Зимни градини от други народи

Проектирането на модерна зимна градина е тежък и творчески процес. Построяването на комфортна, стилна и едновременно с това надеждна и здрава постройка, изисква инженерни знания и опит в материята. Красивото място, което да бъде място на спокойствие и почивка, да носи щастие дълги години на своите собственици, изисква преценяването и наблягането на много характеристики и специфични конструкционни особености.

Зимните градини от самото си създаване, някъде през периода на Древен Рим, са използвани за садене на растения, които обичат топлина. В последните години обаче, зимните градини са много повече от оранжерия. Те стават неделима част от сгради с обществено значение, музей под открито небе, културно-оздравителни сгради и бизнес центрове. Обърнати на места за отмора, музеи, трапезарии и дори офиси, красивите постройки правят силно впечатление у всеки гост със своя неповторим стил и обаяние.

Луксозните постройки набират популярност в бързи темпове в голям брой страни по света, където се използват в различни сфери на живота – държавни, жилищни и дори промишлени сгради. Всяка една нация е внесла свой неповторим оттенък върху стила и вътрешната декорация на зимните градини, изграждани в съответната страна. Британците обожават своите зимни градини, навярно повече от всички останали хора по света. Факт е, че, 2 от главните 3 вида зимни градини, произхождат от Великобритания и са повлияни от английския архитектурен стил:

Викториански зимни градини или както англичаните казват “Victorian conservatories” – главна характерна черта е три- или петстранния преден прозорец. Този стил е символ на здравината и устойчивостта на Стара Европа;

Зимни градини в Едуардски стил (Edwardian conservatories англ.ез.) – изчистените архитектурни линии навяват за малко по-народен стил, но въплатил в себе си великолепието и мощта на предишната владетелка на колонии.

Характерна особеност в интериора на зимните градини в Англия е поставянето на изкуствено състарена мебелировка в тъмен или светъл природен цвят на дърво.

Даже да не притежавате неаполитанска вила, италианската зимна градина (conservatori итал.ез.) пак ще се впише перфектно към вашата къща, обикновено от южната страна и леко над основното ниво на жилищната постройка. Стилът им прилича много на веранда, само с навес, без стени. И въпреки всичко сте решили да изградите такава постройка в област с по-студен климат, определено ще са ви необходими стени. Характерно за декора на италианските зимни градини е поставянето на изкуствено езеро насред сградата, италиански вази и фигури и цялата декорация в светли, дори бели цветове. Многото растения, в повечето случаи цитруси, допълват цветния декор на зимните градини от Италия.

Подреденост, Спокойствие, Чистота – много точно описват зимните градини в Германия или както те ги наричат “wintergarten“. Характерна черта на градините в Германия е употребата на естествени материали. Германските зимни градини лесно се нагаждат към архитектурата на всяка къща. Интериорът им е сдържан и суров, като живота на народа, но пък дребните декоративни аксесоари биха могли да бъдат боядисани в ярки цветове.

Зимните градини от Франция или чаровно назовавани “conservatoires”, са еталон за шикозност, празничност и при това функционалност. Френският стил е съхранил в себе си лукса на барока, възникнал по времето на френския Ренесанс. Мебелировка с извити крака, месингови детайли, огромни огледала с резбовани рамки са само част от разкошния декор на постройките от Франция. Разбира се, аксесоарът, без който никоя френска градина не е завършена – традиционния френски стол Bergere. Далечно напомнящ на хамак, той е приятно място за общуване с близките хора или място за отпускащо съзерцаване на нощния небосвод.

http://www.linknotize.eu/articles/item/400-vidove-zimni-gradini

HTML код на статия

Автор: modazadoma


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар