Видове парфюми според концентрацията им

Още през средновековието хората са познавали и употребявали парфюми, като те са били част от тяхната култура. Те са парфюмирали тялото и косите си с масла, чиито аромати били извличани от цветя, билки, подправки и плодове. Хората по това време са смятали ползването на парфюм с различни аромати, като израз на ексцентричност. В днешно време това не е така, употребата парфюм е станало част от нашето ежедневие. С годините формулата им се е променила, за да могат днес да бъдат по-дълготрайни и ароматни. Те са съставени от сложна комбинация от естествени материали, като етерични масла извлечени от растения и от синтетични продукти, които са основната причина те да запазят за по дълг време своя аромат. Основната течна база на парфюмите е алкохолът, които се използва именно, за да засили уханието на аромата. Колкото по-голямо е количеството на алкохол отбелязано на етикета на парфюма, толкова по-силен е той. На пазара се предлагат няколко разновидности на парфюмите с кратки съкращения върху етикетите като EDP, EDT, EDC. Eau De Parfume, Eau De Toilette, Eau De Cologne са най-известните версии на аромат и лукс. Тези съкращения всъщност представляват процентното съотношение на концентрат парфюм и алкохол. Различните видове парфюми от най-висока концентрация до най-малка са:

  • Парфюми или наричани са още екстракти, съдържат концентрат от 15 до 40%. Това е най-чистият му вариант и точно това е причина да бъде и най-скъп. Неговата дълготрайност в сравнение с останалите може да продължи около 6 часа след употребата му.
  • Eau De Parfume е най-популярната и често срещан вариант на парфюма. Неговата концентрация е от 7 до 15 %. Неговият аромат също е дълготраен, но разбира се не толкова колкото е чистия парфюм, а това се отразява и на цената му.
  • Eau De Toilette е с по-лек аромат, който не се задържа, толкова колкото предните две другите две вариации на парфюма. Тоалетната вода е с парфюмен концентрат от 1 до 6%. Той е изключително подходящ за всекидневна употреба, тъй като е значително по-евтин от останалите.
  • Eau De Cologne или както всички го познават одеколона се използва най-вече от мъже. Той е със свеж аромат и малка концентрация на етерични масла.

Парфюм можете да срещнете и в лосионите, кремовете, пудрите, душ геловете, сапуните и други козметични продукти предлагани на пазара. В зависимост от кожата, на която се нанасят парфюмите имат различна трайност и сила на своя аромат. Изберете, които и да е от „Eau De” и ще ухаете през целия ден като роза.

HTML код на статия

Автор: mediafusion


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар