Защо трябва да обичаме билките?

Защо ползваме лекарствените препарати? Нима през милионите години на съществуването си човечеството е ходило до аптеки и си е купувало лекарства? Със сигурност не е имало аптеки. И с още по-голяма сигурност човечеството е оцелявало! Разликата между онова време и сегашното е в знанието. Нашите предци са познавали лечителските свойства на растенията много добре. Много добри билкари е имало във всички общности. И знанието се е предавало от поколение на поколение много точно. Древните са били много добре посветени в лечебните свойства на билките, знаели са как да приготвят отвари, мехлеми, лапи, тинктури. Нещо повече – знаели са дозата. Парацелз също твърди, че дозата прави лекарството. На практика това означава, че прекалено малкото количество няма да е в състояние да повлияе благоприятно на организма ни, лечебното количество сигурно ще ни излекува, а прекалим ли – ще се натровим, най-вероятно.

В днешни времена това знание е позабравено. Заместено е от фармацевтични концерни, които съществуват благодарение на мързелът на цивилизацията да ползва това знание за билките. Много по-престижно е да си купим, примерно, “Проспан” вместо да се мушкаме в шубраците и боклуците, за да си набавим онези 0,7 грама бръшлян. На практика е едно и също! И в двата случая ще излекуваме кашлицата си, но в първия случай ние храним фармацевтичните заводи, а във втория се учим на една важна за нас забравена наука: кои са билките, кога се събират, как се съхраняват, как се приготвят. Защото, ако в този случай Проспанът беше само надлежно надписан и лъскаво опаковани вкусни хапчета съдържащи билка, то в други случаи хапчетата или капсулите съдържат някаква химична субстанция. В много случаи се оказва така, че описаното в брошурките на лекарствата изобилства от противопоказания. На пръв поглед не звучат страшно – ако се появят конвулсии, ако почувствате гадене, ако ви се вие свят, ако …. Не случайно книгата за противопоказанията на лекарствените средства и препарати е 4 ПЪТИ по-голяма от книгата за показанията. Изглежда, че средно едно лекарство се очаква да увреди четири наши органа и да излекува един. Тъпичко е да си плащаме грешните пари, за да се увреждаме все повече и повече. Най-лошото е, че въпросното увреждане не се вижда веднага. Минава време докато разберем какво се е случило. Известни са скандалите с мощни фармацевтични гиганти, осъдени да изплащат обезщетения за пострадали от недоизкусурен състав на различни лекарства. Да не говорим за замърсяването на планетата, което правят тези химически предприятия!

Затова е наложително спешно обръщане обратно към майката Природа. Има толкова много светли умове, които ни призовават да се научим пак да общуваме с природата, когато имаме някакъв здравен проблем: Петър Дънов, Петър Димков, Мария Требен. Те би трябвало да ни служат като пример за подражание. Дали са ни знанието за билките в ползу роду, за да го ползваме, за да сме здрави. Научете го и вие! Ползвайте го и вие!

HTML код на статия

Автор: Атанас


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар