Възникване на хаус музиката

Хаус музиката е електронна денс музика – стил, който е създаден в началото на 1980 в Чикаго, Илинойс. Той първоначално е бил популярен през този период в много дискотеки, които обслужвали различни общности, включително латино и афро американски. Хаус музиката се разпространява в Детройт, Лос Анджелис, Маями и Ню Йорк Сити. Тя навлиза в Европа, преди да завладее целият свят през 1990.

Стилът  е силно повлиян от фънк и соул жанровете. Този музикален стил  се стреми да имитира ударни инструменти, открити в диско музиката, но също така показва и други известни звучения, включително електронни барабани, поп и фънк, синтезатор, бас, електронни ефекти и вокали.

В наши дни хаус музиката е много популярна и се смята за наследник на техното. В България има много онлайн радио станции, които излъчват само хаус музика. Едни от най-популярните радиа са ALPHA и radio Nova.

Произходът на термина „хаус музика“ вероятно е свързан с нощния чикагски клуб The Warehouse („Складът“), съществувал от 1977 до 1982 г.  Той бил много посещавана от хомосексуални мъже (чернокожи и латиноамериканци),  които ходели да танцуват на диско музика, изпълнявана от диджея на клуба Франки Нъкълс. В документалния филм, излъчен по тв канал 4 „Усилете звука“, Нъкълс обяснява, че за пръв път вижда термина „хаус музика“, когато веднъж случайно забелязал надписа „Тук пускаме хаус музика“, изписан на прозореца на бар в южната част на Чикаго. Един от мъжете в колата с него се пошегувал и казал: „Знаеш ли, това е същата музика като тази, която пускаш в The Warehouse, и всички се засмели.

Най-популярният DJ безспорно е David Guetta. Кариерата на Давид като диджей започва в клубовете на Париж още в средата на 80те когато постепенно се ориентира към есид хауса и хип-хопа. С парчето си от 1994 „Up & Away“, с вокалите на Робърт Оуенс той е считан за пионера на френския хаус. Това му създава име в парижките музикални среди и в средата на 90-те се превръща в един от най-популярните и търсени клубни диджеи. Неговите хитове могат да се чуят много често по radio Fresh.

HTML код на статия

Автор: zadeo


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар