Акай Бери (Acai Berry)–Вълшебен плод или измама


 Последните няколко години светът е завладян от истинска Акай мания, тръгнала от Холивудските звезди, обхванала цяла Америка  и понастоящем  Европа и Азия. И ако и по-рано е имало потребителска  истерия след появата на  някой нов „вълшебен продукт”, но  е отминавала в рамките на няколко месеца или година, то при Акай бери нещата стоят по коренно различен начин. Не само търсенето на Акай продукти на спада, но се увеличава в пъти с всяка изминала година. Днес обемът на продажби на Акай Бери продукти е милиарди долари, компанията SAMBAZON INC., която е пионер и понастоящем глобален доставчик в света на акай бери продукти и суровини, е в топ 500 на най-бързо развиващите се компании в САЩ. Дори гиганти като Coca-Cola Co., PepsiCo Inc. и Anheuser-Busch Cos. ще лансират продукти от акай, според Wall Street Journal. Компанията Procter & Gamble Co също добави Акай в своите шампоани и балсами.

Какво е Акай Бери (Acai Berry)

Акай бери е малък лилав плод, който расте в дъждовните гори на Амазония на палмови дървета от рода на Евтерпа (Euterpe oleracea).Автентичното произношение всъщност е “ассай”. И въпреки че е сравнително непознат за нас, местното население по делтата на река Амазонка в Бразилия издига този малък плод в култ, наричайки  го „Фонтанът на живота” и от  векове се възползва от медицинските му качества . Брането и обработката на плода Акай отнемат много време.

Около 10% от плодовете са годни и трябва да бъдат отделени от семената. Акай бери също така е изключително нетраен плод. Издържа максимално 2-3 часа след откъсването, ако не е обработен. И вероятно по тази причина е останал непознат за света, въпреки митовете и легендите, които датират още от колонизаторите .

Как започна Акай Бери манията

Всичко започва през 2000-та година, когато двамата братя Раян и Джерами Блек  (професионални футболисти) от Калифорния, заминават на  сърф-ваканция в Бразилия. Там за пръв път опитват Акай и остават изумени от благоприятното действие, даващо тонус и енергия. Наред с това, провокирани от легендите и преданията за този плод, решават да внесат Акай в САЩ под формата на замразено пюре. Това е и повода да основат компанията си Самбазон. До края на първата година стотици барове по крайбрежието вече предлагат кактейли и напитки с Акай.

Двамата братя взимат смелото решение да построят ултрамодерен  завод в сърцето на Амазонската джунгла за преработка на Акай, защото само по този начин е възможна навременната обработка и износа извън Бразилия, без да бъде загубена нито една от безценните съставки на плода.

Днес компанията Самбазон   се оценява на милиарди долари. Самбазон е глобалният доставчик на сертифицирани органични Акай продукти и суровини. В Бразилия за компанията работят над 10 ооо фермерски семейства, развиващи биологично земеделие. Самбазон е и основател на първата по рода си Организация за справедлива търговия, която има за цел да осигури справедливо заплащане на  месните фермери, което да ги стимулира да развиват био-земеделие по изискванията на кампанията за Органични продукти, отговарящи на строгите критерии  на Големите световни сертифициращи организации .

През Ноември2006 г. Самбазон печели престижната награда на държавния секретар на САЩ  – Наградата се връчва за корпоративни постижения на малкия и среден бизнес.

„SAMBAZON e пример как една компания може да направи толкова много за развитието, икономиката, околната среда и обществото на страната домакин”-казва Кондолиса Райс. Номинацията за наградата е направена от посланика на Бразилия в САЩ.

Здравословен Феномен ли е Акай или  поредната измама?

 За този въпрос и двата отговора са еднакво верни.

От една Страна: За разлика от много продукти, на които необосновано са преписвани магически свойства, Acai berry Sambazon е предмет на редица изследвания на най- авторитетните изследователски институти и учени в световен мащаб и всяко едно показва безпрецедентни ползи за здравето от приема на Органичен Акай Самбазон.

А от друга : В резултат на невероятния успех на продуктите Акай бери на SAMBAZON, за съжаление Акай  се превърна във феномен и по отношение на некоректни измамни маркетингови стратегии в световен мащаб. Въпреки спецификата на плода, която го прави неизползваем извън Бразилия и факта, че единствената компания, която има технологичен и човешки ресурс за качествена обработка на плода, без да бъде загубена нито една от безценните му съставки, е Самбазон- се наблюдава масово предлагане на Акай продукти и човек може да остане с впечатление, че този рядък плод едва ли не расте във всеки заден двор. Масово се спекулира с информацията, касаеща единствено компанията Sambazon inc. за изявени личности, научни изследвания или световни медии. Тази информация се адаптира към фалшиви и в много случай опасни продукти за отслабване, натрупване на мускули, секс стимуланти и дори лекарства срещу рак. След намесата на властите в САЩ, подобна практика е криминализирана, но за съжаление у нас все още е масова. Парадоксално е, че във всички случай въпросните добавки съдържат едни и същи нискокачествени и евтини суровини като синтетичен кофеин, зелен чай, соя, ориз или други.  Към тях се прибавя незначително количество екстракт от акай или сушен плод, които сами по себе си нямат никаква стойност, но са формалния повод продукта да се казва Acai Berry. Този продукт с името „Акай” се представя като уникална научна формула, спомагаща за бързо отслабване от 15-20 кг на месец. Използват се фрази като „световно известен продукт” или добавка # 1. Заради обема на предлагане на фалшиви и нискокачествени продукти с името Акай бери, Щатският департамент по Земеделие и Храни (USDA) въведе стандарти за количество, качество  на плодовете вложени в акай продуктите и всяка партида отговарящи на тези изисквания се сертифицира . В САЩ Sambazon е подпомагана от Google и Yahoo в премахването на измамни сайтове, продаващи фалшиви Акай продукти и спекулиращи с името на компанията.

След анализ на предлаганите на родния пазар  продукти е видно, че единствените хранителните добавки, придружени с този сертификат са Аcai power caps и Аcai power scoop на американската компания Самбазон .

Акай бери продуктите съвсем не са еднакви !

Какво е Екстракт от Акай ?

На пазара повечето хранителни добавки съдържат екстракт от Акай. Използват се заблуждаващи фрази като „4 към 1”,”10 към 1 супер концентриран екстракт” или „Акай концентрат”. Т.нар. „екстракт” се получава по метода “Spray dry”. При този метод огромният проблем е, че влагата от плода се изпарява посредством много висока температура, унищожавайки повечето хранителни вещества, присъстващи в Акай бери. Вторият проблем е, че методът включва впръскването на консерванти като Малтодекстрин и др. Този факт не е необходимо да бъде включен в списъка на съставките на етикета. Това е една вратичка в FDA етикирането. Тъй като Малтодекстрин е добавен в производствения процес, а не допълнителна съставка, производителят не е длъжен да го поставя на етикета, като в крайна сметка 40% от преработения продукт всъщност е консервант. Така че, ако се твърди, че капсули Акай екстракт съдържат 500 мг Акай, действителното съдържание е около 300 мг., който е унищожен в голяма степен от високата температура, използвана при този метод. Третият проблем в екстракта е, че се  използват цели плодове Акай, заедно със семките, нямащи никаква хранителна стойност и в същото време съставляват над 90% от плода и резултата е целулоза и синтетични консерванти . Екстракта няма дори и малка част от стойностите на органичния Акай.

Лиофилизиран (Freeze dry) Acai Sambazon

 Качеството на Акай Sambazon се съблюдава от отглеждането на растението, брането на узрелите плодове, навременната доставка- като всеки фермер, доставчик на Sambazon, е приел да спазва изключително високите изисквания за отглеждане на биологичен сертифициран продукт. Не се използват пестициди в отглеждането на палмите и не съдържат ГМО.

Набраните плодове се доставят и обработват до няколко часа в завода на Sambazon. Използва се само 7-8 % от плода и по-точно пулпата, която педантично е отстранена. Семките обикновено се използват за биологично гориво на малки предприятия в Амазонка или за огърлици или други накити от Амазонка. Самбазон използва най-съвременния метод за обработка – freeze drying (лиофилизация), който представлява замразяване при много ниска температура от(– 40) С градуса, след което в специална вакуум камера се отстранява влагата. При тази температурна обработка няма никакви поражения върху плода, тъй като получения продукт е концентрирана форма на естествения плод Акай, той притежава много по–висока концентрация на хранителни компоненти, отколкото естествения плод.

Ако в100 гр.плод Акай има ORAC коефициент 5500, същото количество freeze dry Acai Sambazon има ORAC коефициент до 50 000.Единствено Самбазон има технологична възможност за навременна обработка на плода поради факта, че само те притежават високо технологичен завод в сърцето на Амазония (като дневно се обработват над 10 млн. плода). Но тук трябва да се има в предвид, че метода на обработка Лиофолизация (Freeze dry) също не е абсолютна гаранция за качество, ако не е спазено времето за обработка и изискванията за качество и количество на плодовете в даден продукт. Затова основния аргумент за ползването на даден продукт е наличието на USDA сертификат.

Ползи за здравето от приема на качествени Акай бери добавки

 В последните няколко години Acai Sambazon  буквално разтърси света и си спели името „Световна Супер Храна”. Това е обяснимо, ако се запознаем с хранителният профил на органичния Акай. 50% от този мощен малък плод са Омега 3, 6 и 9 мастни киселини, важни за здравето на сърдечно- съдовата система. 7% от плода са аминокиселини. Факт е, че в плодовете на Акай бери са открити 19 разновидности на аминокиселини. Защо е толкова важно? Аминокиселините са жизненоважни за правилното функциониране и възстановяване на мускулите. Други хранителни компоненти на Акай бери са високите количества витамини и минерали, фибри за храносмилателната система и загубата на тегло и антоцианини.Антоцианините са част от група фитохимикали, съдържащи се в червеното вино. Смята се, че на тях се дължи „Френския парадокс”- Франция е държава с най- ниско ниво на сърдечна заболеваемост от развитите Западни общества, въпреки високото ниво на пушачи и хранителен режим, съдържащ наситени мазнини и холестерол. Акай бери съдържа 20 пъти повече антоцианини, в сравнение с червеното вино. Основният антоцианин в Акай е цианидин-3 глюкозид. Резултатите от ORAC анализа показва, че цианидин- 3 грюкозид е 3.5 пъти по- силен от тролакс (аналог на витамин Е) и от преобладаващия антоцианин в червеното вино- Малвадин-3 глюкозид. Според изследванията антоцианините показват разнообразни терапевтични ефекти, включително третиране на диабетичната ретинопатия и фиброцистичната болест в гърдите.

Мастно-киселинното съотношение на Акай наподобява това на зехтина, който се смята, че е допринасящ фактор за ниска сърдечна заболеваемост по Средиземноморието. 60% Олеична (Омега 9) е мононаситена мастна киселина със съществено значение за поддържане на ниско ниво LDL (вредния холестерол), при запазване нивата на HDL (полезния холестерол). 12% Линолична (Омега 9) е полинаситена мастна киселина със съществено значение за поддържане на ниски нива на LDL (вреден холестерол).

Acai съдържа ценни фитостероли. Стеролите се компоненти на клетъчните мембрани и предоставят многобройни ползи за човешкия организъм, а именно намаляването на плазмените нива на холестерол в кръвта . Стеролите се използват за лечение на симптомите, свързани с ДХП (доброкачествена простатна хиперплазия) . Предварителни данни показват, че бета-ситостерин (преобладаващия стерол в Acai) може да помогне за предотвратяване на имунната слабост в резултат на тежък физически стрес.

Acai е отличен източник на фибри (40% от плода). Фибрите са безценни за правилното функциониране на храносмилателната система. Смятат се за фактор, допринасящ за превенция на рак и сърдечни заболявания. Разтворимите фибри могат да спомогнат за намаляване на холестерола в кръвта; неразтворимите се смята, че намаляват риска от развитие на някои видове рак.
Също така Acai притежава невероятен коктейл от важни витамини и минерали: B-витамини, Бета-каротин, Калций, Хром, Мед, Фолиева киселина, Желязо, Магнезий,  Манган, Калий, Витамин С, Витамин D, Витамин Е, Цинк .

И ако в последните години ползите от хранителни добавки, синтезирани в лаборатории са под въпрос, то Акай Бери Самбазон е качествено нов продукт- 100% чиста сертифицирано органична форма на плода и цялата тази здравословна мощ идва от природата, което го прави приложим както при възрастни така и при деца. Органичният Акай Самбазон няма никакви странични ефекти, за разлика от повечето добавки на пазара.

 Университетът на Флорида  ръководи изследване, което демонстрира, че Акай бери съдържа антиоксиданти, които унищожават образуваните човешките ракови клетки в епруветка на 90%. Акай има уникално пречистващо действие върху организма, способства за значително намаляване на  рисковите фактори, свързани със сърдечно- съдовите заболявания, диабет, инсулт,  артрит и  затлъстяване, спомага за коригиране на телесното тегло. Поради удивителния си хранителен профил, органичния Акай САМБАЗОН се наложи като една от най-добрите фитнес храни, използвана както от хората, занимаващи се с Бодибилдинг, така и от Професионалните спортисти по света.

Органичният Акай бери е определен за една от най добрите храни за мозъка, която в най-голяма степен може да предотврати заболявания като Алцхаймер, Паркинсон и Деменция .

Световно известният дерматолог Д-р Перрикон определи Органичния Acai Berry Sambazon като най-добрaта „Супер храна”, спомагаща за забавяне на процесите на стареене в човешкия организъм.

Прочутата американска водеща Опра Уимфри обяви в своето шоу Акай бери за „своя пречистваща и супер енергийна храна”. Последните няколко години Acai Sambazon присъства във водещите световни медии като феномен.

Но преди всичко, Акай Бери Самбазон се превърна в храната на модерния човек . Това е логично като се има в предвид нездравословният начин на живот, който водим  в резултат на забързаното ежедневие на съвременния  човек.Огромния стрес, лошия хранителен режим, тютюнопушенето, заседналият живот и наднормено тегло са фактори, които очертаха мрачна статистика, касаеща най-вече развитите общества а именно огромен процент на заболеваемост от рак, диабет, инсулти, инфаркти, затлъстяване при относително млади и активни хора. В резултат на това  научните среди започнаха трескаво търсене на храни, който в най-голяма степен могат противодействат на този процес и логично наредиха органичния Акай на първо място. Наред с това, Акай бери допринася за намаляване на белезите от стареенето и спомага за сияйна, млада и красива кожа, и е алтернатива на скъпите кремове и манипулации. Световни медии нарекоха Органичният Акай „Ботокс в бутилка”. Все пак за постигане на истински красива кожа човек трябва да започне от вътре!!!

Науката за Акай Самбазон

 Малка част от публикуваните клинични изследвания и лабораторни тестове на Акай Самбазон

Нови клинични доказателства, че Самбазон Акай намалява риска от метаболитен синдром при хора с наднормено тегло бяха получени от изследване от 2011г.

Първоначалните клинични резултати от това изпитване са  положителни и показват потенциала на органичния Acai  за намаляване на рисковите фактори, свързани с метаболитни нарушения при хора с наднормено тегло”, обясни д-р Джак Е. Буковски, член на Научния консултативен съвет и настоящ директор на диетологичен  и изследователски институт. “Като се има предвид нарастващото разпространение на метаболитни нарушения, включително затлъстяване, диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания в САЩ, това изследване потвърждава ползите от консумацията на Acai Самбазон за намаляване на риска от тези заболявания.


Клинично изследване, което допълва научните факти за способността за намаляване на някои рискови фактори, свързани със сърдечно- съдовите заболявания, диабет и припадъци, е представено от Центъра по Цялостна медицина на 23 Януари 2010 г., даващо обещаващи резултати чрез използването на Sambazon Aкай за подобряването на сърдечно- съдовата система, стабилизира нивото на кръвната захар и намалява лошия холестерол.


“Сан Клементе, Калифорния – Клинично проучване, изследващо ползите за здравето от Акай САМБАЗОН, добавя нови научни доказателства за способността на тези уникални плодове за намаляване на някои метаболитни рискови фактори, свързани със сърдечно- съдовите заболявания, диабет и инсулт. Най-новото изследване спечели отличието „Скрипс“. Центъра за интегративна медицина на 23 януари установи обещаващи първоначални резултати от ползването на Sambazon Акай за подобряване на сърдечносъдовото здраве, по-ниските нива на кръвната захар на гладно и по-нисък лош холестерол.
Това  проучване демонстрира способността на Sambazon Акай значително да намали с няколко маркера сърдечно- съдовия риск в относително кратък период от време.
Като се имат предвид тези обещаващи резултати, както и биологично активните компоненти в Акай плодовете, по-нататъшно проучване е задължително – казва д-р Джей Удани, главен изпълнителен директор и медицински директор на Медикус изследвания – една от водещите изследователски организации за функционална храна в САЩ.


“Медикус” наскоро проведе пилотно проучване с 10 здрави възрастни мъже и жени с наднормено тегло, (участниците представляват 1/3 от американското население). Всеки участник в проучването консумира 100 грама Sambazon ® Акай замразени плодове два пъти дневно в продължение на един месец. Изследователите измерват началото ниво на кръвната захар на гладно , плазмените нива на инсулин, нивата на липиди (общ холестерол, HDL, LDL, триглицериди), високата чувствителност на С-реактивния протеин и артериалното налягане. След 30 дни от приемането на Sambazon ® Акай, участниците значително са намалили, кръвната захар на гладно, инсулина, общия холестерол и LDL („лошия“ холестерол),като са запазили нивата на HDL (добрия холестерол) , в сравнение с изходното ниво.
Освен това, след хранене (между основните хранения) нивата на кръвната захар са били значително намалени.
“Това пилотно проучване показва, че при иначе здрави хора с наднормено тегло, дневната консумация на Sambazon Акай намалява с няколко маркера метаболитния синдром, свързан с повишен риск от диабет, сърдечно-съдови заболявания и инсулт“- заяви Д-р. Джак Буковски, бивш професор от Харвард и в момента директор на изследователски институт.


Изследване, проведено от” Лаборатории  за Гликемичен индекс ” чрез изследване на гликемичните нива на 10 човека констатира, че Sambazon Original ™ Acai Berry сок дава ГИ от 24,2 (от 100), което отговаря на критериите за нисък ГИ храни.
Това е почти половината от това на портокаловия сок, който е с ГИ от 46 според Гликемичен индекс база данни .
Sambazon’s Original ™ Acai Berry сок се прави с повече от 120 Acai плодове на 10,5 грама и съдържа мощни антиоксиданти, здравословни омега мазнини,  фибри, белтъчини и малко захар. Този уникален хранителен профил помага на тялото.
“Нашето проучване показва, че Sambazon’s Original ™ Acai Berry сок има нисък гликемичен индекс”- казва Александра Дженкинс-директор по научната дейност към гликемичен индекс Laboratories.
“Ние препоръчваме, храни с нисък ГИ да бъдат включени в диетата, защото те намаляват колебанията в глюкоза и нивата на инсулина. Диети с храни с нисък ГИ е доказано, че намаляват риска от някои хронични заболявания.”.
Диета с храни с нисък ГИ предпазват от хронични заболявания. Извършено от Харвард изследване показва, че рискът от диабет тип 2 и коронарна болест на сърцето са силно свързани с нивата на ГИ. Освен това Световната здравна организация и Организацията за прехрана и земеделие признават като цитират различни изследвания, че храни с ниско ниво ГИ може да помогнат за предотвратяване на сърдечно- съдови заболявания, диабет и затлъстяване.


Заключение от ORAC анализ направен в/у 100 храни с потенциално висок антиоксидантен капацитет представено от USDA:
“Увреждането на тъканите може да бъде причинено от процес, известен като оксидация. Съединения познати като антиоксиданти, могат да предотвратят увреждането на тъканите и по този начин да намалят риска от болести, причинени от оксидация.
Доказано е, че плодовете известни като Acai имат значително по-висок антиоксидантен капацитет и следователно могат да имат възможно най-големи ползи за здравето.
В това проучване, антиоксидантния капацитет на  Acai (freeze-dried) е оценен и е установено, че имат най-висока антиоксидантна активност, по-голяма от  всяка друга храна, докладвана до момента. Тези резултати показват, че този плод ще бъде отлична храна за получаване на потенциални ефекти за превенция заболявания в бъдеще.”


Друго вълнуващо изследване показва как плода на Акай може да подсили ефекта на диетите за отслабване и да намали риска от развиване на високи нива на холестерола в кръвта, изследването е с плъхове в Бразилия. Това проучване изпробва ефекта на Акай върху плъхове, подложени на  строга диета за отслабване срещу плъхове, подложени
пак строга диета без добавки от Акай.  След 6 седмици, проучванията показват, че плъховете, подложени на диета с добавки от плод Акай имат по- ниско тегло като цяло и нямат LDL холестерол, спрямо другите плъхове, подложени на строга диета без Акай.


Органичния Акай е световно известен сред медицинските специалисти, включително известния  Др. Николас Перрикон, който наскоро обяви Акай за „Една от десетте суперхрани в наше време” в шоуто на Опра и в най- продаваната му книга „Обещанието на Перрикон”. Той заяви, че антиоксидантите, намерени в лилавия пигмент на Акай, помагат за предпазването и възстановяването от вредните влияния на свободните радикали –  процес, който уврежда клетките в тялото. Докторът също заявява, че Самбазон Акай е най-чистия и неподправен Акай, който съществува.  В наскоро пуснатата диета за отслабване на Д-р Перрикон,  той разкрива, че Акай е подходящ за загуба на наднормено тегло, поради високите нива на Цианидини.


“Acai е един от малкото плодове, които са богати на здрави омега-9 мазнини, те са безценни за сърцето, аналогични са на типа, който ще намерите в маслиново масло”, казва Дейвид Grotto, автор на “101 храни, които биха могли да спасят живота ни.


През 2008г. проучване, публикувано в Agriculture and Food Chemistry от Стив Талкот, показва ефекта на Акай върху циркулирането на кръвта върху дванадесет здрави доброволци. Изследването заключава, че пиенето на плод Акай подобрява равнището на антиоксидантите, намиращи се в потока кръв.


Друго изследване върху хора било направено от Dr. Herve Rogez, белгийски учен,  който разглежда световното значение на Акай.  Докторът буквално написва книга за Акай и работи в Universidade Federal do Para в Белем, Бразилия, където расте повечето Акай в света. Той ръководи изследване през 2006 г. върху 30 мъже, за да проследи ефекта на сока Акай като част от здравословна диета. Неговото изследване доказва, че употребата на сок от Акай като част от здравословна диета има положителни ефекти върху кръвта и холестерола.


University of Florida също ръководи изследване, което демонстрира че Акай бери съдържа антиоксиданти, които унищожават образуваните човешките ракови клетки в епруветка.  Има още изследвания, които трябва да се направят относно ефекта на Акай върху рака, но това е много вълнуващо развитие на Акай за здравето

Добрата новина

Добрата новина е, че ако сте решили да ползвате хранителни добавки Акай бери, може да намерите висококачествените сертифицирани био продукти на Глобалният лидер Sambazon inc. в България. Официален представител на Американската компания е фирма Трипинг ЕООД .За да не станете жертва на измама в интернет, можете да закупите продуктите на Самбазон в аптечната мрежа в цялата страна. Национални дистрибутори са Либра АГ и СоФарма Трейдинг.

 

За Трипинг ЕООД

 

 Фирмата ни  “Трипинг”  ЕООД е създадена  2002 г.  със седалище в гр. София. Основната дейност на Компанията е внос, маркетинг и дистрибуция на бързооборотни стоки. От създаването на фирмата до сега,  основни цели са договарянето и представянето на българския пазар на първокласни продукти от водещи световни марки. Днес партньори  на компанията , са някой от най- значимите световни фирми, лидери в своите браншове.

Трипинг ЕООД официален представител на:

 Caffe Vergnano 1882– най- старата италианска и една от най- значимите компании в  световната кафе индустрия;

 Чай Newby of London-Абсолютният лидер в производството на първокласни гурме чайове;

Sambazon  INC–  Американската Компания глобален лидер в производството на Органичен Сертифициран Акай и Акай бери продукти (Сокове, енергийни напитки, хранителни добавки)

HTML код на статия

Автор: Health NEWS


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар