Сън и сънища…

Доста странни неща се случват с хората, когато сънуват.  Необходимо е да преразгледаме  представите си за сънищата, защото съществуват много заблуди в тази област.

Една от тях е, че не се сънува всяка нощ.  Според учени обаче, всеки здрав човек, който не се намира под въздействието на алкохол и наркотици, сънува на всеки 90 минути, т.е. за една нощ виждаме 4-5 сюжета… Друг въпрос е, че не ги запомняме. При желание обаче, учените са на мнение , че не е трудно да се научим на това.  Първата крачка за това е да го решите твърдо и да записвате всичко веднага след като се събудите…

Друга заблуда е, че съществуват избрани хора, които сънуват пророчески сънища, а останалите не трябва да им обръщат никакво внимание.

Сънищата обаче се явяват  нашата най-точна представа за самите нас, за нашите желания и страхове, за маските, които носим и за това, което се крие зад тях.  Сънищата са много мъдър съветник.

Много хора предпочитат да взимат решения, основавайки се на съветите на карти, махало или  други методи на гадаене.  Всички те работят, задействайки нашето подсъзнание, докато сънищата  са пряко негово послание.

За да сънувате пророчески сън, не е нужно да сте  избрани – когато интуицията ви не е скована от рамките на съзнанието, на нея лесно й се удава да прогнозира бъдещи събития…

Заблуда е и това, че най-добрата почивка е дълбокият сън.

Сънищата са важна потребност на човека. Те му позволяват да се отърси от напрежението, това е естествен механизъм на психологическа защита.  Ние си почиваме истински,  обаче, само когато подсъзнанието получи възможност ‘да се изкаже’ в сънищата.

Ако режимът на сън е насилствено нарушен и човек се лишава от съновидения, той става напрегнат, раздразнителен и изложен на стрес.  Трябва да се отбележи, че мускулите се отпускат  именно във фазата на бързия сън, т.е. когато сънуваме.

Още една заблуда е, че сънищата отразяват събития от изминалия ден.

Хората често сънуват нещата, които са ги обкръжавали през деня , защото сънищата ‘разговарят’ с нас на езика на образите и се стараят да направят този разговор  максимално разбираем. И нищо чудно няма в това, че след като гледате екшън, после  сънувате престрелки.. Това обаче не е причина да отхвърляте сънища, които не означават нищо.  Защото сюжетът не се повтаря буквално и именно в тези изменения се крие посланието на подсъзнанието, което е решило, че някои от образите са  съзвучни  с вашите вътрешни проблеми и потребности.

Още една заблуда е, че има правилен и пълен съновник, който има обяснение на всеки сън.

Няма нищо по-лично от сънищата на човек. Колкото и да е талантлив авторът на съновника, той едва ли би могъл да знае, че някога ви е ухапало куче  и асоциацията ‘куче-приятел’ за вас е неприложима.  Способен ли е някой по-дълбоко  и по-правилно от вас самите да разбере вътрешния ви свят? Защо тогава някой друг да е способен да разгадае съня ви?

Взаимоотношенията с хората на сън отразяват нашето отношение към тях в реалността – това е още една заблуда.

Сънували сте страстни целувки с вашия началник? Не бързайте да се упреквате в стремеж да изневерите… Сънищата  с лекота променят външността на персонажите, техните имена и роли. Под маската на един човек,  може да ви се присъни друг  подобен на него по някаква черта… Може да се случи в  един персонаж да се съвместяват чертите на няколко души.

Говори се, че най-добрият начин да се справите с кошмара е да забравите по-скоро за него.

Разбира се, ако сте преяли на вечеря или сте гледали филм на ужасите – това ще проработи.  Но може кошмарът да е отчаян вик на подсъзнанието ви. В такъв случай,  като  пренебрегнете страшния сън, няма да решите проблема. Най-добре е да откриете причината  и да се опитате да се справите с нея.

Заблуда  е и това, че  на безсюжетните сънища  не трябва да се обръща внимание.

Може ли да разберете нещо от сън, в който някой тича нанякъде или ви се явява смътно познато лице….  Установява се, че може. Често анализът на такива сънища дава не по-малко информация от разбора на дълъг и подробен сън. Ако пък такива съновидения се записват  редовно, могат  да  покажат психическото състояние на сънуващия. От значение е какви образи се присънват, какви емоции предизвикват, повтарят ли се…

Сънищата за секс /смърт, пари, храна/ свидетелстват, че именно тази тема ви вълнува най-много – това също е една от заблудите.

Често действието, което се разиграва в съня трябва да се приема не буквално, а метафорично. Важно е не толкова самото действие, а неговият характер, участниците ,  обстановката, а най-вече вашето емоционално състояние….

HTML код на статия

Автор: kaliakra1


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар