Дупките по пътищата

Проблема с дупките по-пътищата у нас се увеличава всеки ден. Те често стават причина за катастрофи с пагубен край.
Ако при асфалтирането на улиците и кърпенето на дупки се използва правилна пътно-строителна техника и не се пестят пари от бюджета на държавата за закупуването или наемането на такава, положенито би изглеждало по друг начин. Същото това се отнася  и за ремонта на нашите дворове.
Популярноста на уплътнителната техника и нуждата от нея нараства всеки ден.  Тя е ключов фактор за продължителността и качеството,  независимо дали при ремонтиране на обществен път, на вътрешния ни двор или при строенето на автомагистрала. Неравностите по пътя и потъванията крият  рисковете,  които  са резултат от неправилното уплътнение. По този начин не само ефекта след ремонтирането на даден проект е по-кратък, но и разходите се увеличават многократно.
Предлагам Ви следният  пример за неправилно уплътнение, който не е толкова широкомащабен като проблема с дупките по пътищата на родината ни, но е от значение за всеки собственик на имот.
Ако поставите павета в двора на къщата си и не използвате  виброплоча или трамбовка, зависимост от повърхността върху която ги полагате, какво би последвало:

1. Когато темперетурите паднат и навън замръзне:
При неправилно уплътнение се образуват въздушни кухини под структурата на паветата. Те се превръщат в потенциални места за вода. Водата вследствие на минусовите температури замръзва  и се разширява.
2. При покачване на темперетурите се получава едно вдигане и издигане на паветата, след като преди тяхното поставяне повърхността отдолу е била неравна и не достаъчно плътна(натъпкана).

Ето резултата:

За да избегнете тези проблеми поне у дома е повече от задължително при подобни дейности да използвате трамбовка (пачи-крак) или виброплоча (вибродъска). Това са идеалните машини за компактирането и уплътнението на пясък, земя, кърпене на асфалтови дупки или обратен насип. За по-силен удар и по-добро утъпкване се използва трамбовката. За равномено разтилане на земна маса и заравняване по-често използвана е виброплочата.

HTML код на статия

Автор: rentex


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар