Има ли оживление в търговията с употребявани автомобили? Как да си купим кола втора употреба? Няколко полезни съвета!

В медийното пространство все по-често присъства въпроса до каква степен световната финансова криза се е  отразила на пазара за употребявани автомобили.

Това е един от секторите, който сериозно бе засегнат  от кризата. През последните години автокъщите отчитат срив в търговията, като статистиката показва, че продажбите са спаднали с 50-60 процента.

Въпреки кризата, за пазара на автомобили е характерно увеличаващото се предлагане. То сериозно надвишава търсенето, което логично рефлектира в понижаване на цените. Според търговците на стари коли цените на автомобилите вече са стигнали дъното. Така, заради кризата, може да се каже, че пазарът на употребявани автомобили става все по-интересен и атрактивен.

„От средата на миналата година – коментират все по-често търговци на коли, спадът на продажбите премина критичната си точка. Трябва да се отбележи, че търговията постепенно излиза от стагнацията, а пазарът, макар и слабо, започна да се раздвижва.”

Известен е факта, че времето на криза е подходящо, ако желаете да си купите кола – разнообразието на предлаганите автомобили остава голямо, а цените стават все по-изгодни.

„Но как да изберем кола втора ръка?” – този въпрос може би изниква пред всеки, който е решил да си купи автомобил на старо. Този избор често носи риск, но ако знаете на кои детайли да обърнете внимание, може да намерите и много добра кола.

В тази статия накратко ще се опитаме да обобщим  основните неща, които трябва да гледате при покупка на употребяван автомобил.

Има основно три варианта, всеки със своите предимства и недостатъци, откъдето може да закупите автомобил – от автокъща, от частно лице или чрез директен внос.

В България се внасят коли главно от Германия, Италия, Австрия, Холандия, Швейцария и Англия.

При оглед на кола, с какво трябва да започнем?

На първо място може да се започне с оглед на купето. Огледайте автомобила от всички страни за пълна симетрия. Вижте дали някоя част не е сменена с нова или е с различна марка. Обърнете внимание дали автомобилът е пребоядисван, оглеждайте за драскотини, охлузвания, ръжда. Погледнете стъклата и фаровете. Всеки дефект, който забележите, може да бъде от значение.

След външният вид продължете със салона. Проверете тапицерията дали не е протрита или скъсана. Вижте в какво състояние са волана, педалите, скоростния лост, седалките, коланите, дръжката при шофьорската врата. Ако са сериозно захабени, може от това да разберете на колко километра е реално колата. Не съдете за това само по състоянието на километража. Препоръчително е да се провери как работят електрическите уреди, как се затварят вратите и стъклата, погледнете и багажника. Не забравяйте да проверите дали работят парното/климатика.

Отворете предния капак и проверете  дали няма счупени или сменени части, течове. Запалете двигателя и послушайте шума – дали се чуват различни звуци, неравномерност и др.  Може да проверите и амортисьорите. Натиснете колата отстрани с цяло тяло. След едно – две поклащания, колата трябва да спре.

Добре ще постъпите, ако настоявате за пробно кормуване. При бавна, равномерна скорост колата трябва да е стабилна. Обърнете внимание как се превключват скоростите, в какво състояние е съединителя, дали не издава някакъв звук, като скърцане или тропане. Вижте и спирачките. За проба е достатъчна скорост и от 40-50 км/ч, като непрекъснато следете за нетипични шумове от двигателя, съединителя, скоростите, купето или ходовата част.

Не трябва да пропускате и какво излиза от ауспуха – основно цветовата гама на изгорелите газове са признак за: черен дим – недоизгоряло гориво; син дим – масло в изгорелите газове; бял дим – навлизане на вода в горивната камера.

Ако имате възможност след каране, проверете и отдолу под колата, следете за изтичане на масло, ръжда, следи от удари, изкривявания.

Ако след всичко, което сте видели, сте останали доволни, може да се уговорите за преглед на колата в сервиз.

Трябва да се отбележи и факта , че спокойно може да закупите кола, ако дефектите, които има са лесно поправими. Цената също ще е по-изгодна.

Има няколко основни неща, които е добре да смените след закупуване на автомобил втора употреба. Първоначално започнете със смяна на двигателно масло, ангренажен ремък, ангренажна ролка, обслужващ ремък, въздушен филтър, маслен филтър, горивен филтър. Желателно е да проверите и при нужда да смените – акумулатор, гуми, ауспух, антифриз, спирачна течност, свещи, кабели, гумени уплътнения и др.

В заключение, надяваме се с тази информация да сме ви били максимално полезни да изберете по-добрата за вас кола.

Желаем ви безопасно и безаварийно шофиране, и успех!

HTML код на статия

Автор: erra05


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар