Защо лаптопът се самоизключва?

Как работи такъв радиатор? Лаптопите стават все повече и повече. И проблемите им стават също все повече и повече. Добрата новина е, че някои от причинителите на проблеми могат да бъдат предотвратени. Стига да знаем как.

    Основна причина за дефектирането на тези крехки машинки е леглото. Колкото и невероятно да звучи, меките материи изцяло спират притока на въздух към радиатора на лаптопа и нещо се поврежда. Ако прегряването първи го усети процесорът, то той изключва целия лаптоп. Но, ако липсата на охлаждане я усетят в по-голяма степен видеокартата или чипсета на лаптопа, нещата могат да имат драстичен характер. Състои се в подмяна на цялото дъно. Това вероятно произтича от факта, че останалите големи схеми нямат такава прецизна защита като процесора срещу фатално повишаване на температурата. Те работят докато може да се работи. И когато температурата надхвърли една стойност, която е продиктувана от изискването за нискотемпературен припой, и някои контактни пъпки на големите схеми се разпоят, то тези големи схеми спират да функционират. По принцип процесорите с Intel-ска архитектура имат по-малка консумация и работната температура при тях е по-ниска. Докато AMD базираните процесори са с по-висока разсейвана мощност и необходимостта от по-голям радиатор и по-мощен вентилатор при тях е жизнено важна. Четири са основните момента които можем да прегледаме преди да сме загубили тотално лаптопа си:
    1. Зад тези ламели вентилаторът може да насъбере огромно количество власинки, които се превръщат в нещо като кече, което буквално спира охлаждането. Ако тези боклуци са малко, то издухването им е предостатъчно. Те трябва да изхвърчат през отвора на вентилатора. Ако това е невъзможно, то капакът се маха и наслояването се отстранява ръчно.
    2. При пускането си истинския лаптоп трябва да се увери, че вентилатора му е изправен. Затова за миг го развърта на максимални обороти, след което го изключва. Ако не забележите такова начално развъртане, добре е да погледнете дали вентилаторът изобщо работи, дали не е блокиран от нещо и т. н. В никакъв случай не забравяйте да му капнете една-единствена капка масло в лагерчето му, което се намира под етикета обикновено. Така ще му удължите живота.
    3. Преносвачът на топлината. В тази медна тръбичка има няколко финни медни жички и реагент, който притежава ниска температура на кипене, вероятно. Дали е газ или течност – няма значение. Когато тръбичката се нагрее до около 40-50 градуса, реагентът се изпарява и при кондезирането си на другия край при ламелите, отдава топлината, която вентилаторът изхвърля навън. Когато реагентът изтече отнякъде, топлопреносът става много бавно и неефективно. Тогава и чиповете прегряват. Лесно можете да установите дали тази медна тръбичка функционира. Когато я пипнете над процесора и тя започне да се затопля, трябва да можете да усетите същото затопляне и на ламелите пред вентилатора. Ако температурата на тръбичката се повиши дотолкова, че да не можете да си държите пръста върху нея повече от 5 секунди, а на другия край е все още студена, то радиаторът е за смяна.
    4. Целият радиатор охлажда не само процесора. Той има отношение и към чипсета, видеокартата и паметите й (когато е вградена), някои от мощните резистори на захранването и т.н. Важно условие за да Ви служи лаптопа дълго време е да му осигурите циркулационен поток, който да охлажда радиатора. В най-добрият случай го дръжте малко над плота, където работите, като го подпрете с нещо тънко. Една малка книжка би свършила идеална работа, стига да не уцелите някой отвор за циркулация.

HTML код на статия

Автор: Атанас


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 6.0 от 6 звезди. (от 1 глас)
Защо лаптопът се самоизключва?, 6.0 out of 6 based on 1 rating

Напиши коментар