Шведския вариант на спокойствието

Ако намерите някакъв начин да сте спокойни и позитивни, няма нужда да се питате защо този начин действа, тъй като това вече е тревога и напрежение. Така стоят нещата и с модерното килимче за акупресура. Може да се каже, че то просто действа, но по-заплетен се оказва въпросът защо. Две основни направления претендират да оберат лаврите за психическите резултати, които килимчето постига.

Първото направление е много старо и затова ще го пусна да мине отпред. Акупресурата всъщност е поддял на това направление наречено “Акупунктура”. Акупунктурата се базира на схващането, че човешкото тяло е разделено на енергийни зони, наречени меридиани. Меридианите се намират на повърхността на кожата и тяхното стимулиране с игли, пръсти или други предмети може да подобри състоянието на всички органи и телесни системи. Всеки меридиан е свързан с определен орган или телесна система. За стимулирането на тези системи акупресурата има малко по-масиран  подход. Вместо да се търси точката, където е меридиана, могат да се стимулират големи участъци от кожата, което гарантира, че важните  места ще бъдат уцелени, както и много неважни, разбира се. Именно така действа и килимчето за акупресура (акупресура мат), покривайки обширни зони от кожата.

Второто направление, и според мен по-добре аргументираното, е научното. Лабораторно направени експерименти с хора, ползващи килимчето, дават някои много интересни резултати. Установено е, че след употреба на акупресура мат се увеличава концентрацията в организма на хормоните на щастието – естрогените. Най-вероятната причина за това е, че в организма се задейства механизъм за облекчаване на състоянието поради множеството леки боцкания, които килимчето предизвиква. След около минута лежащият върху килимчето споделя, че вече не усеща боцканията, но производството на естрогени не секва. След няколко минути лежащият започва да усеща отпускане и релаксиращо удоволствие, което има влияние и върху останала част от деня.  Редовната употреба на акупресура мат по 15 минути на ден може след известно време да създаде у човека една по-оптимистична нагласа като цяло. Веднъж натрупали се в тялото, естрогените не изчезват бързо и доброто настроение продължава да ви съпътства, докато нивото им се върне към нормалното. Страдащите от хронични болки като ишиас, болки в гърба, ставни болки и много други отбелязват значително подобрение след ползване на килимчето. И това е напълно логично, защото се изменя съотношението между хормоните за удоволствие и тези за неудоволствие. Може да се каже, че работодателите също имат интерес служителите им да употребяват продукта, защото по-доброто настроение и здраве значително подобряват и работоспособността. При някои хронични болки това е особено полезно, тъй като може да се окаже съществената разлика между способността за извършване на дадена дейност и неспособността.  Така тази практика може да подейства като естествено обезболяващо без странични ефекти.

Що се отнася до потребителите, те едва ли се интересуват от това коя от двете теории предизвиква ефекта. В Швеция тези потребители достигнаха един милион през 2010г. , като трябва да се има предвид, че цялото население в северната страна е девет милиона. При това положение спокойно можем да възкликнем: “Шведите луднаха по килимчето за акупресура.” За тази популярност можем частично да набедим мощните рекламни кампании на големите играчи като Yantra Mat и Shakti Mat.

Килимчето за акупресура има общо както с йога, така и с едно екзотично екстремно изпълнение, а именно триковете с легло от пирони. Що се отнася до йога, представете си всички онези “невъзможни” упражнения да се изпълнят не на пода, а на бодливата постелка. Знам, че това е предизвикателство за вас йогаманиаци, но ще ви разочаровам, че няма да успеете да сте първите, дръзнали да го направят. Скоро гледах някакво видео, в което удивителен човек се гънеше като змия на боцкащия терен.
Другото не по-малко шокиращо нещо е да си легнеш върху легло от пирони. Ооо, колко страшно изглежда този трик в цирка или по телевизията. Но на практика нужда от тревога няма, защото тежестта на лежащия се разпределя равномерно върху всяко едно връхче и тази тежест изобщо не е достатъчна, за да се пробие кожата. Предшественикът на акупресура мат е именно леглото от пирони. Сега всеки спокойно може да стане МАГ без да рискува каквото и да било. Един малък риск все пак съществува, но той може да се окаже важен само ако направите сериозна грешка при избора си. На пазара могат да се откият и някои некачествени варианти на бодливото килимче. Когато легнете върху килимчето заострените връхчета активират кръвообращението и вие естествено започвате да се потите. Когато това стане, тялото ви отделя влага и топлина и ако платът е синтетичен и некачествен, има вероятност да получите някаква алергия или да пренагреете кожата си. Отделената топлина и влага трябва да може свободно да циркулира през тъканта, както и през меката вътрешна част на акупресура мат. Бъдете наблюдателни при покупка и търсете само плат, който е направен от 100% памук. Пластмасовите кръгчета, върху които са разположени бодличките, също трябва да са от висококачествена пластмаса, пригодена за контакт с човешката кожа.

Килимчето за акупресура е все още ново и не толкова известно, но това е на път да се промени. Популяризирането на продукта върви с пълна сила в Европа и Съединените Щати. Особено интересно беше представянето на килимчето на Yantra Mat в шоуто на Тайра Бенкс. Цената на бодливеца е около 90 лева и ако се чудите защо, проверете дали не можете да го изпробвате в най-близкия СПА център. Внимание! Има случаи, в които хората заспиват на него.

HTML код на статия

Автор: redaktor


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар