Службата по трудова медицина – пари за нищо или необходимост

Много хора при споменаване на службите по трудова медицина, отговарят с “Даване на пари за нищо по задължение”.

Втората част наистина е вярна – законът за здравословни и безопасни условия на труд задължава всеки работодател да осигури обслужване на всички свои работещи от регистрирана служба по трудова медицина. Дали обаче парите ще се дават за нищо, зависи от стойността на службата по трудова медицина и от този, който дава парите.

Ако вие платите на фитнес инструктор да ви разработи диета и комплекс от упражнения с цел намаляване на теглото, но никога не ги получите – със сигурност ще му потърсите сметка за това. Ако пък получите това, за което сте заплатили, няма да реагирате с “Той ли ще ми казва какво да правя” и ако нещо не ви е ясно, ще поискате разяснения по препоръчаното.

Със сигурност още при търсенето на оферта за това, което искате, ще питате приятели и познати за препоръки, внимателно ще прочетете дали няма някакви скрити условия по офертата и ще се усъмните, ако цената е твърде ниска.

Няма и да си приберете разработените материали в чекмеджето и да не ги изпълните, а след това да се оплаквате, че сте платили за нищо, когато “доброжелатели” ви кажат, че май сте понапълнели.

Няма кой друг, освен вас, да спази диетата и да прави упражненията.

По същия начин стои въпроса и при избор на служба по трудова медицина. Тя може да ви помогне много при изпълнение на многобройните нормативни изисквания за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд – трябва да откриете тази, в която има професионалисти, да внимавате какво ви предлагат в своята оферта и да изисквате това, за което сте платили. Ако нещо не ви е ясно – да питате. Ако не знаете дали правилно изпълнявате “упражненията” – отново да питате и да изисквате отговор.

Какво трябва да е реалното обслужване от служба по трудова медицина?

Има вероятност да кажете “Ами аз не знам какво точно всъщност правят тези служби по трудова медицина, май само вземат парите на хората”. Задълженията на СТМ са написани в Наредба № 3 от 25.02.2008 г. за условията и реда за осъществяване дейността на службите по трудова медицина.

И както е казал колегата:
Ако искате да имате наистина полза от договора си със СТМ – познавайте правата си и ги търсете. Няма СТМ, която да се обажда всеки ден в предприятията и да ги пита, дали имат нужда от нещо.

HTML код на статия

Автор: Деяна Илиева


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар