Аптеките ще бъдат затворени, ако касовите им апарати не са свързани с НАП преди крайния срок

Наближава крайния срок за връзка на касовите апарати на аптеките с НАП. Още през юни месец министър Симеон Дянков съобщи, че сроковете за връзка на фискалните устройства с НАП се отлага с една година. В крайна сметка се разбра, че сроковете са удължени не с една година, а с няколко месеца. Новият срок на аптеките да свържат касовите си апарати с НАП е 31 август 2011г. вместо 30 септември 2011г.

На 30 ноември 2011г. изтича и срокът за връзка с НАП на касовите апарати на регистрираните по ЗДДС търговци на зърно.

Срокът за всички останали пък е 31 март 2012г.

Ще има ли последици и какви ще бъдат те, ако собствениците на аптеки не спазят сроковете и не свържат фискалните устройства в аптеките си със сървърите на Агенцията по приходите?

Подобно на бензиностанциите и тяхното затваряне поради неспазване на срокове за връзка с Агенцията, от НАП са категорични, че от 1 септември  започват масирани проверки и ще бъдат запечатани всички аптеки, регистрирани по ЗДДС, чиито касови апарати все още нямат дистанционна връзка със сървърите на НАП. Също така освен запечатването на обекта собствениците ще бъдат глобявани с до 10 000лв.

До момента дистанционна връзка с НАП имат около 2000 аптеки от общо 3642 обекта, които имат поне по един касов апарат. За да се спазят сроковете и от останалите аптеки, за оставащите 5 работни дни, НАП ще трябва да регистрира най-малко по 50 аптеки на час. Застрашени от затваряне са половината аптеки в страната.

За всички останали търговци срокът за установяване на дистанционна връзка с приходната администрация е 31 март 2012 г. От НАП са категорични при неиздаване на касова бележка собствениците на касовите апарати ще бъдат глобявани и ще бъдат принудително свързани с НАП преди крайните срокове.

Проверка за доработване на касови апарати за дистанционна връзка с НАП можете да извършите на интернет страницата на агенцията www.nap.bg. Всеки търговец може да направи проверка за фискалното устройство, което притежава, дали е възможно да се модифицира или трябва да си купи ново, за да се свърже със сървърите на НАП.

HTML код на статия

Автор: tek_electronics


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар