Създаване на фен страница във Facebook

Статията е насочена към създаване на фен страница на бизнес сайт. Описани са в детайли най-важните стъпки.

Убеден ли си, че ти трябва?

Facebook и на трето място по посещаемост в света има над 540 млн. активни потребители в света и над милион и 700 хил. в България, като половината от профилите се ползват всеки ден. Тази социална мрежа дава големи възможности за популяризиране на твоя бизнес сайт.  Фен страниците във  Facebook са единствените, които се индексират от Google. Чрез поставянето на ключови думи в цялата фен страница и периодичното обновяване на съдържанието,  може да създадеш добро SEO (Search Engine Optimization).

На първо място не създавай фен страница само защото конкуренцията го прави или защото „така било модерно“. Това прилича на нашумелите преди няколко години фирмени форуми, след това фирмени блогове. В момента Интернет е пълен с хиляди такива „мъртви страници“. Преди да създадеш фен страница за твоя фирмен сайт трябва добре да прецениш дали имаш нужда от нея. Най-важното е поддръжката на тази страница. Необходимо е да има поне един човек, който познава Facebook в детайли, разбира добре как работи социалната мрежа, който често преглежда фен страницата и пише до феновете.  Не възприемай фен страницата, като още един допълнителен фирмен сайт, а като канал за комуникация. Най-добрия вариант е фен страницата да се поддържа от повече от един човек, като поне един от тях е Social Media Manager или SEO оптимизатор.

Създаване на Фейсбук страница

Създаването на Facebook фен страница започва на адрес http://www.facebook.com/pages/create.php. В лявата част на екрана е кутията „Общностна страница“. В полето „Име на страницата:“ въведи подходящо заглавие. Заглавието може да бъде баналното „Фен страница на сайта domain.com“, но е по-добре да бъде нещо по-атрактивно. След създаването на страницата, няма да може да променяш заглавието, затова отдели време и измисли нещо добро. Ако сбъркаш името на страницата може единствино да изтриеш страницата и да започнеш отначало. При натискане на бутона [Създайте страница на общност], ако не си логнат във Facebook ще се отвори страница, в която трябва да избереш дали ще създадеш нов профил или ще ползваш вече съществуващ.

Начални настройки

След създаването на страницата влизаш в начални настройки „Започнете сега“.  Там ти предлагат няколко неща:

1. Добавете изображение.

Тук качи логото на фирмата или някакво атрактивно изображение свързано с тематиката на фен страницата. Максималният размер на изображенето е 200×600 пиксела – съответно по широчина и височина. Не те съветвам да сложиш толкова голямо изображение, защото при писане на стената пред текста на постинга, като иконка ще се покаже умалено изображение, което ще се бъде изрязано от горната част на картинката.

2. Предоставете кратка основна информация.

При натискане на бутон [Редактирай страницата] се отваря форма, в която трябва да въведеш и двете полета. Накрая натисни [Край на промените]. Текстът ще се появи в блок Информация в лявата колона.

3. Публикувайте актуализация на статуса.

Тази опция просто те подканя да напишеш нещо на стената на фен страницата, за момента може да пуснеш тестово съобщение само, за да видиш как ще изглежда на стената и как ще се показва иконката на изображението. Накрая изтрий съобщението с бутона [Премахни], който се показва като застанеш с мишката върху съобщението.

4. Рекламирайте тази страница на уеб сайта си.

Тази стъпка е важна. Създава се код, който поставяш в твоята основна страница и там се показва кутия с връзка към твоята фен страница. Преди да натиснеш бутона [Добавете кутия Харесва ми], трябва да копираш URL адреса на твоята фен страница. Той е подобен на следния:

http://www.facebook.com/pages/zaglavieto-na-fen-stranizata/164098293620200

След натискане на бутона се отваря страница „Like Box“, в която можеш да зададеш настройки на изгледа на кутията. В полето „Facebook Page URL“ въведи адреса на фен страницата. В полето Width може да промениш стандартната ширина от 292 на нещо друго. Например в началната страница на ganbox.com в дясната колона кутията има ширна от 278 пиксела, а в Речник.инфо има  ширина от 622 пиксела. Ширината зависи от това къде трябва да бъде поставена. Не е проблем по-късно да бъде променена от самия HTML код. Опцията Stream включва и изключва показването на последните публикации на стената. Аз обикновено изключвам тази опция. Опцията Show header включва и изключва заглавието „Намерете ни във Фейсбук“. По-добре да бъде включен този призив. Накрая натисни бутона [Get code] ще се отвори прозорец с две предложения Iframe и XFBML. Избери първото, защото за второто ти трябва библиотека от Facebook. Постави кода в страница от твоя основен сайт. Презареди страницата и ще се покаже празната кутия на фен страницата. Може да поставиш кода във всички страници на основния сайт. След като посетител натисне синьото бутонче [Харесва ми], неговия аватар ще се покаже в кутията на твоя сайт. И което е по-важното – всички негови приятели във Фейсбук ще видят на стената си, че този посетител е станал фен на твоята страница. Някои от тях може да посетят твоя сайт и също да станат фенове. Супер! Ето защо е много важно да положиш усилия да насърчиш посетителите да стават фенове. Ако основния ти сайт е онлайн магазин защо не опиташ със следното: „Безплатна доставка за фенове във Facebook“ или „5% отстъпка, за всеки който стане фен на нашата страница във Фейсбук“. Какво? 5% ти се струват много? Ако този, който ги получава има повече от 300 приятели във Фейсбук, повярвай ми – струва си!

Допълнителни настройки

В лявата колона над Информация се вижда кутия „Напишете нещо относно…“ натисни този линк и въведи с 3-4 изречения най-важното за сайта. Това е мястото, където потребителите на Facebook са свикнали да поглеждат след влизане за пръв път във фен страница, за да се ориентират къде са попаднали. Ако искаш тук да има линк трябва да започва с http:// за да бъде активен.

В раздел Снимки имаш готова галерия, където може да създаваш албуми и да качваш снимки в тях. Ако основния сайт предлага стоки няма проблем да ги покажеш и тук или поне най-атрактивните от тях. Изобщо качвай тук всичко свързано с бранша и което би било интересно за посетителите.

В раздел Дискусии имаш опростен форум. Може да създаваш теми, по които да се коментира. Истината е, че ерата на форумите отмина и за да се заформи някаква дискусия тук ще трябва да отправиш специална покана към феновете и то, когато имаш достатъчно такива. Като начало може да създадеш една тема с Често задавани въпроси и отговори, една тема Предложения и коментари и др.

Останалите раздели Видео и Събития също не са за подценяване.

С натискане на линка „Промени страница“ под логото, влизаш в административен панел на страницата. Друг начин да стигнеш тук е след логване във Фейсбук  профила си, от менюто вляво натисни линка „Реклами и страници“ (ако не се вижда първо натисни линка Още).

В кутията Настройки, натисни линка Редактирай. Тук може да въведеш „Ограничения по държава“ и „Възрастови ограничения“. Ако продаваш стоки за възрастни е добра идея да избереш възрастово ограничение „Лица над 18 години“.

В кутията „Настройки на стената“ от падащия списък „Стандартен изглед за стената:“ избери „Всички публикации“.

Накрая натисни линка „Преглед на страница“, за да влезеш отново във фен страницата.

RSS емисия към фен страница

Ако твоя основен сайт има RSS емисия, може да бъде прикачена към фен страницата и всяка новина или статия от основния сайт ще влиза автоматично във фен страницата. Ако често пишеш публикации в твоя основен сайт и все още нямаш RSS емисия – спри и веднага поръчай създаване на RSS за твоя сайт. Тя ще ти бъде много полезна, по няколко причини: може да се свърже с услугата FeedBurner на Google, посетители на твоя сайт ще могат да се абонират и всеки абониран ще бъде забелязван от Гугъл – това дава удобство за потребителите и придава SEO тежест на страницата. RSS емисията може да се свързва и с други сайтове, например твоите статии може да влизат автоматично в Диретория за статии и др.

Ако имаш нужда от RSS за твоя сайт, свържи се с нас от страница Контакти и ще създадем такава за твоя сайт.

За да добавиш твоята RSS емисия към Facebook може да ползваш някое от готовите приложения. Аз ползвам RSS Graffiti. Влез в админ панела на фен страницата и в блока „Още приложения“ натисни линка „Вж. още“, след това потърси за RSS. Избери от падащия списък RSS Graffiti. Под логото е линка „Добави към страницата ми“. Ще се отвори списък с два елемента – фен страницата и фейсбук страницата на профила с който си логнат. Натисни бутона [Добави към страница] в полето на фен страницата. Влез в админ панела на страницата и в раздел Приложения ще видиш RSS Graffiti. В кутията на RSS Graffiti натисни линка „Настройки на приложенията“ и в отворилия се прозорец натисни линка „премахни“ – това скрива раздела „Wall paper“ от фен страницата – не ни трябва, защото ще пишем емисията директно на стената на фен страницата. След това в кутията на RSS Graffiti натисни линка „Редактирайте“. Отваря се админ страница на приложението. Натисни бутона [Click HERE to authorize RSS Graffiti] и след това дай права на приложението да публикува на стената.

Следва добавяне на RSS емисия, която ще се чете от приложението и ще ке публикува на стената на фен страницата. Ще трябва да знаеш точния URL адрес на RSS емисията. Например емисията на ganbox.com има адрес: http://feeds.feedburner.com/ganbox защото минава през FeedBurner. Натисни бутона [+Add feed] и в полето „Feed URL“ въведи адреса. Следващите две полета са важни за SEO. В полето „Source Name:“ въведи заглавие на основния сайт от където идва емисията. Например „SEO блог“. В полето „Source URL“ въведи началната точка на източника. Тя обикновено е началната страница на сайта, но в нашия случай е: http://ganbox.com/blog . Тези две полета се ползват за създаване на обратен линк към източника.

Отиди на следващия таб Filter в полето „Cut-off date/time“ стои сегашната дата. Ако искаш да бъдат прочетени и публикувани по-стари публикации, въведи дата в миналото. В таб Schedule от падащия списък „Update frequency“ може да промениш времето през, което се проверява за нови публикации. По SEO причини Не избирай опцията „As soon as possible“.

Накрая не забравяй да натиснеш бутона [Save].

Изчакай времето, което си задал в опцията „Update frequency“ и би трябвало публикации от емисията да се покажат във фен страницата.

Съкращаване адреса на фен страница

След като достигнеш 20 фена или повече, е добра идея да съкратиш URL адреса на фен страницата. Например фен страницата на ganbox.com има адрес: http://www.facebook.com/ganboxcom. В този случай потребителското име е ganboxcom.  Тези кратки адреси във Фейсбук се наричат Vanity URLs.  По-краткия и точен URL, изглежда по-добре, пише се по-лесно и изглежда професионално. Едва след присъединяването на 25-тия фен ще можеш да си избереш кратко име за фен страницата.

Съкращаването на адреса започва с избор на потребителско име тук http://www.facebook.com/username

Ще се отвори страница за избор на потребителско име, като ще ти бъдат предоставени няколко свободни за избор. С натискане на „Още“ ще може сам да въведеш желаното име и да провериш дали е свободно. Внимателно избери потребителското име, защото може да се променя само веднъж! Имай предвид, че първата кутия е за въвеждане на потребителско име за фейсбук профила и едва втората кутия е за избор на потребителско име за фен страницата, като първо трябва да я избереш от падащия списък. За избор на име на профила не е нужно да чакаш фенове, но трябва да потвърдиш профила през GSM, като получиш на SMS код за потвърждение.

Създаване на входяща страница във Facebook

Нарича се още landing page – това е страница където попадат посетителите, които все още не са станали фенове на страницата. Това е място за представяне на нови продукти, за съобщаване за нови събития или промоции или просто за спечелване на нови фенове.  Привлечи вниманието с ефектна входяща страница,  накарай посетителите да се почувстват уютно и да искат да останат, накарай ги да станат фенове като направиш подарък. За създаване на ефектна страница ще ти трябват услугите на уеб дизайнер за графичните елементи и на уеб програмист за справяне с FBML езика. При нужда от такава страница може да се свържеш с нас от страница Контакти.

Стартирай фен страницата

Когато всичко е готово влез във фен страницата и покани всички твои приятели да видят новата фен страница от линка „Предложи на приятели“ (под логото). За да може да се възползваш от тази опция трябва да имаш много приятели във Facebook. Ако си създал нов профил вероятно приятелите клонят към нула. Имай предвид, че вече има наложени ограничения и не може да каниш много хора наведнъж да ти стават приятели. Не е проблем да поканиш хора от друг твой профил или от профил на твой познат с много приятели. Тук също трябва да се внимава – не предлагай твоята нова фен страница на прекалено много хора наведнъж!

Имам фен страница и сега какво да правя?

Май не се чел внимателно в началото ;) Ако смяташ твоята страница да се раздвижва сама – това няма как да стане. Приветствай новите фенове, постоянно общувай със старите фенове и ги приканвай да се връщат отново. Трябва ти човек, който да поддръжа комуникацията и да насърчава феновете да пишат. За да стане една фен страница интересна и задържаща вниманието са необходими много свободно време и известни онлайн маркетингови познания. Няколко идеи за засилване на взаимодействието:

– задавай въпроси на феновете: за удобството на основния сайт, за съществуващите продукти, какви нови продукти искат да видят, сравнения на продукти;

– включване на готови Фейсбук приложения: анкети, игри, класации;

– пиши интересни новини или любопитни факти от бранша и насърчавай феновете да го правят;

– измисли собствена игра с награда, например загадка или игра с думи;

– поръчай написване на специално създадено за теб Фейсбук приложение, например игра с твоя бранд.

Не досаждай прекалено на феновете, например с лични съобщения, защото отказването от фен страница е много лесно!

Указания за начинаещи във Facebook

Тази точка е за хора, които лесно се губят в Интернет… Няколко основни неща за управление на Facebook профил и фен страница.
След като се логнеш във Facebook, влизаш в панел, където виждаш нещата, които пишат твоите приятели – този изглед е персонализиран само за теб. Тук се попада след натискане на линка Начало или логото на Facebook, ако си логнат.
Като натиснеш горе вдясно Профил и след това Стена – това е стената на профила и мястото, където като публикуваш нещо, го виждат твоите приятели (тези които са приели покана за приятелство).
Отляво в карето информация може да сложиш линк към фен страницата си също сложи линк в основния сайт.
След като влезеш там и като натиснеш Стена – това е стената на фен страницата и всичко, което публикуваш там се вижда автоматично от твоите фенове (тези които са натиснали бутона „Харесва ми“ на фен страницата). Може да сложиш бутон „Харесва ми“ и във сайта.
След влизането във фен страницата, под логото има линк „Предложи страницата“.  Всеки който е логнат във Facebook, може от този линк да покани приятелите си към фен страницата.

Не се доверявай прекалено на Фейсбук

Не хвърляй прекалено много време и средства във Фейсбук! Не забравяй, че профила не е твоя собственост и бъди готов да го загубиш по всяко време. Ето линк към темата Блокират Facebook страници без причина, където пишат хора пострадали от Facebooк.

.

.

Това са някои от по-важните моменти. Създаването на Facebook фен страница за бизнес сайт е част от SEO услугата на ganbox.com.

П.П.

Не забравяй да станеш фен на нашата страница във Фейсбук като влезеш тук и натиснеш бутона [Харесва ми] ;) Благодаря!

Силно ти препоръчвам да станеш фен и на фен страницата Не мога да живея без Интернет – място за забавление и интересни новинки на тема Интернет, техника и технологии. Аз съм един от хората, които поддържат това място.

Брой разглеждания на тази статия: 4068

HTML код на статия

Автор: gan


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Коментарите тук са спрени