Значимите компютърни характеристики

Ако си избирате нови лаптопи или десктоп компютри не е трудно да се объркате от скоростта на процесора и RAM-та. Но при положение, че се спрете на модерен процесор, ще усетите, че обема на RAM-та или хард диска имат по-сериозен ефект върху работата на машината, отколкото незначителни разлики в скоростта на процесора.

Характеристики, които не са от значение

Малки разлики в мощността на процесора: процесор на 2,6 GHz е по-бърз от 1,2 гигахерца, но не е нужно да плащате допълнително за леки подобрения в честотата. Няма да усетите разликата между Intel Core i5 на 2,3 GHz и Intel Core i5 на 2.5 GHz, и не е нужно да платите сто лева отгоре за ефект, който не бихте забелязали.

Честотата на оперативната памет: И в този случай – по-бързото си е по-бързо, но трудно ще забележите разлика между 1333 и 1066 мегахерца.

Скорост на запис на DVD/Blu-ray: Дори да сте един от неколцината останали потребители, които си пазят информацията на дискове, няма да ви е лесно да откриете устройство, което дава осезаемо по-добри скорости. При записване на диск, във всички случаи ще трябва да почакате известно време, без разлика дали е със скорост 6х или 10х.

Параметри, които понякога имат значение

Видео памет: Ако желаете просто да погледате HD видео онлайн или да гледате филми от DVD-то, или твърдия диск, не е необходимо да се насочвате към силните външни графични карти. Вградените съвременни карти от AMD и Intel са напълно достатъчни за всекидневна мултимедия.

Това се променя при геймърите. По-мощната графична карта с 1 GB заделена памет, тук има голямо предимство пред тези с 256 или 512 MB.

Високите характеристики на графичните карти са нужни най-вече за сложни графики на монитори с голяма резолюция. По-бърз графичен чип с по-малко RAM в почти всички случаи дава по-добро представяне, отколкото бавен процесор с повече RAM.

Четириядрен процесор: При лаптопите, процесор с две ядра често е по-полезен от четириядрен, за повечето приложения, които се ползват от по-голямата част от потребителите. Процесорите с две ядра обикновено оперират на доста по-голяма скорост, а по-голямата част от по-популярните програми не смогват да използват добре четирите ядра .

Ако обаче правите видео обработка, големи научни калкулации или проектиране, четириядреният процесор може да е от голямо значение. Ако търсите компютър, който да на който да разчитате и след 3-4 години, е хубаво да имате предвид, че процесорите с много ядра стават стандарт и ако имате някое и друго ядро на процесора, ще се радвате на по-добро представяне при следващите релийзи на мнозинството приложения.

Яркост на лаптоп дисплея: Яркият екран разрежда батерията по-бързо. Всъщност, триста нита е толкова силно, че става неудобно за работа на закрито и повечето хора намалят яркостта на монитора си.

Изключение правят юзърите, които използват лаптопа си редовно на открито. Ако и вие сте такъв потребител, бихте искали всичката яркост, която можете да получите.

Параметри, които винаги имат значение

Обем на оперативната памет: Няма съмнение, че винаги е по-добре да имате повече RAM. Нетбук с два гигабайта памет би бил по-добре от лаптоп с един гигабайт. Ако държите на представянето, не се съгласявайте на по-малко от четири гигабайта. Да се сдобиете с шест или осем гигабайта също не е зле.

Просторен 7200rpm твърд диск: Скоростта на харда се отнася до скоростта, с която се върти плочата му. По-бързите дискове дават по-бърз трансфер на данни и по-скоростно търсене. Хард диск с 7200 оборота в минута, в повечето случаи би бил чувствително по-бърз от друг с 5400 оборота.

И тук размерът също е от значение. За какво ви е супер бърз хард, ако не можете да съберете нищо на него? Цените на хард дисковете постоянно намаляват и става все по-лесно да се сдобиете с исканият обем.

Тегло: Малката разлика в теглото на лаптопа е от огромно значение, ако разнасяте лаптопа си навсякъде с вас. Разликата половин или един килограм не е особена, но ако лаптопа ви е на рамото по цял ден, ще започне да изглежда огромна.

Издръжливост на батерията: Очевидно, по-голяма издръжливост на батерията е за предпочитане. Щом взимате предвид тази характеристика обаче, не приемайте обявеното от производителя за чиста истина – извадете двадесет-тридесет процента от обявеният живот и ще бъдете по-близо до истината. Производителите винаги визират издръжливостта на батерията при идеални условия.

http://www.inarticle.info/%D0%B2%D0%B0%D0%B6%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D1%8E%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B8.html

HTML код на статия

Автор: 4140


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар