Халета – изграждане

Ако ви трябва стоманена сграда (хале, гараж, бензиностанция, фамилна къща и др.) и нямате никакво понятие как да прецените качествата на подобен строеж значи сте попаднали на подходящата статия. Преди да започна с основната част бих искал да отбележа, че стоманата е доста подценена у нас като средство за строеж. Не говоря за арматурните железа, които се слагат в е бетонните колони, а имам предвид целите стени и подпори да са изцяло изградени от стомана. Виждали сте това при промишлените помещения или при складовете за временно съхранение на стоки. Да се върнем на “вашето здание”, което има нужда от внимателно наблюдение. На какво може да обърне внимание един непрофесионалист, така че да има шанс да забележи някоя очевидна нередност.

За да имаме една наистина здрава сграда, трябва на първо място да помислим внимателно и прецизно за основите. Някой терени изискват по-задълбочен анализ на възможностите върху тях да се построи масивна метална конструкция. Обикновено чертежите за метални конструкции показват стандартни места за поставяне на анкерните болтове в основите, но при особен терен ще имате нужда от някой промени ако не искате да рискувате сградата си. Болтовете са  връзките, които държат вашата сграда на едно място и са критично важни. Освен тези свързващи и закрепящи точки ще се нуждаете и от не малко заварки за подсигуряване на нетрадицинните елементи, ако сградата ви като цяло е нетрадиционна.  Както вече сами разбирате, помощта то страна на специалист в областта с многогодишен опит и много завършени проекти е просто наложителна. Така  ще сте сигурни, че имате плоска повърхност, която няма да събира вода и ще бъде удобна за оразмеряване на височината на халето. Наистина, плочата, която ще стои под металните греди и покрив  ще покаже качеството си при сглобяването на еднаквите фабрични части с гарантирани еднакви размери. Синхронизирането на първичната подготовка за строеж на конструкция със самия и строж е сложно, но затова пък задължително условие. Не веднъж съм бил свидетел на ситуации, в които се налага да се разбива вече готов бетон или обратното, да излива нов.
После идва ред на първичната конструкция и полагането на стоманените основи. Металните елементи трябва да са предварително подготвени за скачане, за да не се наложи допълнително закрепяне или заваряне на издигнатите вече елементи. При вече изправено положение, гредите и фермите не позволяват на работниците достатъчно комфортен достъп, така че да извършват определени манипулации на високо ниво. Проблемът с риска за работника също е значителен при халета с височина 3 и повече метра.
Идва ред на така наречения втори ред на металните елементи. Препаски, греди, ферми – всичко трябва да е на мястото си и да осигури оптимална опорност на цялата метална конструкция. Монтирането на металната конструкция в този свой етап е натоварено със задачата да не остави нито един слаб пункт в конструкцията.
Когато и последния обезопасителен винт е сложен идва ред на сандвич панелите, които придават приятния външен вид на нашата сграда. Поставянето на панелите също е доста важно, защото трябва да се внимава за доброто им закрепяне за конструкцията и избягването на потенциално опасни  пролуки. След това е ред на аксесоарите. Всяка метална сграда изисква различни аксесоари, а освен това е и въпрос на лично предпочитание на фирми, цветове и т.н.

Лично моя съвет към вас е да не обръщате прекалено голямо внимание на външния вид на сградата, а да се опитате да сте по-взискателни към здравината и сигурността. Това е съвет, който се отнася по-скоро до складове и други производствени халета, но ако желаете да изградите бизнес обект не бих ви препоръчал небрежност дори и към най-малкия детайл. За да постигнете двоен ефект може да разделите  работата на два етапа. Първия, за монтиране на металния скелет на обекта и втория, за външния вид и декорацията. И на последно място, но не и по значение – консултирайте се с двама различни специалисти! Това ще ви даде една много по-реална представа за това, с какво се захващате. Желая успех на вас и вашата сграда, защото една неумело направена конструкция е опасна за всички.

HTML код на статия

Автор: redaktor


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар