Трислоен естествен паркет

За красотата на естествения паркет няма нужда да говорим. Няма човек, който да е влязъл в стая, чийто под е покрит с естествена дървесина, и да не е усетил очарованието, специфичната топлина и настроение, което носи тя. Не, наистина няма аналог – нито гранитогресът, нито мраморът или ламинатът могат да я постигнат. Без да обиждам почитателите на цитираните покрития, те си имат своите качества, но топлината определено не е сред тях. И колкото и много настилки да имитират дървото, неговият собствен дух е неповторим. Умишлено няма да се спирам на възможностите на паркета да се превръща в произведение на изкуството. Всички сте виждали в музеите и дворците “картините” по пода, направени от дърво. Дълголетието му също е неоспорим факт.
Лично аз съм свидетел на паркет, който се ползва вече от трето поколение, при това без да е лакиран и да се полагат особени грижи за него. И само след циклене и лакиране той заблестява като нов. Коя друга подова настилка може да се похвали с такава издръжливост? Има една и тя е новият трислоен естествен паркет. Съвременните технологии превръщат паркета в почти вечна подова настилка. Трислойните паркети са изработени от специално подбрана дървесина, фабрично покрита с износоустойчив екологично чист лак. При производството на паркетите се обръща внимание и на точността на изрязване на отделните елементи. Следи се влажността на дървесината преди производството и така се постига изключителна геометрична точност на всяка паркетина. Чрез трислойната конструкция се избягват проблемните за естествения паркет измятане и деформиране. В последните години паркетите и ламинатът се монтират чрез сглобяване, без лепене. Това позволява тяхното поставяне в големи помещения, при това без разделителни фуги. Механичната сглобка е прецизно изработена и това намалява възможните грешки при монтажа. Трите слоя на паркета са:
1. Горен слой от естествена дървесина. Може да бъде покрита с лак, вакса или необработена.
2. Среден слой – напречно разположена, мека сърцевинна дървесина.
3. Трети слой от естествен фурнир, придаващ дълготрайна стабилност. Животът на трислойните паркети, според специалистите, е поне три пъти по-дълъг масивни паркети. Специалистите съветват, че е най-добре фирмата, от която сте купили настилката, да извърши и монтажа. Като в този случай тя ще се ангажира и с гаранцията. Не е удачно да купите паркета и след това да търсите майстор да ви го монтира. В повечето случаи така няма да имате гаранция. Затова е разумно да изберете фирма, която не само продава, но и монтира подовите настилки. Макар и животът на трислойния паркет да е дълъг, все пак не е излишна допълнителна застраховка, нали?

HTML код на статия


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар