Еко играчки

До съвсем скоро за мен терминът “екосъзнание” изчерпваше смисълът си само с отговорността за разделно събиране на отпадъци. Когато се появи първото ми дете – всичко се преобърна и пренареди. В мен се отключи ново търсене, което ме отведе до по-грамотно разбиране.

Човекът е един от факторите, оформящи екосистемите. Действията му, но и мислите му оказват силно въздействие върху останалите фактори – модифицират ги или дори ги изменят. Отношенията между Човек и Природа стават все “по-обтегнати” и проблемите на това общуване могат да се решат най-вече с възпитаването на една различна сетивност.

Не знам дали за нас е късно, но за децата ни със сигурност не е. Така че е важно – въпрос на оцеляване е – да им дарим адекватно еко образование. Неговото начало бихме могли да поставим като заменим традиционните евтини и осакатяващи въображението пластмасови детски играчки с еко играчки: дървени, изработени от плат и други естествени материали – най-вече органичен памук и вълна.

Освен, че решават катастрофално нарастващия проблем със замръсяването на околната среда, еко играчките гарантират безопасност за здравето на децата ни. В крайна сметка е много важно тежките химикали и токсини да не се докосват до устата и кожата на вашия малчуган. Играчките от ествествени материали са и много по-здрави, а често и по-забавни от масово разпространените играчки.

Помагат на детето да си създаде един много по-реален образ на нещата, които го заобикалят. Създават по-жива представа. Например, дървеният камион е  по-тежък от дървената кола. По този начин малкият човек разбира връзката между тегло и големина. Естествените играчки не предлагат “готови образи” с много цветове и светлини – благодарение на това, задържат детското внимание за по-дълго време.

Не на последно място, избирайки еко подаръци, стимулираме родната икономика. Българските дървени играчки, например са едни от най-предпочитаните играчки в страните от Европейския съюз. Така превръщате закупуването на еко играчка в троен подарък – за Земята, за страната и за личното ви дете.

HTML код на статия

Автор: syconium


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар