Транслитерация в Google

Става въпрос за начина, по който Гугъл превръща думи написани с латински символи към думи на кирилица и обратно.
Правилното разбиране на транслитерацията ще ти помогне за правилен избор на име на домейн и за URL адресите на вътрешните страници.
Например при търсене в Google за yutiya излизат резултати съдържащи ютия. Това означава, че ако имаш сайт, в който URL интернет адресите на страниците трябва да бъдат с латински символи и трябва да има страница за ютия, адреса на страницата е добре да бъде http://domain.com/yutiya.html за по добро SEO и по-добро класиране на тази страница при търсене по думата ютия.

Трябва да се отбележи, че транслитерацията приета от българската държавна администрация се различава от транслитерацията приета от Google. Ето защо при избор на адреси е добре да ползваш следната таблица.

Транслитерация в Гугъл
От кирилица към латиница От латиница към кирилица
А = A A = А
Б = B B = Б
В = V C = Ц
Г = G D = Д
Д = D E = Е
Е = E F = Ф
Ж = J G = Г
З = Z H = Х
И = I I = И
Й = Y J = Ж
К = K K = К
Л = L L = Л
М = M M = М
Н = N N = Н
О = O O = О
П = P P = П
Р = R Q = няма
С = S R = Р
Т = T S = С
У = U T = Т
Ф = F U = У
Х = H V = В
Ц = C W = няма
Ч = CH X = няма
Ш = SH Y = Й, Ы
Щ = SHT Z = З
Ъ = A
Ь = пропуска се
Ю = YU
Я = YA

Ако страницата от сайта трябва да се класира добре по дума, която съдържа символа Ъ тук вече има малък проблем и той е в това, че няма латински символ, който еднозначно да замества буквата Ъ. Така ако искаш да класираш страница по думата кърти не може да се определи как точно да се изписва страницата с латински символи, защото при търсене по kyrti Гугъл се опитва да замести символа Y с Й и не открива смислена дума, а при търсене по karti ще излизат резултати за карти и за кърти.

От известно време навлизат все повече домейни на кирилица, като разбира се основния tld домейн все така си е на латиница, например com или net. Пример за такъв домейн е почистване.com. При написване на този адрес в браузър, адреса се прекодира от браузъра в нещо като xn--80adkj1acgsj1c.com. Истината е, че такива домейни се класират добре по ключовата дума, която съдържат, в примера това е почистване. Но всичко хубаво свършва до тук. Подобни домейни са крайно неудобни за писане заради задължителното превключване на езика от клавиатурата. Те са и нечетими, когато са изписани на латиница – човек няма как да разбере как изглежда адреса на кирилица. Тези домейни са добри за търсещите машини и са ужасни за хората. Ето защо сайтове с подобни домейни не се препоръчва да бъдат основни, а само сателитни поддържащи основния бизнес сайт.

Как седи въпроса с адреси съдържащи кирилица не в домейна, а вътрешните страници. Например страницата http://ganbox.com/blog/seo-оптимизиране-на-oscommerce/.
Напиши в Google „оптимизиране на oscommerce“ и ще разбереш защо този адрес ползва кирилица :) При отваряне на тази страница браузъра изписва в адрес бара без проблем кирилицата. Ако копираш адреса с мишката и го поставиш в текстов документ, той ще се промени на http://ganbox.com/blog/seo-%D0%BE%D0%BF%D1%82%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-oscommerce/ – всеки символ на кирилица е бил кодиран и заместен със знака % и още два символа в шестнадесетичен код. Наистина този адрес се получава малко дълъг и объркващ, но ако го копираш и го пуснеш обратно в браузър, той отново ще бъде прекодиран и обърнат на кирилица. С други думи двата адреса са идентични за браузъра (или поне за всеки модерен браузър). Така, че няма проблем – адресите с кирилица на вътрешни страници са за предпочитане от SEO гледна точка.

Като заключение искам да кажа, че не трябва да се отдава прекалено голямо значение на URL адреса и той е само една малка, част от всички фактори, които помагат за по-добро класиране. Когато говорим за вътрешни страници, много по-важно е адреса да не съдържа в себе си знаците ? или &, отколкото дали ще съдържа ключова дума.

HTML код на статия

Автор: gan


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Коментарите тук са спрени