Баркодовете в склада

Баркодовете в склада

В последно време складовете претърпяват особено динамично развитие, тъй като трябва да отговарят на редица нови стандарти и да са съобразени с най-новите технологии. Процеси, в които до сега са се използвали едномерни баркодове стават по-ефективни, а изпълнението им по-точно чрез въвеждането на двумерни баркодове. Те могат да съхраняват значително повече информация и са с много по-малък размер, което ги прави подходящи за редица складови операции.

Във връзка с използваните в склада технологии, до скоро предпочитанията бяха към лазерните скенери, основно заради бързината, точността и възможността да разчитат баркодове от далечно разстояние. С навлизането на двумерните баркодове обаче, производителите започват да се ориентират все повече към имиджъри поради гъвкавостта и проследяемостта, които предлагат.

Различни видове баркодове се използват в един склад. Малките артикули обикновено се етикират с баркодове с голяма гъстота на щрихите, кашоните и палетите – със средна гъстота, а баркодовете, обозначаващи локация, които понякога се налага да се четат от разстояние над 10 метра са най-често големи по размер, с малка гъстота и светлоотразителни. Някои от най-често използваните в склада баркодове /основно Code 39 и Code 128/ са:

  • Баркодове, обозначаващи локация. Те показват точното местоположение на конкретни артикули в склада. Най-често се поставят на рафтовете и често имат защитно покритие, за да не се късат и повреждат.
  • Светлоотразителни баркод етикети. Те са с голям размер, за да могат да се четат от голямо разстояние и обикновено се поставят на стената или се закачат на тавана и са на височина до 10 метра. Те се използват най-вече като маркери за коридор или идентификатор за палети, покрити са с издръжлив ламинат и поради тази причина са по-скъпи от хартиените етикети.
  • Баркодове за земя. Те се разполагат на пода на склада и имат пластмасово покритие или в някои случаи са изработени от метал, за да издържат на преминаванията на мотокарите и на влиянието на различни химикали.
  • Баркодове на палети. Те се поставят върху палети и кашони с цел идентификация и проследяване на движението им в склада. Обикновено се печатат на термотрансферни принтери, гарантиращи високо качество и лесно сканиране.

HTML код на статия

Автор: bcsbg


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар