Важни съвети за красива морава

Видове морави

За да получите желаната от Вас морава, трябва да подберете подходящата тревна смеска (смес от семена), например власатка или английски райграс. Има съответстваща смес от семена за всеки тип морава. Те могат да бъдат декоративни, обществени, спортни или други ландшафтни терени.

Поливане на ливадите

Тревните площи могат да бъдат поливани както ръчно – с маркуч и воден пистолет, така и автоматично – с разпръсквачи. Ако се прави това през деня, част от водата се изпарява, без да се използва. Затова все повече навлизат по-интелигентни, ефикасни и пестящи вода системи. Доста популярни са изскачащите разпръсквачи на GARDENA. Изграждането на такава поливна система Ви гарантира спокойствие години напред, позволявайки удобно да напоявате моравата с натискане на един бутон или с компютър за поливане.

Наторяване на моравите

При косенето се отнемат част от хранителните съставки на тревата. Това може да бъде компенсирано чрез наторяване. Препоръчително е да се прави през пролетта и есента, в зависимост от степента на натоварванена тревния терен, също и от вида наторяващ продукт, който сте използвали. На пазара все повече се налагат гранулиране торове с дълготряйно действие – няколко месеца.

Краища на тревни площи

За окрайчване на моравата, много удобен инструмент е акумулаторна ножица с дълга ръкохватка.

Реновиране на ливади

Когато дойде пролетта и тревата се раззелени, на места могат да останат кафяви участъци. Те се коригират чрез изрязване с ръчен инструмент (например права лопата). Изрязаното място може да се запълни с тревен чим. Друг вариант е след отстраняване на изсъхналите треви, да се разрохка почвата и да се сложат нови семена.

Тревен чим на рула

Чимът на рула удължава сезона за поставянето: можете да започнето по-рано през пролетта, тъй като не е нужно да чакате  подходяща за косене температура. В допълнение можете да поставите трева и през есента, след като температурите отново паднат под нивата за косене. Макар и скъп, тревният чим на рула има и други предимства освен гореспоменатите. Особено за малки морави и спортни терени – достатъчно е да се изравни мястото, разрохква се, поставят се чимовете близо един до друг. Нужни са около 2 седмици, за да се захванат корените и моравата е готова.

Височина на косене

След като сте засяли тревната смеска, поливайте редовно. Изчакайте стъблата да достигнат около 8 см, след което окосете с подходяща косачка. Следващият път го сторете, когато стигнат до 5 см. На третото и четвъртото косене, когато тревата е станала по-дебела, може постепенно да се окоси до 3 см. Не е желателно да оставяте тревата да израстне много висока и после директно да я подстригвате много. Стъблото има нужда от определена дължина, за да фотосинтезира, затова е добре да косите по малко и на често, отколкото много наведнъж. По правило – при всяко косене е добре да подкъсите стъблото с около половината до две трети – до 2.5-3см. Само тревата на места с по-малко слънце може да се остави на височина около 5см.

Техника на рязане

Всеки път когато косите, трябва да сменяте посоката на рязане. В противен случай винаги ще натискате стъблото в една посока, което води до по-лесно сплъстяване на тревата. Ако обикновено косите надясно, редувайте с косене наляво. Понякога трябва и по диагонал, като сменяте посоките.

HTML код на статия

Автор: paobg


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

1 коментар по “Важни съвети за красива морава”

  1. Това за смяната на посоката на рязане на тревата не го знаех. Много полезен съвет!

Напиши коментар