Да научим повече за пианото

Видове и марки пиана и рояли

Изборът на музикален инструмент е може да се превърне в предизвикателство особено за неспециалисти в областта на музиката. Например ако търсите пиано за вашето дете е необходимо да  се снабдите с малко информация преди да посетите музикален магазин, за да сте наясно какво точно търсите и за какво да попитате.

Видове Пиана

Mузикалният инструмент пиано се предлага в  много различни стилове, дизайни, форми и размери.  Пианата биват две основни категории: вертикални и хоризонтални пиана.

Вертикални пиана – Те се наричат така, поради тяхната височина и позиция на струните. Височината на този вид на пиана варира от 36 до 60 инча. Има 4 вида:

Спинет – Със своята височина от около 36 до 38 инча, както и приблизителна ширина от 58 инча, спинетите са най-малките пиана. С тези си размери, те са моного подходящ избор за хора, които разполагат с ограничено пространство в своето жилище. Недоастатъкът на този вид пиана е, че имат по-малка мощност поради своите размери и конструкция.

Конзола – Малко по-голямо пиано, отколкото спинета, височината му варира от 40 до 43 инча и е широко около 58 инча. Този тип пиано се предлага в различни стилове и дизайни. Така че, ако сте любител на естетиката, можете да го съчетаете с вашите мебели. При този тип пиана звученето е по-мощно.

Студио – Този вид пиана обикновено се среща в музикалните училища или музикални студиа. Височината му е  около 45 до 48 инча, а ширината около 58 инча. Поради по-голямата повърхност и по-дългите струни, тоновете, които издава това пиано са с голяма продължителност и добро качество.

Изправено – Това е най-високото сред вертикалните пиана, с височина от 50 до 60 инча и средна ширина 58 инча. Това е типът пиано, който са използвали да свирят нашите баби и дядовци. Този тип пиана са издържали изпитанията на времето поради своята богата тоналност.

Хоризонтални пиана – Те също така са известни като рояли. Наричат се хоризонтални пиана поради разположението на струните.  Роялите издават фини тонове.. Има 6 основни вида:
Petite Grand – Това е най-малкият вид от хоризонталните пиана. Тя варира в размер от 4 фута и 5 инча до 4 фута и 10 инча. Това е наистина е малък, но все пак мощен. Роял

Baby Grand – Много популярен вид пиано, което варира в размер от 4 фута и 11 инча до 5 фута и 6 инча. Този вид рояли  е доста разпространени, поради високото качеството на звука, естетическия външен вид и достъпните цени, на които се предлагат.

Medium Grand – са по-големи, отколкото Baby Grand  – около 5 фута и 7 инча.

Parlor Grand – Тези рояли са с  размери от 5 фута и 9 инча до 6 фута 1 инч. Наричат се още салонни рояли.

Semiconcert или рояли за бална зала – те са следващата по площ група рояли с размери от  около 6 фута и 2 инча до 7 фута.

Концерт роял – около 9 метра, това е най-големият от всички рояли.

Марки пиана

Поради голямото разнообразие от марки и производители на пиана, изборът на пиано се превръща в сложна задача. Ето някои от по-популярните марки пиана и рояли:

Болдуин пиана – Пианата Болдуин пиана съществуват от 1890 г. и оттогава тази марка  продължава да бъде една от най-добрите марки за качествени пиана на пазара

Steinway пиана – Много хора мечтаят да притежават пиано Steinway  Компанията Steinway & Sons произвежда  пиана с изключително качество от  1850-те години.

Мейсън & Хамлин пиана – Компанията Мейсън & Хамлин е основана през 1854 година. След смяна на собствениците на няколко пъти и подаването на молба за обявяване в несъстоятелност през 1995 г., Мейсън & Хамлин пиана, се завръщат на пазара. Понастоящем компанията е в  челните позиции на производите на пиана със своите решения и иновации в производството на тези музикални инструменти

Schimmel пиана – Компанията за пиана Шимел е основана през 1885 г. в Лайпциг, Германия. До ден днешен пианата, направени от Шимел се отличават с  високо качество и изработка.

Bösendorfer пиана – Компанията е основана от Игнац Бьосендорфер през 1828. Оттогава  марка Бьосендорфер е считана за едина от най-добрите марки виенски пиана на пазара

Kawai пиана – Компанията  за пиана Kawai е наистина една от гордостите на Япония. Изработка, смесена с иновации и технологии е силен претендент в индустрията за производство на пиана

HTML код на статия

Автор: virtuosobg


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар