Счетоводните къщи – какви са ползите от тях?

Най-доброто възможно чувство за собственика на малък или среден бизнес е, когато парите във фирмата постъпват по-бързо, отколкото могат да се преброят. Но за съжаление, в момент на икономически трудности това чувство вероятно  спохожда все по-малък брой предприемачи. Именно затова, точното осчетоводяване на фирмените средства и проследяването на всеки един лев във фирмата става по-важно от всякога.

Воденето на сметките обаче, отнема доста време, дори и на бизнесмени, които имат опит със счетоводството.  Има някои неща, които една счетоводна къща би могла да върши за бизнеса Ви, и във времена на криза би било добра идея да потърсите професионални счетоводни услуги.

Например, ползването на услугите на счетоводна кантора спестява Вашето време – време, което бихте могли да използвате, за да спечелите повече пари, вместо да броите вече спечелените. Жизнено важно за собственика на една фирма, особено в трудни икономически условия, е да привлича нови клиенти, но това не винаги е възможно, когато той е принуден да се занимава с осигуровки, ревизии от НАП, изчисляване на ДДС и подаване на всевъзможни декларации.  Дори онези собственици, които до момента са се справяли сами със счетоводното обслужване на фирмата си, трудно могат да навлязат в спецификата и сложността на българското законодателство.

Самостоятелното водене на счетоводната отчетност  отнема до три пъти повече време, отколкото би отнело на един професионален счетоводител, работещ в счетоводна кантора и използващ модерен счетоводен софтуер, като WorkFlow, например.

Всеки бизнесмен знае, че времето е пари, а ако то се прекарва в следене на сметки, срокове, плащания и промени в счетоводното законодателство,  тогава могат да се пропуснат изгодни възможности за развитие на бизнеса. Реално, ако работите през времето, което до сега сте отделяли за да водите счетоводството си, сигурно бихте спечелили повече пари, отколкото бихте платили за професионални счетоводни услуги.

Друго нещо, което професионалният счетоводител би могъл да направи за Вашия бизнес, е да свърши работата без риск от грешки и неточности. Дори и за собствениците с опит в счетоводството е трудно да се концентрират в сметките, когато на главата им са се стоварили отговорности, разходи, клиенти, проблеми и други.  Но разсеяността и умората водят до грешки, а грешките водят до губене на още време в намирането и отстраняването им. В допълнение на това, НАП и НОИ държат при себе си служители, които са експерти в откриването на грешките в декларациите.  Резултатът от допуснати грешки най-често е ревизии и глоби, а също и мъчителна процедура по коригирането им, която ще ви струва време, пари и нерви.

Служителите в една професионална счетоводна къща са добре обучени и са свикнали с това, те знаят как да се справят с бюрократичните пречки, с които постоянно се сблъсквате в контактите си с държавната администрация. И още нещо. Ползването на услугите на счетоводна кантора сваля един тежък товар от плещите Ви. Защото, когато осъзнаете, че вече не се налага да прекарвате часове в сортиране и описване на счетоводни документи, в края на напрегнат работен ден, Вие ще започнете да се чувствате по-добре, а това ще помогне и на работата Ви. Също така е и приятно да знаеш, че служителят в счетоводната къща е се е погрижил да всички счетоводни подробности на бизнеса Ви и няма нужда да се тревожите за скъпоструващи грешки, санкции или актове.

HTML код на статия

Автор: Димитър Тупаров


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар