Как се е развивала професията „адвокат” през вековете

Професията адвокат е една от най-популярните в света, както и една от най-древните. Според някои учени първите адвокати в света са били ораторите в Древна Гърция. Но тези оратори били изправени пред редица пречки. Така например, всеки трябвало да защитава сам себе си, но тази пречка била бързо преодоляна чрез тенденция да се иска помощта на „приятели” за пледирането. По-сериозна пречка, която така и не била преодоляна, е забраната да се взимат такси. Това от своя страна означавало, че ораторите не можели да имат статута на правни професионалисти. Така, ораторите в Древна Гърция не успяли да се организират в професионални правни асоциации и да придобият правни титли, както съвременниците си. Затова, когато говорим за първите професионални и законни адвокати, трябва да посочим, че това са ораторите в Древен Рим.
През 204 г. пр. н.е в Древен Рим съществувал закон, според който нито един адвокат нямал право да взима такса за услугите, които предоставял. Император Клавдий обаче отменил този закон, което поставило началото на легалната адвокатска професия. Римските адвокати са първите, които практикували правната теория открито и законно.
В началото, всеки римски адвокат бил обучен в областта на реториката, но по-късно адвокатите били обучени в правната наука, а тези специалисти били наричани юрист-консулти. Тяхната работа била да предоставят правни консултации на всеки, които ги потърсел. Съдиите се консултирали с адвокати и юрист-консулти преди да се произнесат по даден правен казус. По този начин римляните станали първите в света, които решавали съдебни проблеми чрез сериозно обмисляне на казуса и правни консултации.
През 4-ти век римските юрист-консулти се превърнали в истински адвокати, чиито задължения максимално се доближават до задълженията на един съвременен адвокат.
През Средновековието адвокатската професия сериозно западнала – в Западна Европа нямало хора, които да предоставят професионални услуги и да упражняват професионално професията „адвокат”. Но след 1150 г. започнало да се развива специален вид право, което трябвало да обслужва интересите на Католическата църква. По-късно обаче в Европа започнало да се практикува правото под формата, която познаваме и ние.

HTML код на статия

Автор: palbo


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар