тях. Те били обвинени в небрежност поради липсата на парапети и подходящо осветление.

Поуката: Ако имотът е твой – обезопаси го. И, за бога, застраховай го.

Внимавай с рояла!

Изискана домакиня на парти в Сан Франциско взела не чак толкова изискано решение – поставила купата с пунш върху рояла. Съдът, разбира се, се обърнал, а разходите за почистване и поправка на музикалния инструмент достигнали кръглата сума от 10 хиляди долара. За щастие, застраховката й на колекционер покрила щетата. Не забравяйте, ако притежавате антики или ценни предмети на изкуството, да се убедите, че са изрично споменати в полицата. Използвайте независим експерт при оценката. Имайте предвид, че типичният договор не покрива износването – тоест, ако закачите скъпа картина така, че слънцето да пада върху нея и след това цветовете избледнеят, ще трябва сами да платите реставрацията.

Поуката: Ако притежавате ценни вещи, не ги поставяйте в центъра на купона. А…. и внимавайте с рояла!

Източник: www.zastrahovamse.com

HTML код на статия

Автор: social


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар