Rock and roll – или бунтът на цяло едно поколение.

Rock’n roll – ът е музикален жанр, който възниква в САЩ в края на 40-те години на изминалия век, като придобива най-голяма популярност през 50-те. Бързо след това се разпространява по целия свят. По-късно от рокендрола се раждат нови поджанрове сега наричани днес събирателно просто рок музика. Благодарение на жанра светът имаше превилегията да чуе и види изпълнители като Елвис Пресли, Бийтълс, Литъл Ричард, Джери Лий Луис, Фатс Домино и много други, променили завинаги смисъла на думата музика, такава която да се слуша и да радва тези, които я слушат, но едновременно и да обединява и помирява. За първи път думата „rock and roll” е използвана от радиоводещия Алан Фрийд, който за първи път пуска в САЩ и Европа по радиото афро-американски ритъмен булс, под името Рок анд рол. Това само по себе си това е изключително скандален прецедент, като се има в предвид расизмът, с който е пропито по това време американското общество. Rock and roll-ът първоначално е изпълняван именно от афро-американци, което го превръщало в забранено и преследвано удоволствие. Постепенно в жанра започват да се изявяват и „бели” групи и изпълнители като Елвис Пресли, Джери Лий Луис, Биитълс, Биич Бойс, Бъди Холи и др.

Rock and roll-ът е причината за възникването на многобройни граждански протести на чернокожи американци, които са недоволни от отношенито на обществото спрямо тях. Започват се публични дебати за правата на хората като цяло, повдига се въпросът за човешките ценности и нуждата за тяхното отстояване. Може спокойно да се твърди, че Блусът и Rock and roll музиката дават самочувствието на тъмнокожото американско население да се противопостави на социалния натиск и дискриминация. Оправдано самочувствие, кулминацията на което било на 19 август, 1963г. в сърцето на САЩ – Вашингтон, където тъмнокожия лидер и оратор, Мартин Лутер Кинг произнаса своята паметна реч. Извършена е, както самия той казва; „най-великата демонстрация на свобода в историята на нашата нация.”

“Имам една мечта, че един ден, на червените хълмове в Джорджия, синовете на някогашните роби и синовете на предишните робовладелци ще могат да седнат заедно на масата на братството. Имам една мечта, че един ден дори и щатът Мисисипи, щат нажежен от горещината на подтисничеството, ще бъде превърнат в оазис на свободата и справедливостта. Имам една мечта, че моите четири деца един ден ще живеят в нация, където няма да бъдат преценявани по цвета на кожата им, а според техния характер. Имам една мечта днес!… ”.

Послание, което очевидно достига и до тогавашния президент на САЩ – Джон Кенеди, който открито застава зад думите и каузата на Кинг, факт, който му спечелва много врагове и който е и един от мотивите за неговото покушение в Далас на 22 ноември, 1963 год. Погледнато през призмата на времето можем да кажем, че това,  за което тогава се е борил рок енд ролът, сега е факт. Америка има своя първи тъмнокож президент, Барак Обама, постижение, което със сигурност надминава в пъти и най-смелите очаквания на Мартин Лутер Кинг. Рок енд ролът е фитилът, който подпалва граждансите бунтове в САЩ довели до социална революция както в мисленето, така и в поведението на американския гражданин.

Rock and roll-ът дава началото и на това, което испанският философ и социолог Хосе Ортега и Гасет би нарекъл „Бунтът на масите” – хипи движенията възникнали през 60-те години на изминалия век. Хипи, наричано още хипи движение или хипарство (на английски hippy или hippie – моден, стилен) е младежко движение, което възниква в САЩ през 60-те години на XX-ти век и постепенно запада след 70-те години. Движението е наричано от някои социолози “Фройдистки пролетариат” поради сексуланата си освободеност и някои комунистически идеи. Някои изследователи считат, че то е по-скоро културно, отколкото политическо явление, докато други го характеризират като изцяло религиозно. То придобива ярък политически оттенък заради протестите срещу войната във Виетнам, но същевременно с това има културни и философски импликации, защото диктува нови тенденции в модата, музиката, изобразителното изкуство и литературата. Влечението към източните религии, мистиката и шаманизма придават на хипарството и религиозно измерение. Тази социална революция черпи своето вдъхновение от rock and roll-ът, от посланията, които той носи със себе си. Тя кара милиони хора да защитават и отстояват както своите собствени граждански права, така и на всички останали. Хипи културата е култура на свободата, братството, равенството, запазването на световния и духовния мир в човека, постигането на хармония с природата. Лозунгът на хипитата е: “Включи се, настрой се, оттегли се”. “Включи се”- включвайки се в хипи движението, да отхвърлиш обществените правила и преобърнеш своя свят. “Настрой се”- да се потопиш в себе си, да намериш вяра, смисъл и цел в живота си. “Oттегли се” – едно бягство от нормалните рамки на общоприетия социален живот. Хипи културата е социален протест, скъсване с традиционното и общоприетото мислене.

Организирането на фестивалът „Уудсток”, на който изгряват звездите на Jimi Hendrix, Creedence Clearwater Revival, Santana, Janis Joplin, The Who, Joe Cocker и др. е най-голямото събиране на хипита в историята, най-голямата „трибуна”, на която те показват своите разбирания, философия и начин на живот. Първият Уудсток става факт в малкото градче в близост до Ню Йорк – Бетъл, през 1969г., на 15, 16, и 17 август, върху площ от 600 акра във фермата на Макс Ясгур, която я предоставя като място, на което да се състои фестът, след като местните жители в град Уудсток се противопоставят на провеждането на грандиозното събитие. Пристигат уникалните 450 000 души, превръщайки Уудсток само по себе си в едно уникално събитие. Фестивалът представлява кулминация на протеста на младото поколение срещу догмите и предразсъдъците на обществото и на хипи движението през 60-те години. На мястото на провеждане на феста се опъват хиляди палатки, нощем се запалват хиляди огньове, за три дни хората слушат музика, спят и се хранят заедно, стават едно цяло, показват на всички как трябва да съжителстват хората по света. „Уудсток” през 1969 година се превръща в едно от най-значимите и култови събития на изминалия век, който оставя своя ярък отпечатък върху цяло едно поколение израстнало с музиката на Jimi Hendrix, Beatles, Stones и Elvis, както в САЩ, така и в цяла Европа.

Rock and roll музиката подготвя почвата за формирането на едно ново гражданско съзнание, тя нанася основните щрихи на промяната, на протестите и на несагласието със статуквото. Музиката става нещо повече от средство за развлечение, тя е социално значима, превръща се в отдушник на емоции и настроения, в отражение както на проблемите, така и на радостите на много хора. От своя страна Уудсток дава силен начален тласък на гореизброените изпълнители, които чрез своето творчество променят както представите на много хора за света, така и начинът, по който всички ние ще възприемаме занапред музиката, нейната стойност и значимост. Rock and roll-ът  полага основата за развитието и на други музикални жанров – хард рок, хеви метъл, пънк, гръндж, които, в по-голяма, или в по-малка степен, съчетават основните белези и характеристики на rock and roll-ът. Той носи със себе си свежия полъх на промяната и винаги, когато едно общество се нуждае от промяна, от революция (било тя чисто ценностна, или чрез реални радикални действия ), отново ще погледем назад във времето и ще се обърнем към Rock and roll-а, музиката, която е способна да сваля правителства, да променя съдби и животи на поколения от хора, да предоставя алтернативен начин на възприемане както на социалната реалност, така и на междучовешките отношения.

HTML код на статия

Автор: cvetomir_borisov


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар