Видеонаблюдение

До преди няколко години едва ли някой би си помислил, че видеонаблюдение  ще е основен начин за охрана на обекти и контрол над работното място. Никой не би предположил, че в почти всеки един хранителен магазин, супермаркет, заведение, офис или друго работно помещение ще има повече камери от колкото в къщата на биг  брадър. Съвременните охранителни камери стават все по-интелигентни и с все по-доби параметри надминаващи виждането на обикновеното човешко око. Сега фирмите за видеонаблюдение се развиват с масови темпове и конкуренцията на пазара за тази техника е повече от предостатъчна. Камерите и видеорекордерите (DVR) са основните компоненти за изграждане на една система за видеонаблюдение. Камерите, като ключов елемент от видеонаблюдението могат да бъдат различни в зависимост от предназначението им и мястото им на използване:

Куполните камери са едни от най-използваните в почти всеки един хранителен магазин или офис поради факта, че са много подходящи и удобни за вътрешен монтаж на таван особено, ако е от тип „армстронг” или гипсокартон. Куполните камери за вътрешен монтаж са едни от най-евтините заради опростената си конструкция от леки пластмасови изделия.

Бокс камерите са също доста използвани като простота и универсалност те намират широко приложение, както за външен така и за вътрешни монтажи.Видеонаблюдението изградено с тях е най-оптимизирано заради възможността за избор на конкретни компоненти, като обективи, кожуси и стойки, отопление и подсветка (IR прожектори).

Ir камери или камери с инфраред подсветка. Най-често използвани за наблюдение през нощта. Тези камери обикновено са или куполни камери с инфраред диоди или външни с обектив и влагоустойчив корпус. В зависимост от мощността на светодиодите и техният брой имат обсег на осветяване до около 30-40м.

Другият  съществен елемент от видеонаблюдението е Видеорекордерът (DVR) или платките за видеонаблюдение, наричани още кепчър платки. До скоро се смяташе,че компютърните системи за видеонаблюдение са за предпочитане, но цената на видеорекордерите им намаля значително през последните години и сега са значително по- използвани. Видеорекордерът за разлика от кепчър платката предлага много по-добри възможности, като малки размери, ниска консумация, стабилна работа, почти никаква подръжка, лесно управление и боравене от потребители с по-малко опит в компютърната техника и софтуер (идеята на всички smart съвременни устройства е потребителите да боравят много по-бързо и лесно без да е необходимо да им се отделя много внимание, (настройки и т.н. ) оптимизиран софтуер предназначен изцяло и единствено за даденият DVR (спомага за неговата бърза работа без излишно натоварване на процесора). Като основни недостатъци на всички компютърни системи за наблюдение са:

  • – поддръжката на компютъра(софтуери, преинсталация,профилактика и т.н.);
  • – големите му размери и купищата допълнителни кабели;
  • – несъвместимостта му с други програми;
  • – високата консумация на ток (пренебрегвана многократно);
  • – бавна и трудна инсталация на софтуера понякога несъвместима с чипсетовете на компютрите;
  • – появата на вируси и други софтуери затрудняващи работата на устройството;

Като цяло видеонаблюдението е неизбежната инвестиция в днешно време и по-скорошното му изграждане ще повиши сигурността и качеството на работата във всеки един сектор от бизнеса. За това колкото по-навреме се предприемат мерките за сигурност толкова загубите ще бъдат ограничени от по-рано. Все по-често се увеличава изграждането на обществени поръчки на места като входове  и изходи на градове или отделни жилищни райони, детски градини, училища и др.

http://article-bg.eu/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%B1%D0%BB%D1%8E%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5.html

HTML код на статия

Автор: videolost


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар