Гранитогрес – качество и красота.

Гранитогрес – Gres porcellanato  от италиански: (керамика и порцелан)  създаден през 80-те години в Италия. Този материал получи голяма популярност в цяла Европа почти веднага след създаването му. У нас за първи път гранитогресът се появи преди около 20 години и доби същата голяма популярност както и навсякъде. Все по-често той се използва в покриването на пода не само в частните домове, но и в сгради с обществено предназначение. Почти няма хотел или магазин, който да не е с тази чудна и удобна подова настилка.

Гранитогресът има своите качества и предимства пред други продукти като теракота например. За разлика от теракота, гранитогреса е еднороден в дебелината си, докато теракота е с покритие, което след време се изтърква и олющва. Гранитогресът се изработва от видове естествени камъни: гранит, мрамор, оникс и други видове природни камъни. Съставът му донякъде е близък до този на порцелан – керамично изделие, но свойствата му и естетическия вид са на гранита и природния камък. Гранитогресът може да бъде с различна дебелина, форма, размер в зависимост от това къде искаме да го поставим – на пода или стените в банята например.

В зависимост от особеностите си, гранитогресът бива полиран – с гланцов блясък, тип сатен – с лека лъскавина и неполиран – матов. Полираните и полуполираните повърхности на гранитогреса придават по-скъп и изискан вид, но пък  го правят по-капризен от гледна точка на поддръжка. Една такава обработка придава на гранитогреса блясък с огледален ефект, но от друга страна намалява неговата устойчивост.
Свойствата на този продукт са уникалната му твърдост и устойчивост, по това той се отличава в пъти от керамичните плочки. Благодарение на тези свойства, гранитогресът може да се прилага в употреба на най-различни места дори на тези с натоварено интензивно движение. При транспортиране и полагане, трябва да се внимава, защото въпреки своите качества на твърдост може да се счупи.

HTML код на статия

Автор: gurska


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар