Петиция за промяна в образованието

Какво учат децата в училище?

Началното и средното образование обучават децата. Обучението, за разлика от ученето е едностранен процес, в който се “налива” в главата на детето някакво знание. Сегашното образование не приема обратна връзка от всяко дете, какви са неговите способности, за да се набляга на тях. Приема се, че всички трябва да учат това, което някой някъде някога е преценил за необходимо. Потъпква се различието между децата и техните таланти и уникални способности.

Много от знанията, които децата са длъжни да усвоят са ненужни в живота им. Малко са тези, които използват специализираните знания по-късно в практиката си.

Какво трябва да учат в училище?

Идеята на Петицията за промяна в образованието е всички да учат знанието, което е необходимо за живота. Знание за реалния живот, а не ненужни науки, от които цял живот нищо не ползваме. От това зависи бъдещето на всички ни!

Основни предмети (дисциплини):

Това е жизнено-необходимата информация за Здравето, Бизнеса, Правото, Управлението, Философията. Тези предмети сега се изучават главно във висшите училища и до тях имат достъп малък процент от хората. Когато се изучават от първи клас, тогава цялото общество ще се промени.

На децата в училище ще се предоставя непреходното знание получавано от владетелите и техните деца в прочутата в древността Магнаурска школа обогатено и развито в светлината на съвременните достижения на познанието и науката.
Велики българи като цар Симеон I и Константин Философ – Кирил, са изучавали в Магнаурската школа Право, Философия, Диалектика, Теология, Медицина, Аритметика, Геометрия, Астрономия, Музика, Риторика, Лесовъдство, Селско стопанство, Поезия, Езикознание, История и др. Това е знанието, важно за оцеляването на хората, за тяхното мъдро управление и добруване.
Образовайки всички подробно как да пазят Здравето си ще направи цялото общество по-здраво, ще намали разходите за здравеопазване и ще увеличи раждаемостта и продължителността на живота, ще увеличи производителността на труда.
Изучаването на Закони и Право ще направи хората по-уверени и ще намали корупцията (даже може да я премахне изобщо). Познавайки законите ще може да живее по-лесно и ще намалее престъпността.
Ученето в училище основите и подробностите за Икономиката и Бизнеса ще направи хората по-предприемчиви, ще се увеличи броя на успешните фирми и ще се подобри стандартът на живот на всички. Всеки ще знае, че бизнеса носи ползи на всички.
Знанията за Управлението и Властта ще помогнат на цялото Общество да контролира процеса на управление, който извършват политиците – контролът над управляващите ще се подобри. Всички ще знаят как трябва да оценяват работата на власт-имащите и как да ги снемат от власт. Ще знаят какво куца на системата и какви закони са необходими за добрата и работа.
Познанията за Философията оформят светогледа на човека. Той осъзнава себе си като част от Общество. Започва да се пита “Как да помогна?” и от това печелят всички! Философията ще подобри самоконтрола и чувството за принадлежност към Общество.

Спомагателни предмети:

Всички останали предмети не са „животоспасяващи”. Без тях човек може да оцелее. Това донякъде омаловажава тяхната роля и може би ще получа много критики от хора, които обичат отличните си дипломи за средно образование. Но съдейки по себе си, информацията от средното ми образование допринесе само за общата ми култура, която е непригодна за оцеляване в живота. Не ме разбирайте погрешно – всички науки ще са си там, в училището. Но така, че децата на базата на изградения си светоглед от петте основни дисциплини ще избират кой предмет от спомагателните да изучават подробно (да стане за детето основен) и кой да си остане спомагателен. Спомагателните предмети ще имат една крайна оценка ДА или НЕ (Зачел/Не зачел; Минава/Не минава), докато по основните предмети ще се провеждат по различни начини и различно време изпити и тестове. На края на всяка учебна година трябва да има събеседване с детето кои предмети желае за основни. Тази беседа ще се провежда като се вземат предвид и резултатите на детето през годината. Може след определена възраст да се въведе Лично Избираем Предмет – това ще бъде тема или дейност, в която детето желае да се развива. Той може да бъде както основен, така и спомагателен. Този предмет може да не е от досега изброените и в момента изучаваните науки, например „Градинарство”, „Скулптура”, „Народни шевици”, „Български фолклор”, „WEB-дизайн” и др. По този Личен предмет детето може да получава или не оценки и удостоверения, в зависимост от желанието си за развитие. Изучаването на основните предмети може да бъде (освен в училището) навсякъде, където може да се открие полезна информация по дадената тема.

Как ще се осъществи идеята?

Като осъзнаем, че корените на всички недъзи на нашата действителност се коренят в миналото на нашето ограмотяване и се опитаме да променим бъдещето на децата ни и на България.

HTML код на статия

Автор: gizdak


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

1 коментар по “Петиция за промяна в образованието”

  1. Да оставя и една препратка към Петицията, че нещо подписващите я са малко 😉

    http://bgpetition.com/obrazovanie-znanie-za-realnia-jivot/index.html

Напиши коментар