Защо illustrator е в сянката на photoshop ?

Photoshop както повечето от вас знаят е една не проста програма за редактиране и създаване на растерни изображения. Illustrator все още е в сянката на Adobe Photoshop! Защо ? Причините са няколко и са прости за разбиране.

Уроците за Photoshop са повече на брой.

Да това е истина. Напишете в гугъл ” уроци за photoshop ” и ” уроци за illustrator ” и вижте колко резултата ще покаже търсачката. През 2008-ма година, уроците за Photoshop бяха 7000 на брой, а за illustrator бяха само 200. Количеството е наистина оскъдно за illustrator както виждате, но пък той напредва. Всеки ден излизат нови уроци за Photoshop, тъй като той буквално няма граници, но не може да се каже същото за illustrator. Причината е неясна.

Ние хората възприемаме растера по-добре

Разбира се това не важи за всички. Повечето хора обичат да работят с конкретни точки отколкото с някакви математически криви. Уеб дизайнерите биват привличани като магнит от пикселите и те доста често забравят за огромните предимства на векторите. Все пак тенденцията в последно време е към по-често посягане към илюстрейтъра, което може само да ни радва.

Инструментът Pen във photoshop е пречка

Доста е трудничко да се научи човек да работи с този инструмент както трябва. Техниките са сложни и бързо отказват потребителя от програмата. Аз например я трих поне 4 пъти докато най-накрая свикна с нея. Все пак това не е “Мисията невъзможна” и всичко се постига с упражнения. Така че не се отказвайте!

photoshop

За заключение:

Въпреки, че Photoshop е на върха, Illustrator става все и все по-популярен, защото хората виждат, че само фотошоп не е достатъчен – изискват се и умения с векторна програма. Интересът към илюстрейтъра расте и потребителите посягат към него заради невероятните резултати, които могат да постигнат с него. В някоя от следващите статии ще се опитам да покажа истинските възможности на програмата с няколко примера. Надявам се статията да ви е харесала и не забравяйте да оставите вашия коментар. Ще се радвам да чуя какви са вашите наблюдения за всеобщото мнение спрямо Illustrator.

Oще  за статията за Photoshop.

HTML код на статия

Автор: katsar0v


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар