Глупави туристи ли сте?

Глупав туристи ли стеЗамислете се само – колко пъти сте виждали японец с фотоапарат, който щрака до безумие всичко, изпречило се на пътя му? И колко пъти сте получавали челен удар от гигантската раница на турист, който е спрял внезапно по средата на тротоара, за да разгърне картата си? Ето и кратък списък с най-типичните провинения на глупавичките чуждоземци.

Те спират на средата на оживена улица и изкрават фотоапарата си, за да снимат прекрасната фасада на отсрещната сграда, докато около тях се разнасят гневни клаксони. Почти същото е да се спрат на някой тротоар, за да помолят минувач да ги снима как “релаксират” на някоя пейка. Ако се поставят на мястото на местните жители, на които има се налага по 20 пъти на ден да снимат такива като тях, картинката ше им стане ясна, но уви.

Ако трябва да бъдем честни, много туристи забравят вкъши разумното си поведение, и заради това се раждат неприятните стереотипи. Например американците си представят следното като им говорим за европейци – бледички младежи с гигантски раници, които удрят с нея всички наоколо (мисля, че същото можем да кажем и за американците тук, в Европа). Най-разумният вариант е да оставят раницата си в някой хотел на съхранение, ама кой да се сети?…

Глупав туристи ли стеДруго неприятно нещо е, че туристите много рядко се сещат да питат навреме. Картите понякога са подвеждащи – затова един въпрос винаги може да спаси положението, но повечето туристи си мислят, че могат да се оправят сами и се отказват, едва когато се озоват в някой краен квартал (а тогава е страшно трудно и изнервящо да се обяснявате). Един добър подход е да помолите на рецепцията във вашия хотел да ви нарисуват карта – от личен опит знаем, че рецепционистите са обръгнали и могат да ви дадат най-точната информация.

За да се зададе въпрос обаче, трябва да се знае малко език. Най-простото нещо е да погледнете разговорника още вкъщи. Много хора си мислят, че английски се говори нявсякъде – за съжаление в много страни хората просто не си правят труда да го говорят (французите са известни именно с нежеланието си да предадат родния език).

HTML код на статия

Автор: tomasz.kaminski87


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар