Фибрите

Фибрите са тази част от нашата храна, която не може да бъде асимилирана от организма ни. Наричат се още-влакна и се съдържат в растителните продукти.

Храните богати на фибри ни помагат за запазване и поддържане на теглото и в същото време ни предпазват от напълняване, също така, редовната им  консумация намалява риска от диабет и сърдечно- съдови заболявания.

Съществуват два вида фибри – разтворими и неразтворими. Разтворимите са по-важни за здравето на човек. Те помагат главно за регулиране на холестерола в кръвта. Такива фибри можем да си набавим от храни като овес, боб, леща, грах, моркови, ябълки и цитрусови плодове.

Неразтворимите са известни като „груба храна”. Богати на такива фибри са храни като пшеничени трици, пълнозърнестите храни и зеленчуците. Тези фибри подпомагат най-вече функцията на храносмилателната система, като улесняват пренасянето на храна през нея и предпазват от запек.

Като цяло храните богати на фибри могат доста да ни помогнат в битката срещу излишните килограми.Освен това подобни храни имат нужда да се дъвчат по-дълго време, като дават и усещане за ситост. Полезни са за храносмилателната система, но ако прекалим с тях може да получим газове, подуване на стомаха, спазми. Освен това, не трябва да забравяме, че имаме нужда от голямо количество вода – минимум 1,5л на ден, по възможност-3л.

Дневните нужди от фибри зависят от възрастта.  Повечето хора консумират едва 10 грама фибри на ден.  Тялото има нужда от 12 грама фибри на всеки 1000 консумирани калории. Специалистите по здравословно хранене препоръчват минимум 25 г фибри на ден за жените,  и 30 г – за мъжете.  Дневната нужда на децата от фибри се образува като към възрастта на детето се добави числото 5. Т.е  за едно дете на 7 години например, дневната необходимост от фибри е 12 грама (7+5=12).

И помнете,за да се чувствате добре:

– Поне две от храненията  през деня трябва да включват храни или продукти, богати на фибри.

– Яжте плодове и зеленчуци, за предпочитане в суров вид, и не ги замествайте с плодови сокове.

– Пийте повече  течности. Водата помага за разграждането на фибрите. Неразградените фибри биха могли да забавят работата на храносмилателната система.

– Избягвайте рафинираните и преработени храни.

– Правете редовно гимнастика.

Не забравяйте да следите общия прием на въглехидрати и по-специално захари, защото храните, които съдържат фибри, са богати и на останалите видове въглехидрати!

HTML код на статия

Автор: Daneva


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

1 коментар по “Фибрите”

  1. Много полезна информация! Мога да добавя само, че фибрите са естествената противоотрова срещу фруктозата (овощната захар), която се държи в организма ни като токсин (като алкохола, който се получава от нея…). Затова, колкото повече фруктоза има един плод, толкова повече влакнини (фибри) има той и е по твърд. Тръстиката, от която се добива най-много захар е пръчка. Когато изцеждаме плодове и пием само сока, влакнините намаляват и фруктозата уврежда черния дроб и се натрупва около него като МАЗНИНА. Не се държи като въглехидрат, какъвто е глюкозата например.

Напиши коментар